Ναυάγιο στην Πύλο: 78 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι - Αναφορές για διακινητές μεταξύ των διασωθέντων
Eurokinissi
Eurokinissi

Ναυάγιο στην Πύλο: 78 νεκροί, εκατοντάδες αγνοούμενοι - Αναφορές για διακινητές μεταξύ των διασωθέντων

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων στο ναυάγιο αλιευτικού με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, ενώ αυξάνονται οι ανησυχίες πως υπήρχαν γυναικόπαιδα στο αμπάρι. Μεταξύ των 78 νεκρών φέρεται να εντοπίστηκε η σορός μίας γυναίκας. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας η προανάκριση για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, ενώ σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος «δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός συλλήψεων ατόμων που φέρονται ως διακινητές των παράτυπων μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος».

Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πριν από λίγο, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση που έγινε μετά το πέρας της μεταφοράς των σορών στην Καλαμάτα, ο αριθμός των νεκρών είναι 78 και όχι 79.

Παράλληλα, σύμφωνα με μαρτυρία διασωθέντα – ασθενή σε γιατρό «περίπου 100 παιδιά είναι στα αμπάρια» όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Στο νοσοκομείο της Καλαμάτας νοσηλεύονται 30 άτομα και η κατάστασή τους κρίνεται διαχειρίσιμη. Είναι από 16 - 49 ετών, όλοι άνδρες.

Στους 104 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των διασωθέντων, ενώ δεν έχει υπάρξει εξέλιξη στις έρευνες από το μεσημέρι της Τετάρτης, γεγονός που προβληματίζει τις Αρχές.

Ο ακριβής αριθμός των επιβαινόντων είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια ακόμα και μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διασωθέντες, ωστόσο, υπάρχουν αναφορές πως στο μοιραίο σκάφος μετέβαιναν από 500 έως 750 άνθρωποι κυρίως από το Πακιστάν, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Αίγυπτο.

Παράλληλα, έχει ενεργοποιηθεί η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων που θα πάρει δείγματα DNA και από τις σορούς και από τους επιζώντες για να μπορέσει να ταυτοποιήσει τα θύματα.

Οι σοροί των μεταναστών μεταφέρονται με σκάφος του Λιμενικού στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούν στην Αθήνα για τη διαδικασία της αναγνώρισης και της νεκροτοψίας-νεκροτομής.

Επίσης, στο κεντρικό λιμεναρχείο Καλαμάτας μεταφέρονται τα άτομα που εικάζεται ότι είναι οι διακινητές και δίνουν καταθέσεις. Από το προανακριτικό στάδιο θα περάσουν όλοι όσοι έχουν διασωθεί για να ριχθεί φως στα αίτια της τραγωδίας.

Ανάμεσα στους φερόμενους ως διακινητές, φέρεται να είναι και ο καπετάνιος του αλιευτικού σκάφους.

«Γιγαντιαία επιχείρηση για μεγάλο αριθμό ναυαγών»

Η επιχείρηση διάσωσης διήρκησε ώρες, με το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μεταφέρουν με φορεία μετανάστες που πάλεψαν με τα κύματα και βγήκαν τραυματισμένοι από τη θάλασσα.

«Είναι γιγαντιαία επιχείρηση για μεγάλο αριθμό ναυαγών από τις πιο δύσκολες σε αριθμό ναυαγών που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πολιτεία» τόνισε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης. «Είναι η πρώτη φορά που διαχειριζόμαστε ένα τέτοιο συμβάν είμαστε όμως κατάλληλα προετοιμασμένοι ώστε να μπορέσομε να ανταπεξέλθουμε» υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος.

Πώς έγινε το μοιραίο

Το αλιευτικό έχασε τη μηχανή του και λίγη ώρα αργότερα ανετράπη, λόγω της βίαιης μετακίνησης των επιβαινόντων σε αυτό, ανέφερε ο Νίκος Αλεξίου, εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, μιλώντας στην ΕΡΤ το πρωί της Πέμπτης.  

Όπως τόνισε ο ίδιος, το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, «αλλά στη δική μας περιοχή έρευνας και διάσωσης, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου».

Πρεγράφοντας τις συνθήκες κατά τις οποίες συνέβη το μοιραίο, ο Ν. Αλεξίου είπε τα εξής: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου με ένα κατάμαυρο αλιευτικό σκάφος 25 μέτρων γεμάτο με κόσμο στο εξωτερικό κατάστρωμα, το οποίο αρνείται τη βοήθεια αν πας να του εκτρέψεις την πορεία του βιαίως. Η μετατόπιση αυτή του κόσμου, η οποία έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες, θα είχε συμβεί νωρίτερα και θα ήμασταν και υπαίτιοι εμείς για το ναυτικό ατύχημα. Και μάλιστα δεν θα είχαμε και τη δυνατότητα να σώσουμε 104 ανθρώπους, όπως εν τέλει έγινε.

