Κυρ. Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η ενίσχυση των Ενόπλων δυνάμεων
Eurokinissi
Eurokinissi

Κυρ. Μητσοτάκης: Αναφαίρετο δικαίωμά μας η ενίσχυση των Ενόπλων δυνάμεων

Στο ερώτημα ποιες είναι οι προσδοκίες από μια συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι «μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν δεν θα έπρεπε να αποτελεί ξεχωριστή είδηση». Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη συνάντηση που θα έχουνε στο Βιλνιους, «ενώ στο παρελθόν δήλωνε ότι δεν ήθελε να συναντηθεί μαζί μου» όπως είπε.

Επισήμανε ότι θα επιδιώξει τον επαναπροσδιορισμό του πλαισίου των ελληνοτουρκικών σχέσεων σημειώνοντας: «Θα προέλθω με καλή διάθεση, γιατί υπήρξε αποκλιμάκωση στη ρητορική και την δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο. Θα διαπιστώσουμε εάν υπάρχει δυνατότητα συνέχισης του καλού κλίματος, και θα δούμε τη μια βασική διαφορά αυτή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει όμως και η θετική ατζέντα εμπορικές σχέσεις κλπ. Ακόμη και να μην μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μείζονα διαφορά μας δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε στα "κόκκινα" με την Τουρκία. Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μειώσουμε την ένταση στο Αιγαίο». Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής δε θα αλλάξουν.

«Ενισχύει τη θέση της η χώρα μας ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, χτίζει συμμαχίες με νέες χώρες, και μέρος του πλούτου της εξακολουθεί να το επενδύει στην αποτρεπτική της δυνατότητα. Δεν πω στον κ.Ερντογάν τι θα κάνει με τις δικές του Ένοπλες δυνάμεις, και είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων» είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για το Μεταναστευτικό, και το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη για το σύμφωνο μετανάστευσης για να καταλήξουμε σε δεσμευτικά κείμενα. Το παρόν κείμενο ικανοποιεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις».

Ανέφερε επίσης ότι οι μετανάστες «δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη της ΕΕ κι αν δεν δικαιούνται άσυλο πρέπει να επιστρέψουν» είπε ότι «η ΕΕ έχει ανάγκη από εργατικά χέρια» προσθέτοντας ότι «η χώρα μας προχώρησε σε συμφωνίες με Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές. Δίνουμε ευκαιρίες εργασίας για να καλύψουμε τις ανάγκες στον πρωτογενή τομέα. Να έρθουν όμως νόμιμα με ασφάλεια και πρέπει να γίνει με δικούς μας κανόνες και όρους. Είμαστε πιο μπροστά από μια ενιαία πολιτική της ΕΕ σε αυτό το τομέα. Να δίνει η ΕΕ ανθρωπιστικές βίζες σε πρόσφυγες, ένα καταφύγιο ασφάλειας. Το κάναμε εμείς με το Αφγανιστάν όταν έφυγαν οι αμερικανοί» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί πριν τις 25 Μαΐου για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου