Ποια μετοχή «σορτάρει» η Hindenburg στη Wall Street
Shutterstock
Shutterstock

Ποια μετοχή «σορτάρει» η Hindenburg στη Wall Street

H Hindenburg Research, που είναι μια από πλέον επιτυχημένες εταιρείας έρευνας και αποκάλυψης χρηματοοικονομικών εγκληματικών ενεργειών, σήκωσε ξανά τον φακό της και σημάδεψε μια ακόμα εταιρεία της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Wall Street

Ανάμεσα στα άλλα η ερευνητική εταιρεία διερευνά λογιστικές παρατυπίες, βλαπτικές διοικητικές λειτουργίες, κρυφές μετοχικές και εταιρικές συναλλαγές, παράνομες ή ανήθικες επιχειρηματικές πρακτικές καθώς και μια σειρά από άλλα κρίσιμα και μελανά σημεία, που προσφέρουν στους επενδυτές μια απατηλή εικόνα για τις υπό εξέταση εταιρείες και την πορεία των μετοχών τους. 

Η εταιρεία αφού εντοπίζει το στόχο της, τον αποκαλύπτει μέσω μιας ολοκληρωμένης έκθεσης και ταυτόχρονα λαμβάνει θέσεις «short», ποντάροντας στην πτώση της τιμής της μετοχής στόχου. Ακολουθούν ενδεικτικά μερικές μόνο από τις επιτυχημένες ιστορίες της Hindenburg Research, που είχαν κάνει κρότο στην Wall Street.

Τον Ιούνιο του 2020 η Hindenburg είχε αποκαλύψει ότι πίσω από τη WINS Finance, βρισκόταν με ποσοστό 67,7% μια πτωχευμένη κινεζική εταιρεία δίχως να υπάρχει η σχετική ενημέρωση των επενδυτών. Σαν αποτέλεσμα η SEC είχε αποβάλει την WINS από τη Wall Street.

Τον ίδιο μήνα σε έκθεση της η Hindenburg είχε θέσει σαν τιμή στόχο για τη μετοχή της Genius Brands το $1,50, λόγω της υπέρμετρης χρηματιστηριακής ευφορίας που δεν ανταποκρινόταν στα οικονομικά δεδομένα της. Η μετοχή μετά από ένα μήνα υποχώρησε κατά -80% από τα $6,86 στην τιμή που είχε προσδιορίσει η Hindenburg.

Toν Μάιο του 2020, είχε αποκαλύψει πως η China Metal Resources Utilization, ήταν μια «zombie company», που στεκόταν όρθια λόγω λογιστικών και λοιπών μαγειρεμάτων. Η αποκάλυψη αυτή οδήγησε σε ενδελεχή λογιστικό έλεγχο από την πλευρά της EY (Ernst & Young), που πιστοποιήσει με τη σειρά της τα στοιχεία της Hindenburg. H μετοχή της China Metal Resources Utilization είχε υποχωρήσεις αμέσως μετά κατά -90%.  

Τον Σεπτέμβριο του 2020 η Hindenburg, είχε ανακοινώσει πως η εταιρεία οχημάτων Nikola, είχε εξαπατήσει το επενδυτικό κοινό αφ’ ενός με την παρουσίαση ενός πλαστού βίντεο σχετικά ένα φορτηγό και αφ’ ετέρου με τη δήθεν συνεργασία της τότε με την General Motors. Σαν αποτέλεσμα, είχε απομακρυνθεί από την εταιρεία ο ιδρυτής και CEO Trevor Milton και είχαν αρχίσει έρευνες από τη SEC και την DOJ.

Μόλις χθες η Hindenburg, έβαλε σαν στόχο τον Carl Icahn και την Icahn Enterprises. Η τιμή της μετοχής IEP που διαπραγματεύεται στο NASDAQ υποχώρησε αμέσως κατά 20%. Στην έκθεση της Hindenburg για την Icahn αναφέρεται, πως η τελευταία έκανε ένα κλασσικό λάθος που ιστορικά δεν έχει οδηγήσει ποτέ σε θετικά αποτελέσματα. Και το λάθος ήταν, πως είχε προχωρήσει σε εκτενή δανεισμό και μόχλευση, με μοναδικό σκοπό την αντιμετώπιση των ζημιών της. 

Ο Carl Icahn που είναι ένας ζωντανός χρηματιστηριακός θρύλος από το 1980 μετά την επιθετική εξαγορά και ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της αεροπορικής εταιρείας TWA (Trans World Airlines) κατηγορείται πως ασκεί μια εξαιρετικά γενναία μερισματική πολιτική ύψους 16% στην Icahn Enterprises. Μια πολιτική που δεν εδράζεται ούτε πάνω στις αποδόσεις των επενδύσεων, αλλά ούτε και στην ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας. Και μάλιστα κατηγορείται πως καταβάλει τα μερίσματα, είτε μέσω της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείες, είτε μέσω των κεφαλαίων που εισφέρουν οι νέοι επενδυτές.

Η Hindenburg συγκρίνει την Icahn Enterprises, με την Third Point και την Pershing Square, που είναι αντίστοιχες επενδυτικές εταιρείες με βάση την τιμή της μετοχής προς τη NAV, δηλαδή προς την καθαρή παρούσα αξία. Με βάση αυτόν τον δείκτη η Icahn Enterprises διαπραγματεύεται με premium 218%, την ίδια στιγμή που οι δυο άλλες συγκρινόμενες εταιρείες διαπραγματεύονται με discount 14% και 35% αντίστοιχα, όπως βλέπουμε και στον ακόλουθο πίνακα. 

Επιπλέον, η Hindenburg σημειώνει πως κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου μόλις μια χρηματιστηριακή εταιρεία, η Jefferies, έχει προβεί σε ανάλυση της μετοχής και έχει δώσει σύσταση «buy», όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.

Αντίθετα, υπενθυμίζει ότι στην τελευταία της έκθεση για την Icahn Enterprises, η UBS το 2020 είχε αναφέρει τις ανησυχίες της για την έλλειψη διαφάνειας, την άτακτη μεταβολή στις αποδόσεις των επενδύσεων και στα περιθώρια κέρδους, καταλήγοντας στη σύσταση «sell».


Τέλος, η Hindenburg εκτιμά πως η μετοχή της Icahn Enterprises (IEP) θα υποχωρήσει κατά 75% στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μήπως η Hindenburg έχει βρει και για εμάς το νέο στόχο για «short» στην Wall Street;