Εκλογές και Χρηματιστήριο: Τι είδαμε στο παρελθόν
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Εκλογές και Χρηματιστήριο: Τι είδαμε στο παρελθόν

Το κουμπί πατήθηκε χθες και οι επόμενες 54 ημέρες έχουν πλέον καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα. Οι εκλογές και το Χρηματιστήριο δεν είναι δύο άγνωστοι στην ίδια πόλη. Αντιθέτως. Το αποτέλεσμα της κάλπης επηρεάζει την αγορά σημαντικά και μεσομακροπρόθεσμα. Και λογικό είναι αφού οι προγραμματικές προτεραιότητες του κάθε κόμματος είναι διαφορετικές και ενδεχομένως να αποκλίνουν από τις προτεραιότητες των επενδυτών.

Για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις και η φορολογία έχουν ευθύ αντίκτυπο στις επενδυτικές αποφάσεις. Στο παρελθόν βέβαια οι αποκλίσεις αυτές ήταν μια απλή λεπτομέρεια σε έναν ωκεανό διαφορών. Σε αυτό τον ωκεανό παραλίγο να πνιγούμε το 2015, μια εκλογική χρονιά που λίγοι θα ήθελαν να θυμούνται και πολλοί δεν θα ξεχάσουν ποτέ. 

Αυτό που προκύπτει από την εξέταση 18 εκλογικών αναμετρήσεων μετά την μεταπολίτευση είναι ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει σχεδόν πάντα θετικό πρόσημο στην προσδοκία που δίνει στο Χρηματιστήριο. Η μόνη εξαίρεση είναι οι πρώτες εκλογές της μεταπολίτευσης τον Νοέμβριο του 1974, μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο (Ιούλιος). Το Χρηματιστήριο έμεινε κλειστό από τα μέσα Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου και ήταν αναμενόμενο τα γεγονότα να επηρεάσουν ανάλογα και την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ως το τέλος εκείνης της χρονιάς.

Παρόλα αυτά όλη η τετραετία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι θα κινηθεί και ανάλογο τρόπο. Για παράδειγμα στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταξύ 1996 -2000 υπάρχει η «μαγική χρονιά» του 1999 την οποία ακολούθησε η μεγάλη διόρθωση των ετών 2000 -2002. Το 2016 και 2017 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικές χρονιές για τον Γενικό Δείκτη. Αυτό έχει να κάνει και με άλλους εξωτερικούς παράγοντες που συνδέονται με την πορεία των ξένων αγορών και τις σχετικές αποτιμήσεις των εταιριών.

Οι επόμενες ημέρες θα αποτυπώσουν στην εικόνα των εγχώριων μετοχών τις επιδιώξεις των κομμάτων και κυρίως τους στόχους που θα βάλουν για την οικονομία. Το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στο πώς αντιλαμβάνονται τα κόμματα που θα διεκδικήσουν την κυβέρνηση την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις και την επιχειρηματικότητα.

Και βέβαια η αγορά θα ακολουθεί κατά πόδας τις δημοσκοπήσεις, το άνοιγμα ή το κλείσιμο της ψαλίδας από τον πρώτο, τον δεύτερο και τον τρίτο και το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή. Αυτή η τελευταία παρατήρηση μπορεί να έχει ενδιαφέρον και για τις επαναληπτικές κάλπες (αν χρειαστούν) αν τελικώς οι διερευνητικές εντολές δεν έχουν κάποιο αποτέλεσμα. 

Προς το παρόν για τις επόμενες 100 ημέρες το πολιτικό ρίσκο επιστρέφει για τα καλά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο βάζοντας ένα ακόμα χαρακτήρα έκπτωσης στις αποτιμήσεις. Και αυτό επιβάλει στους εμπλεκόμενους την ανάλογη σύνεση στις επενδυτικές τους επιλογές και την έκθεση τους στην αγορά.  Τουλάχιστον μέχρι να αρχίσει να ξεκαθαρίζει ο ορίζοντας.