Γιατί θα χτυπήσει «καταιγίδα» τα χρηματιστήρια

Γιατί θα χτυπήσει «καταιγίδα» τα χρηματιστήρια

Η διάθεση για ρίσκο που τροφοδοτεί το ράλι των μετοχών θα εξαχνωθεί και οι μετωπικοί άνεμοι μετά την αναταραχή στις τράπεζες, το σοκ από το πετρέλαιο και την επιβράδυνση της οικονομίας θα στείλουν τις μετοχές πίσω προς τα χαμηλά που σημείωσαν το 2022, προβλέπει η JP Morgan

«Η Fed δεν έχει δείξει διάθεση για μειώσεις επιτοκίων φέτος, αλλά οι κινητές αξίες ρίσκου έχουν καταγράψει κούρσα άνευ προηγουμένου με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά σε ιστορικά υψηλά και τις αμερικανικές να ανακάμπτουν μετά από τις πρόσφατες απώλειες», αναφέρει σε έκθεση της επενδυτικής τράπεζας ο strategist Marko Kolanovic. «Αναμένουμε τη διάθεση για ρίσκο να αντιστραφεί με τις μετοχές να ξανατεστάρουν το περυσινό χαμηλό τους επόμενους μήνες» προσθέτει. 

Οι εισροές στις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες «δεν έχουν λογική» και οφείλονται κυρίως σε short squeeze και στην πτώση του δείκτη μεταβλητότητας VIX», σύμφωνα με τον Kolanovic. Η υποχώρηση του βαρόμετρου φόβου της Wall Street κάτω από το επίπεδο των 20 μονάδων δείχνει ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι η τραπεζική κρίση έχει περιοριστεί. Όμως το σκηνικό μοιάζει περισσότερο με την «ηρεμία πριν το ξέσπασμα της καταιγίδας». 

Ο strategist της JP Morgan ήταν από τους πλέον αισιόδοξους κατά τη διάρκεια του περυσινού «sell off», αλλά στα μέσα Δεκεμβρίου άλλαξε γνώμη, συστήνοντας μειωμένη έκθεση σε μετοχές λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που βλέπει φέτος.  Παρά τις αυξήσεις επιτοκίων, τις αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία των επιχειρήσεων και την επιβράδυνση της ανάπτυξης οι μετοχές έχουν δείξει ανθεκτικότητα φέτος.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης S&P500 κατέγραψε άνοδο 7% το πρώτο τρίμηνο μετά από πτώση 20% το 2022, ενώ τα κέρδη των μετοχών τεχνολογίας έχουν απογειώσει τον δείκτη Nasdaq 100 κατά 20% από τον Ιανουάριο σε περιοχή bull market. Η υπεραπόδοση των μετοχών του κλάδου τεχνολογίας αυξήθηκε πρόσφατα με τους traders να ποντάρουν οτι το «στρες» στο τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει την αμερικανική κεντρική τράπεζα να πατήσει το φρένο στην πολιτική νομισματικής σύσφιξης. 

Ομως, η διάθεση για ρίσκο είναι σαν το «ακορντεόν», επισημαίνει ο Kolanovic. Τα ανασταλτικά επιτόκια δημιούργησαν ζητήματα στα λεγόμενα «carry trades»,  ενώ η μετέπειτα υποχώρηση των ομολογιακών αποδόσεων μετρίασε μέρος του στρες. «Υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να καλυφθεί στη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό και οι κεντρικές τράπεζες απωθούν τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων. Κατά συνέπεια, η αρχική αιτία του στρες -  υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – θα επιστρέψει στο προσκήνιο», σημειώνει ο strategist της JP Morgan. Ωστόσο, οι strategist της Citigroup επισημαίνουν οτι υπάρχει ένα υπόλοιπο $15 δισ. σε θέσεις «short» που πρέπει να κλείσει και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αυτό μπορεί να προσφέρει στήριξη στις μετοχές.