Aksam: Η Ελλάδα φταίει για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Aksam: Η Ελλάδα φταίει για τη μη επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Ευθύνες στην Ελλάδα για το γεγονός ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή δεν ελήφθη απόφαση σχετικά με τα περιφερειακά αμυντικά σχέδια του Οργανισμού, επιρρίπτει η τουρκική εφημερίδα Aksam.

Σε δημοσίευμά της υποστηρίζει πως  η Ελλάδα «προσπάθησε να μεταθέσει την ευθύνη στην Τουρκία μετά την τελευταία Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου δεν μπόρεσε να ληφθεί καμία απόφαση».

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες που επικαλείται, υπάρχουν τρεις λόγοι πίσω από την αποτυχία λήψης απόφασης, ένας εκ των οποίων είναι το «ελληνικό πείσμα», όπως ισχυρίζεται και κάνει λόγο για fake news των Ελλήνων στα ΜΜΕ που προσπαθούν να παρουσιάσουν ως υπεύθυνη την Τουρκία.

Αφού σημειώνει ότι οι δύο πρώτοι λόγοι είναι το κυπριακό και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εν συνεχεία επικεντρώνεται στην Ελλάδα, ισχυριζόμενο ότι το θέμα που προκάλεσε την πραγματική κρίση στη συνάντηση ήταν η έκφραση «τουρκικά Στενά».

Όπως εξηγεί, μόνο η ελληνική αντιπροσωπεία αντιτάχθηκε στην ονομασία των Στενών των Δαρδανελίων και της Κωνσταντινούπολης ως «τουρκικά Στενά» στα Περιφερειακά Σχέδια Ασφαλείας που συνέταξε η γραμματεία του ΝΑΤΟ. 

«Η ελληνική πλευρά επέμενε να γραφούν τα στενά, ως "στενά των Δαρδανελίων" και ως "στενό του Βοσπόρου". Ωστόσο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ  δήλωσε ότι και τα δύο στενά είναι Στενά που παραμένουν εντός των συνόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας και ότι η κυριαρχία ανήκει στην Τουρκία και ότι αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή και αποδεκτή στο διεθνές δίκαιο, και ότι όλοι οι διεθνείς θεσμοί, ειδικά τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει αυτήν την κυριαρχία».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ η Τουρκία μπλόκαρε τα περιοχικά σχέδια (regional plans), βάζοντας εμπόδια στον στρατιωτικό μετασχηματισμό του ΝΑΤΟ, το οποίο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά κάνει βήματα για να προσαρμοστεί στις νέες ανάγκες.

Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια της Τουρκίας να απαλειφθεί μνεία στη Συνθήκη του Μοντρέ που καθορίζει το καθεστώς διέλευσης από τα Στενά. Επίσης, φαίνεται ότι έχει αντιρρήσεις και στους γεωγραφικούς προσδιορισμούς κάτι που έχει να κάνει με την Κύπρο, αλλά και στον στόχο του 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες κάθε χώρας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι «άλλοι υπουργοί χωρών στο τραπέζι δεν υποστήριξαν το αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας» και επικαλούμενο άλλες πλευρές προσθέτει πως «οι ειδήσεις που διέρρευσαν στα ελληνικά και αμερικανικά ΜΜΕ εξυπηρετούσαν την απόκρυψη του γεγονότος ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που εμπόδιζε τα σχέδιά τους για την ασφάλεια, αλλά αντίθετα έκαναν την Τουρκία να φαίνεται αδιάλλακτη και ότι ασκείται πίεση στην Άγκυρα για τη Σουηδία».