Οι διεθνείς τραπεζικές πιέσεις έφεραν απώλειες 1,14%
<p>Χρηματιστήριο Αθηνών</p>

Οι διεθνείς τραπεζικές πιέσεις έφεραν απώλειες 1,14%

Με κέρδη ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση ευρωπαϊκές αγορές και ελληνικό χρηματιστήριο, στον απόηχο της χθεσινοβραδινής σημαντικής ανόδου στην Wall Street και με «καύσιμα» ανόδου τις παρεμβάσεις των αρχών στην περίπτωση της Credit Suisse και των κεφαλαιακών ενισχύσεων στην «άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Όμως ο «ενθουσιασμός» των αγοραστών δεν κράτησε για πολύ, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες στις αγορές, μετά το γύρισμα του τίτλου της Credit Suisse σε σημαντικές απώλειες, ενώ την επιφυλακτικότητα ενέτεινε μπαράζ αρνητικών ειδήσεων από τις ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, η SVB Financial Group υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 του πτωχευτικού κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, «είναι η μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, της μονάδας λήψης καταθέσεων που έχει διαχωριστεί και τώρα εποπτεύεται από τη Federal Deposit Insurance Corporation».

Ισχυρές πιέσεις δέχεται και η μετοχή της  First Republic, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η τράπεζα θα είναι το επόμενο «κανόνι», μετά την πτώχευση των SVB και Signature (η First Republic δήλωσε ότι δανείστηκε έως $109 δισ. από τη Fed, με επιτόκιο 4,75%, μεταξύ 10 και 15 Μαρτίου).

Επόμενο ήταν η επιδείνωση του διεθνούς κλίματος να μην αφήσει αδιάφορο και το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η επιφυλακτικότητα στην αγορά παραμένει έκδηλη, με όλο και περισσότερους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι ακόμα και αν αποφευχθεί μια τραπεζική κρίση, η ψυχολογία θα παραμείνει εύθραυστη και ευάλωτη σε κάθε αρνητική είδηση – εξέλιξη, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τα τραπεζικά ιδρύματα, για το ενδεχόμενο και νέων «αναταράξεων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγχώρια αγορά «είδε» τα χαμηλά ημέρας μετά την τριπλή λήξη των συμβολαίων στην αγορά των παραγώγων, ενώ η πτωτική κίνηση πήρε ένταση, όταν ο γενικός δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα των 1.025 μονάδων.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με επαγγελματία του χώρου, «εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων αλλά και μακράς προεκλογικής περιόδου, αυτό που βλέπει η αγορά είναι ότι έχει χαθεί ο παράγοντας πολιτική σταθερότητα που υπήρχε μέχρι τώρα στις εκτιμήσεις των ξένων οίκων και ήταν ο κυρίαρχος καταλύτης για το τελευταίο ανοδικό κύμα, που έφερε τον γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου, πάνω από τις 1.100 μονάδες. Η ψυχολογία της αγοράς είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη και κάθε αρνητική φημολογία, ή είδηση, έχει μεγαλύτερο του αναμενομένου, αντίκτυπο στο ταμπλό».

Υπενθυμίζεται ότι μέσω των τελικών δημοπρασιών, έλαβαν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του δείκτη FTSE-Russel, με κυριότερη εξέλιξη της είσοδο της μετοχής της TITC (-1,92%) στην σύνθεση του δείκτη.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1.045,72 (+1,34%) και 1.017,93 μονάδων (-1,35%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.020,19 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,14%, ενώ και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το τελικό -4,40% του τραπεζικού δείκτη.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 3,41%.

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι ΟΠΑΠ (+1,72%), ΟΤΕ (+0,87%), Viohalvo (+2,17%), Coca Cola (+0,45%), Lamda Development (+1,23%), Jumbo (+2,01%), ΕΥΔΑΠ (+1,63%), Μυτιληναίος (+0,50%) και Σαράντης (+3,72%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Alpha Bank (-5,08%), Eurobank (-2,10%), Εθνική (-5,74%), Πειραιώς (-5,94%), Ελλάκτωρ (-3,70%) και Motor Oil (-3,07%).

Η προσοχή των αναλυτών εστιάζει και στην αποψινή ετυμηγορία του οίκου Moody’s, ο οποίος αυτήν την στιγμή δίνει στην Ελλάδα αξιολόγηση «Ba3», δηλαδή τρία «σκαλιά» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας και δύο «σκαλιά» κάτω της αξιολόγησης των υπόλοιπων επενδυτικών οίκων.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, έπαψε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Inform Λύκος λόγω συγχώνευσης με απορρόφησή της από την Austriacard Holdings, σύμφωνα με τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των μετόχων των ανωτέρω εταιρειών και κατόπιν της οριστικής δικαστικής έγκρισης της διασυνοριακής συγχώνευσης από το αυστριακό δικαστήριο μητρώου εταιρειών.