Κινεζικές μετοχές: Ο εχθρός του φθηνού, το φθηνότερο
Shutterstock
Shutterstock

Κινεζικές μετοχές: Ο εχθρός του φθηνού, το φθηνότερο

Μετά την πρόσφατη άνοδο των περισσότερων κεφαλαιαγορών το τελευταίο διάστημα -με αιχμή του δόρατος τις μετοχές που εμπλέκονται στο άλμα της GenAI και όσον αφορά την Ελλάδα με  κύριο έρεισμα την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα- πολλοί από τους επενδυτές ενδίδουν στην «κουλτούρα» να επενδύσουν σε «ό,τι έχει μείνει εξαιρετικά πίσω».

Μέσα στα πλαίσια αυτής της «κουλτούρας», πολλές κινεζικές μετοχές, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ακόμα και σε χαμηλά τριετίας, κεντρίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Λόγω όμως του αυξημένου ρυθμιστικού ελέγχου διαφόρων τομέων στην Κίνα, υπάρχουν σημαντικά ρίσκα παρά τις χαμηλές τιμές, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. 

Αυτός είναι ο λόγος που το ασφάλιστρο κινδύνου για τις κινεζικές αγορές έχει αυξηθεί.

Η πολιτική Zero-Covid μπορεί να έχει τελειώσει και η ηπειρωτική Κίνα να τερμάτισε τους αυστηρούς ελέγχους Covid τον Δεκέμβριο, με τις αρχές να δεσμεύονται ότι θα υποστηρίξουν περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια εντός και εκτός της χώρας, παρά ταύτα η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλούς αντίθετους ανέμους και η αρχική οικονομική ανάκαμψη έχει χάσει  τον ισχυρό βηματισμό της.

Η ετήσια έρευνα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που έγινε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα, διαπίστωσε μεγάλη αύξηση στις εταιρείες που δηλώνουν ότι έχασαν ευκαιρίες στην ηπειρωτική Κίνα λόγω περιορισμών στην πρόσβαση στην αγορά ή ρυθμιστικών φραγμών. Η έρευνα σημείωσε ότι μέρος αυτών οφειλόταν σε ελέγχους Covid και ότι  οι προοπτικές παραμένουν ζοφερές.

Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πρόσφατα  στους δημοσιογράφους ο Jens Eskelund, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα:

«Δεν υπάρχει καμία προσδοκία ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον θα βελτιωθεί πραγματικά τα επόμενα πέντε χρόνια». 

Προφανώς αυτό που υπονοείται σύμφωνα και με το CNBC είναι οι μονοπωλιακές πρακτικές στον τομέα της τεχνολογίας του Διαδικτύου, έναν τομέα που το Πεκίνο είχε επιτρέψει να αναπτυχθεί γρήγορα με λίγους περιορισμούς. 

Ένας νέος κανονισμός επιδίωξε να θέσει παραμέτρους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, παρόμοιες με τους κανόνες απορρήτου στην Ευρώπη. Ωστόσο, φέτος η Κίνα κατέστησε σαφή την έμφαση που δίνει στη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και επέκτεινε τη νομοθεσία της για την αντικατασκοπεία. 

Ο Eskelund δήλωσε ότι οι ξένες επιχειρήσεις εξακολουθούν να περιμένουν σαφήνεια σχετικά με τον νέο κανονισμό. Την ίδια στιγμή, οι ειδήσεις για επιδρομές ή έρευνες σε τρεις ξένες συμβουλευτικές εταιρείες στην Κίνα έχουν θορυβήσει τις διοικήσεις  των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Και ενώ οι διφορούμενοι κανόνες και κανονισμοί παρέμειναν το κορυφαίο ρυθμιστικό εμπόδιο για τους ερωτηθέντες για έβδομη συνεχή χρονιά,  επιπλέον οι  ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, ακόμα και μετά την υποτιθέμενη  επαναλειτουργία της από τον Covid.  

Υπενθυμίζουμε ότι η Κίνα ανέφερε οικονομικά στοιχεία για τον Μάιο που έχασαν τις προσδοκίες και παρουσίασαν επιβράδυνση από τον προηγούμενο μήνα. Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο,σύμφωνα με την επίσημη έρευνα του δείκτη υπευθύνων αγορών PMI που δημοσιεύθηκε αρχές Ιουνίου. 

