Τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών στις αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Τα μηνύματα των κεντρικών τραπεζών στις αγορές

Οι κεντρικές τράπεζες έστειλαν ένα ηχηρό «όχι» στις προσδοκίες των αγορών ότι η άφιξη της ύφεσης θα οδηγήσει σύντομα σε μειώσεις επιτοκίων, με τους διαχειριστές κεφαλαίων να αναζητούν κατεύθυνση καθώς πλησιάζει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Την εβδομάδα που πέρασε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε μια παύση στον πιο επιθετικό κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Όμως, έδωσε σήμα ότι το κόστος δανεισμού πιθανότατα θα αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του 2023 λόγω της επιμονής του πληθωρισμού.

Ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με άνοδο 25 μονάδων βάσης στο παρεμβατικό επιτόκιο, αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο περισσότερων αυξήσεων. Η ΕΚΤ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, στέλνοντας το ευρώ και τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα.

Στη Βρετανία, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να σοκάρουν την Τράπεζα της Αγγλίας, η αγορά τιμολογεί αυξημένες πιθανότητες ότι τα επιτόκια θα φτάσουν το 6,0% το 2024, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000.

Για τους διαχειριστές κεφαλαίων των οποίων τα «τοπ» επενδυτικά στοιχήματα για το 2023 απογοήτευσαν, η «γερακίσια» διάθεση των νομισματικών αρχών δημιουργεί ένα περιβάλλον προκλήσεων καθώς πλησιάζει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Ένα από τα στοιχήματα ήταν ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης με οδηγό τις ΗΠΑ θα ήταν αρκετά δυνατή ώστε να δαμάσει τον πληθωρισμό και να φέρει μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, εξέλιξη που θα ενίσχυε τις τιμές ομολόγων, θα αποδυνάμωνε το δολάριο και θα τόνωνε τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές.

Τα trades αυτά γύρισαν ανάποδα καθώς η γρήγορη ανάκαμψη από την τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου ισοπέδωσε τις προσδοκίες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα έκαναν μεταστροφή στα επιτόκια σύντομα.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη σήμερα βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο τους από τον Μάρτιο. Γενικότερα, τα αμερικανικά ομόλογα έχουν δώσει κέρδη 1% μόνο μετά από απώλειες 12% το 2022. Η απόδοση του βρετανικού διετούς ομολόγου βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Η ισοτιμία του δολαρίου βρίσκεται ένα κλάσμα χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου κινείτο τον Ιανουάριο, ενώ οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών σημείωσαν υποαπόδοση με άνοδο 6% φέτος έναντι κούρσας 13% της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο Καναδάς ξανάρχισε τις επιτοκιακές αυξήσεις, η Νορβηγία μπορεί να τις επιταχύνει την επόμενη εβδομάδα και η Αυστραλία θα τις συνεχίσει μετά από μια ανάπαυλα. Το μόνο «περιστέρι» παραμένει η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Όσο για το τι θα συμβεί στο δεύτερο εξάμηνο, οι ενδείξεις προκαλούν σύγχυση. Η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων είναι ανεστραμμένη, αξιόπιστο σημάδι επερχόμενης ύφεσης. Ωστόσο, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είναι σε bull market.

Υπάρχει επίσης διάσταση στις εκτιμήσεις των επενδυτικών τραπεζών. Η BofA βλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed στο υπόλοιπο του 2023, η JP Morgan μόνο μία και η Morgan Stanley καμία. Οι αποκλίσεις αυτές επηρεάζουν τις επενδυτικές τακτικές.