Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίδραση 0,65% μετά το χθεσινό sell off

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίδραση 0,65% μετά το χθεσινό sell off

«Η Credit Suisse πληροί τις απαιτήσεις κεφαλαίου και ρευστότητας που επιβάλλονται σε συστημικά σημαντικές τράπεζες. Εάν είναι απαραίτητο, η SNB θα παρέχει ρευστότητα» τόνισαν σε κοινή δήλωση η κεντρική τράπεζα (SNB) και η ελβετική εποπτική αρχή (FINMA), αλλά δεν φάνηκε να πείθουν τις αγορές. Έτσι, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, η ελβετική κεντρική τράπεζα «πέταξε σωσίβιο» ρευστότητας 50,6 δισ. ευρώ στην  Crédit Suisse.

Παράλληλα, η τράπεζα κάνει προσφορά για την επαναγορά ομολόγων αξίας έως 3 δισ. ελβετικών φράγκων, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την κρίση εμπιστοσύνης που προκαλεί μετασεισμούς στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως «για μία ακόμη φορά, οι κεντρικές τράπεζες μετατρέπονται σε ρυθμιστές των παγκόσμιων αγορών, καλύπτοντας κάθε εστία αβεβαιότητας που μπορεί να γίνει συστημική κρίση». Τα παραπάνω έδωσαν αφορμή ανοδικής διόρθωσης στις ευρωπαϊκές αγορές, κίνηση την οποία ακολούθησε και ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου, όμως σταδιακά το Χ.Α. υποχώρησε προς χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Με το Bloomberg να επισημαίνει, σε ένα πρώτο σχόλιο για τη σημερινή πορεία των ευρωαγορών, πως «η αισιοδοξία έχει ξεθωριάσει ελαφρώς. Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες».

Από την άλλη, κατά 50 μονάδες βάσης ήταν η νέα αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, επιβεβαιώνοντας όσους εκτιμούσαν πως προτεραιότητα παραμένει η μείωση του πληθωρισμού. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση θύμισε ασανσέρ, με τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου να κινείται μεταξύ 1.045,78 (+2,01%) και 1.016,04 μονάδων (-0,90%) και να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 1.031,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,65%. Ακόμα πιο έντονο το volatility στον τραπεζικό δείκτη, που κινήθηκε μεταξύ 795,18 (+4,14%) και 748,4 μονάδων (-1,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 769,95 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,83%. 

Ανεξάρτητα από το τελικό πρόσημο και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, έχει μπει σε παρατεταμένη φάση αυξημένης μεταβλητότητας και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο για τα χαρτοφυλάκια που κινούνται με πιο αργά αντανακλαστικά.

Συμπερασματικά, στην «ρηχή» αγορά του Χ.Α., το volatility έχει δώσει αυξημένη ταχύτητα ακόμα και στις ενδοσυνεδριακές μεταβολές των δεικτών, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν. Σε αυξημένη επιφυλακή και οι περισσότερες χρηματιστηριακές εταιρείες, πιέζουν για κλεισίματα ανοιχτών θέσεων – υπολοίπων, φοβούμενες πιθανή υποτροπή του διεθνούς κλίματος.Η προσοχή και στις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών που έχουν υγιή οικονομική βάση, παραδοσιακά διανέμουν μερίσματα και έχουν δρομολογημένες εξελίξεις.

Η υψηλή μεταβλητότητα βοήθησε τον τζίρο να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 131 εκατ., από τα οποία τα 3,1 εκατ. αφορούσαν «πακέτα», ενώ στο περιθώριο του ενδιαφέροντος παρέμειναν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, που θέλουν καλύτερο κλίμα, προκειμένου να επαναφέρουν τους «οπαδούς τους».

Από τα «βαριά χαρτιά» τα μεγαλύτερα κέρδη για Πειραιώς (+3,20%), ΔΕΗ (+1,22%), Coca Cola (+2,36%), Motor Oil (+1,28%), Jumbo (+1,36%), TITC (+2,82%), ΕΥΔΑΠ (+1,20%), Μυτιληναίο (+1,36%), ΟΛΠ (+2,57%), Εθνική (+1,18%) και Σαράντη (+1,05%) και οι μεγαλύτερες απώλειες για Aegean Airlines (-1,65%), Lamda Development (-1,30%), Ελλάκτωρα (-1,35%) και ΟΠΑΠ (-1,55%).

Στο σύνολο των μετοχών 65 ενισχύθηκαν και 51 υποχώρησαν. CPI, ΑΝΕΚ και Βιοκαρπέτ είχαν σημαντική άνοδο και Βιοτέρ, Τράπεζα Αττικής και Fourlis σημαντική υποχώρηση.