Τον Απρίλιο, οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν απότομα, οι τιμές των εργοστασίων μειώθηκαν, οι επενδύσεις σε ακίνητα κατρακύλησαν, τα βιομηχανικά κέρδη μειώθηκαν και η παραγωγή εργοστασίων και οι λιανικές πωλήσεις και οι δύο έχασαν τις προβλέψεις. 

Αυτό αντικατοπτρίστηκε και στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων.Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, τα κέρδη των βιομηχανικών επιχειρήσεων της Κίνας μειώθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους.

Οι εμπορικές και οι γεωπολιτικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας είναι η τρίτη αντιξοότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Μια αντιξοότητα που από ότι φαίνεται θα μας συνοδεύει τα επόμενα χρόνια. 

Δείτε για παράδειγμα το σχόλιο του Αμερικανού Προέδρου Βiden για τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπινγκ  αυτή την Τρίτη, στο οποίο επί της ουσίας τον χαρακτήρισε ως δικτάτορα,   λίγες μέρες μόλις αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken ολοκλήρωσε την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο με υποτιθέμενο στόχο να «ξαναζεστάνει» τις σχέσεις  μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων. 

Επιπτώσεις στις ξένες επενδύσεις 

Η αβεβαιότητα λοιπόν  και το μακροοικονομικό περιβάλλον έχουν επιβαρύνει τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα.

Η έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ στην Κίνα διαπίστωσε ότι μόνο το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η Κίνα είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους προορισμούς για μελλοντικές επενδύσεις – το χαμηλότερο από τότε που η έρευνα άρχισε να θέτει την ερώτηση, δηλαδή το 2010.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο χαρακτηρισμός από την Κίνα του 2023 ως «Έτος Επένδυσης στην Κίνα» αυτή τη στιγμή αποκτά χαρακτηριστικά ουτοπίας, με τις  τοπικές κυβερνήσεις να προσπαθούν χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία να προσελκύσουν ξένα χρήματα. 

Στα πλαίσια πάντως αυτής της προσπάθειας, ο  πρωθυπουργός Li Qiang συναντήθηκε με γερμανικές επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ είχε εκτεταμένες συναντήσεις και με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz. 

Σύμφωνα με τα μέλη του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ, δεν υπήρξε κάποια  δέσμευση της κινεζικής κυβέρνησης για ένα  ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς, ενώ από την πλευρά της η Γερμανία προσπάθησε να «τετραγωνίσει» τον κύκλο, ήτοι να προστατεύσει τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα από τη μια και από την άλλη να σεβαστεί την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο των επενδύσεων και των εξαγωγών προς την Κίνα.

Η Αlphabet δείχνει το δρόμο(;)

Σύμφωνα με το  Βloomberg, η Alphabet  βρίσκεται σε πρώιμα στάδια συζητήσεων με κατασκευαστές στην Ινδία ώστε να προχωρήσει σε μερική μεταφορά της παραγωγής των έξυπνων κινητών τηλεφώνων Pixel.

Αν και η Google κάνει στην ουσία ότι και οι υπόλοιποι τεχνολογικοί κολοσσοί, η παραπάνω έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ εκ των πραγμάτων προσδίδει ειδικό βάρος στη συγκεκριμένη είδηση.

Από την εποχή που οι αυστηροί περιορισμοί λόγω της πανδημίας στην Κίνα, δημιούργησαν σοβαρή επιβράδυνση στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας, σχεδόν όλες οι μεγάλες αμερικανικές πολυεθνικές προσπαθούν να  απαγκιστρωθούν από τις κατασκευαστικές υποδομές της Κίνας.

Το γεγονός ότι οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται και μετά την απομάκρυνση της Κίνας από την πολιτική της Zero Covid , προφανώς και έχει τη σημειολογία του. Και αυτή δεν είναι άλλη από τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Η Google λοιπόν φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Lava International, Dixon Technologies India και την Bharat FIH, ινδική θυγατρική της Foxconn Technology Group.

Τον Απρίλιο υπενθυμίζουμε ότι ο  διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ, είχε επισκεφθεί τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι.

Μέσα από αυτό το πρίσμα και αντιπαραβάλλοντας τις δύο αγορές, Κίνα και Ινδία, θα θέσουμε το εξής ερώτημα: Mήπως κάποιες φορές ο εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο και ο εχθρός του ακριβού το ακριβότερο;

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.