Η αποδολαριοποίηση και το κυνήγι του χρυσού
Shutterstock
Shutterstock

Η αποδολαριοποίηση και το κυνήγι του χρυσού

Οι επενδυτές του χρυσού, αισθάνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού οποιαδήποτε αναταραχή και αναστάτωση που λαμβάνει χώρα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δίνει το έναυσμα για την εκδήλωση μιας έντονης ανοδικής κίνησης.

Έτσι σήμερα που η αναστάτωση φτάνει μέχρι τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, είδαμε την τιμή του χρυσού να προσεγγίζει και να ξεπερνά έστω και για λίγο τα 2.000 δολάρια ανά ουγκιά, καταγράφοντας τοπικά υψηλά των τελευταίων 52 εβδομάδων.

Η απόφαση της SNB, δηλαδή της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να διαγράψει τελείως τα ομόλογα ΑΤ1 (Additional Tier I) ή γνωστότερα και σαν CoCos (contingent convertibles) αξίας 17 δισ. δολαρίων που είχαν στην κατοχή τους οι ομολογιούχοι της Credit Suisse, έχει προκαλέσει μια ευρύτερη αναστάτωση στην παγκόσμια αγορά παρόμοιων ομολόγων που έχει ένα μέγεθος της τάξης των 275 δισ. δολαρίων, ωθώντας αρκετούς επενδυτές στην αναζήτηση της ασφάλειας στον χρυσό.

H πρόσφατη ανοδική κίνηση των τιμών του χρυσού, ξεκίνησε με την αποκάλυψη των προβλημάτων της Silicon Valley Bank και της Credit Suisse. Και ενώ θα περίμενε κανείς, οι τιμές να αρχίζουν να αποκλιμακώνονται με την ηρεμία να επιστρέφει έστω και προσωρινά στις αγορές, οι «ταύροι» του χρυσού, αναμένουν συνέχεια του ράλι του τελευταίου μηνός που βρίσκεται στις παρυφές του 10%.

Ποιος είναι ο λόγος για τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης; Είναι η εμφάνιση ενός νέου παράγοντα που έρχεται να προστεθεί στην παγκόσμια τραπεζική κρίση, στον κίνδυνο ύφεσης, στον ανθεκτικό πληθωρισμό και στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας.

Και ποιος είναι αυτός ο νέος παράγοντας; Είναι οι πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας να επιβάλει την χρήση του γουάν στις εκκαθαρίσεις και πληρωμές των εμπορικών συναλλαγών της με μια σειρά από τρίτες χώρες. Είναι όμως και οι πρόσφατες συμφωνίες νομισματικών swaps ανάμεσα στη Κίνα και στην Βραζιλία και την Αργεντινή.

Πού αποσκοπούν οι προαναφερθείσες προσπάθειες της Κίνας; Στην επίτευξη της αποδολαριοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η πληρωμή για πρώτη φορά φορτίου LNG σε κινεζικά γουάν. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στην CNOOC (China's National Offshore Oil Corporation) και στην Γαλλική TotalEnergies. Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις προσπάθειες της Κίνας να επιβάλει το κινεζικό νόμισμα στις πληρωμές των εισαγωγών πετρελαίου από τις χώρες του Περσικού κόλπου και ειδικά από τη Σαουδική Αραβία.

Αλλά και τις ευρύτερες εμπορικές συμφωνίες που επιχειρεί να υιοθετήσει με τη Βραζιλία και την Αργεντινή, με σκοπό την εκκαθάριση των διακρατικών συμφωνιών με τα νομίσματα των συναλλασσόμενων χωρών και όχι με δολάρια ΗΠΑ.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό η Κίνα προχώρησε από την αρχή του έτους σε συμφωνίες νομισματικών swaps ύψους 7,2 δισ. δολαρίων με την Αργεντινή και ήδη διαπραγματεύεται μια εκ νέου συμφωνία με τη Βραζιλία μετά από το αντίστοιχο swap  ύψους 30 δισ. δολαρίων που είχε πραγματοποιηθεί το 2013. Το swap με τη Βραζιλία είχε αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την αποδολαριοποίηση που είχε τεθεί σαν εθνικός κινεζικός στόχος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ήδη από το 2009.

Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές Κίνας - Βραζιλίας υπερέβησαν σε αξία τα 171 δισ. δολαρίων μέσα στο 2022. Με τις ίδιες αξιώσεις η Κίνα προωθεί αντίστοιχες αλλαγές στο εμπόριο με την Αργεντινή, με την Ινδία, με τη Νότιο Αφρική, το Καζακστάν και το Λάος.

Οι «ταύροι» του χρυσού εκτιμούν πως το νέο τραπεζικό, εμπορικό, νομισματικό, συναλλαγματικό και γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σε παγκόσμια κλίμακα,  μόνο σε αύξηση της τιμής του χρυσού μπορεί οδηγήσει. Αν μάλιστα συνοδευτεί και από την συνέχιση της τάσης των κεντρικών τραπεζών να συσσωρεύουν χρυσό, όπως έκαναν και το 2022, αγοράζοντας συνολικά 1.136 μετρικούς τόνους, τότε τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά, πιθανότατα θα αποτελέσουν σύμφωνα με τους ταύρους, τα νέα επίπεδα στήριξης των τιμών του χρυσού.