Όταν λοιπόν χθες το βράδυ κατάφερε και έφτασε το περιπολικό σκάφος το δικό μας και του αρνήθηκαν τη συνδρομή, εμείς παραμείναμε στο σημείο, ούτως ώστε εάν τυχόν γίνει το οτιδήποτε να είμαστε εκεί για να μπορέσουμε να επέμβουμε. Και αν μου επιτρέπετε καταφέραμε και σώσαμε 104 ανθρώπους επειδή παρά την αντίδρασή τους παραμείναμε εκεί για τη δική τους προστασία».

Σημειώνεται ότι στη διάσωση συμμετείχε υπερπολυτελές σκάφος, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το χρονικό της ανείπωτης τραγωδίας περιγράφει η αναφορά του Λιμενικού:

-Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

-Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

-Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

-Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

-Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε - όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

-Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

-Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

-Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

-Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

-Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

-Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

-Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα

-Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).

-Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

-Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης».

Τριήμερο εθνικό πένθος

Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 21:00 «για τα θύματα του τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία».

Σε δεύτερο χρόνο το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι το τριήμερο Εθνικό Πένθος θα λήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16/6.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετέβη την Τετάρτη στο επιχειρησιακό κέντρο διάσωσης στην Πύλο και ενημερώθηκε για την επιχείρηση.

Επίσης, μετέβη στο νοσοκομείο όπου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό την ενημέρωσε για την κατάσταση των μεταναστών που μεταφέρθηκαν εκεί.

«Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της {…} και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη βύθιση του σκάφους που έχει στοιχίσει την ζωή σε δεκάδες μετανάστες: « ο πρωθυπουργός εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το ναυάγιο ανέβαλε την προεκλογική ομιλία του στην Πάτρα, ενώ κλιμάκιο της ΝΔ βρίσκεται στην Πύλο.

Συγκλονισμένη η Ευρώπη

Το ναυάγιο σε διεθνή χωρικά ύδατα ανοιχτά της Πύλου συγκλονίζει την Ευρώπη. Εκτενείς είναι οι αναφορές και τα δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

 

Η γαλλική εφημερίδα Liberation που είναι γνωστή για τα εμβληματικά της πρωτοσέλιδα σχολιάζει τη μεταναστευτική τραγωδία ανοικτά της Πύλου με φωτογραφία που δείχνει θάλασσα και τίτλο «Το νεκροταφείο τους. Τουλάχιστον 79 μετανάστες νεκροί στη Μεσόγειο», ενώ το κύριο άρθρο της αποτελεί γροθιά στο στομάχι για την ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό. 

«Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια και τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη; Πώς μπορούμε, ενώ κοιτάζουμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί, να επιμένουμε να κλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης γνωρίζοντας ότι, αυτό ακριβώς το “κλείσιμο” ωθεί τους μετανάστες να παρακάμψουν τα εμπόδια και να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές; Πώς μπορεί κανείς να αποφασίζει να μη διασώζει ανθρώπους που βρίσκονται παρατημένοι μεσοπέλαγα, προκειμένου να τους αποτρέψει από κάθε απόπειρα διέλευσης; Πώς μπορείς να ξέρεις ότι στερείς, ακόμα και από τον “Άλλο”, τον ξένο, μία καλύτερη ζωή όταν, και οι ίδιοι, είμαστε προϊόντα παρελθούσας μετανάστευσης, όταν οι πρόγονοι των περισσότερων έδωσαν τις ίδιες μάχες; Πώς μπορεί, ακόμα, να εμποδίζουμε γυναίκες και άνδρες να έρθουν να εργαστούν στην περιοχή μας, ενώ συνεχίζουμε να παραπονιόμαστε για ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομεία, σχολεία, μεταφορές, εστιατόρια, αρτοποιεία κ.α.;» έγραψε η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας Liberation, Αλεξάνδρα Σβάρτσμπροντ.

Πρώτη δημοσίευση: Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 7:35 ΠΜ

Διαβάστε επίσης:

Εκπρόσωπος Λιμενικού: Το πλοίο έχασε τη μηχανή του, μετακινήθηκαν οι άνθρωποι και έγινε το μοιραίο

Ναυάγιο στην Πύλο: Αναφορές για εντοπισμό διακινητών μεταξύ των διασωθέντων

Στην Καλαμάτα σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας

Liberation για ναυάγιο μεταναστών στην Πύλο: Η Μεσόγειος το νεκροταφείο τους

Φόβοι για εκατόμβη, 79 νεκροί, 104 διασωθέντες, ολονύχτιες έρευνες για αγνοούμενους

Η μαρτυρία της ακτιβίστριας που ειδοποίησε τις Αρχές για το σκάφος με τους μετανάστες