Γιατί μειώνονται οι αποτιμήσεις των ψηφιακών «μονόκερων»
Shutterstock
Shutterstock

Γιατί μειώνονται οι αποτιμήσεις των ψηφιακών «μονόκερων»

Τα απόνερα από τις περιπέτειες της Silicon valley Bank, έχουν ξεπεράσει τα όρια του στενού τραπεζικού οικοσυστήματος, δηλαδή τους μετόχους, τους ομολογιούχους, τους καταθέτες, τους δανειολήπτες καθώς και τις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές.

Και ενώ η Fed, η FDIC και τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, έχουν αρχίσει να διερευνούν τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το τραπεζικό χάος, αναζητώντας τα κενά των εσωτερικών μηχανισμών διαχείρισης ρίσκου και τα κενά των ελέγχων από την πλευρά των εποπτικών αρχών, η κρίση εμπιστοσύνης δεν δείχνει να υποχωρεί.

Και αυτή η κρίση εμπιστοσύνης έφτασε μέχρι τα χαρτοφυλάκια των συμμετοχών των Venture Capitals, που βρέθηκαν και αυτά στο μάτι του κυκλώνα της κατάρρευσης της SVB. Οι πιεστικές πωλήσεις στις οποίες θα προβεί υποχρεωτικά η SVB Capital μετά από την κατάρρευση της ομόσταυλης τράπεζας, θα επηρεάσει τις αποτιμήσεις ακόμα και από τα πιο ενδιαφέροντα startups και unicorns. Σύμφωνα με το Bloomberg η συνολική εξωχρηματιστηρακή αποτίμηση των χαρτοφυλακίων των Venture Capitals, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 20% με 30%. Οπότε η «αξία» του οικοσυστήματος των Venture Capitals θα πλησιάσει τα $1,5 τρισ., από $2 τρισ. που είναι σήμερα.

Σε παράρτημα των Financial Times, που εξειδικεύεται στην καταγραφή και παρακολούθηση των ευρωπαϊκών Venture Capitals, αναφέρεται πως τα deals που θα συμφωνηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθούν σε τιμήματα χαμηλότερα κατά 40%.

Αρκετά VCs θα κληθούν να επιστρέψουν κεφάλαια στους ιδιώτες μετόχους τους, ή να αλλάξουν χέρια και ταυτόχρονα η αυστηροποίηση των τραπεζικών κανονισμών θα ωθήσουν τις τράπεζες να ρευστοποιήσουν τα πιο «επικίνδυνα» περιουσιακά τους στοιχεία, που είναι τα μη άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία τους, όπως τα VCs.

Έτσι αναμένεται να αναπτυχθεί μια δευτερογενής αγορά στην οποία θα διαπραγματεύονται μερίδια από VCs, καθώς και ψηφιακές εταιρείες που θα αλλάξουν μετοχικά χέρια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις και αποτιμήσεις που έχουν καταγραφεί από εξειδικευμένες εταιρείες όπως είναι η ΑlphaQ και η Axon Partners Group, οι μεταβιβάσεις των εταιρικών μεριδίων θα πραγματοποιηθούν με discounts της τάξης του 40%, με αποτέλεσμα οι καθαρές παρούσες αξίες των VCs να υποχωρήσουν μέχρι και κατά 30%.

Μεγαλύτερα προβλήματα εμφανίζονται στις ΗΠΑ, όπου οι αποκλιμακούμενες αποτιμήσεις, επηρεάζουν ακόμα και την αναπτυσσόμενη «βιομηχανία» των εξωτραπεζικών πιστώσεων. Εταιρείες όπως για παράδειγμα είναι η Prism, προσφέρουν καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια σε εργαζόμενους ανερχόμενων startups και unicorns. Οι εργαζόμενοι - δανειολήπτες προσφέρουν από την πλευρά τους σαν εγγύηση για τα δάνεια τους, μετοχές των εταιρειών στις οποίες εργάζονται.

Των οποίων όμως η αξία είναι «θεωρητική», αφού προκύπτει μόνο μέσω των αποτιμήσεων κατά τη διάρκεια των γύρων χρηματοδότησης, μέσω των οποίων τα startups αντλούν κεφάλαια από τους επενδυτές. Επομένως η μείωση της «αξίας των εγγυήσεων», δρομολογεί την εκδήλωση μιας σειράς από παρενέργειες, αθετήσεις πληρωμών,  καταπτώσεις εγγυήσεων και πιεστικών ρευστοποιήσεων μη εισηγμένων μετοχών.

Με δυο λόγια, το κτύπημα στην έννοια της «τραπεζικής εμπιστοσύνης» επεκτείνεται ακόμα και στο χώρο των εξωχρηματιστηριακών «αξιών» και των «αποτιμήσεων», ενεργοποιώντας σημαντικές παρενέργειες και προκαλώντας παράπλευρες απώλειες. Διότι οι αγορές ήταν συνηθισμένες να βλέπουν την επιδείνωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στα χρηματιστηριακά ταμπλό, με τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν θεαματικά.

Τώρα όμως βρίσκονται αντιμέτωπες με την υποχώρηση σε μια δευτερογενή αγορά που είναι άτυπη, χωρίς κανόνες, μηχανισμούς ασφαλείας και διεξόδους. Διότι το σημαντικό στοιχεία του χώρου των Venture Capitals είναι στιγμή της αποχώρηση από την επένδυση, δηλαδή αυτό που ονομάζουμε “way out” ή διέξοδο, που μετατρέπει τις λογιστικές υπεραξίες σε πραγματικά κέρδη ή πραγματικές ζημίες.