«Κλειδί» η πολιτική σταθερότητα για αύξηση των επενδύσεων
M. Camhis (Fos Management) στο Liberal

«Κλειδί» η πολιτική σταθερότητα για αύξηση των επενδύσεων

Τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί επενδυτικός προορισμός αναλύει, μεταξύ άλλων, ο Marcos Camhis, ιδρυτής και CEO της FOS Asset Management.

Όπως τονίζει ο κ. Camhis «βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και έχουμε εξετάσει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια» και προσθέτει πως «το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παρέχει την απαιτούμενη σταθερότητα για νέες επενδύσεις από ένα ευρύ φάσμα επενδυτών». H συνέντευξη με τον κ. Camhis έγινε στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. 

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο

Ποιο είναι το προφίλ της εταιρείας σας;

Η εταιρεία μας, η οποία ιδρύθηκε το 2015, είναι μια εταιρεία εξειδικευμένων ιδιωτικών επενδύσεων, η οποία στοχεύει σε τοποθετήσεις  σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων αυτών των φυσικών πόρων, μετάλλων και εξόρυξης, στους τομείς ακινήτων (real estate) και τεχνολογίας. 

Το χαρτοφυλάκιό μας, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη διασπορά, δεν έχει καμία άμεση επένδυση στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, ωστόσο οι εταιρείες χαρτοφυλακίου μας είναι κύριοι χρήστες των ελληνικών μεταφορών και υποδομών, ιδιαίτερα των λιμανιών και των ναυτιλιακών υπηρεσιών.

Στοχεύετε να επεκτείνετε τις δραστηριότητές σας στην Ελλάδα και γιατί;

Βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και έχουμε εξετάσει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες τα τελευταία χρόνια. Νομίζω ότι το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον παρέχει την απαιτούμενη σταθερότητα για νέες επενδύσεις από ένα ευρύ φάσμα επενδυτών.

Στην εταιρεία μας  έχουμε δει πολλούς νέους αλλά και παλαιότερους επενδυτές να αναλαμβάνουν ισχυρές δεσμεύσεις στην ελληνική αγορά επενδύοντας σε διαφορετικούς κλάδους, από την υγειονομική περίθαλψη έως τη ναυτιλία και από την εκπαίδευση έως τις τηλεπικοινωνίες. Επιπλέον, η ελληνική αγορά ιδιωτικών κεφαλαίων ωριμάζει με περισσότερα τοπικά κεφάλαια να αρχίζουν να δραστηριοποιούνται και, έτσι, οι ευκαιρίες συνεπένδυσης να γίνονται πιο συχνές.

Για μια εταιρεία σαν τη δική μας, η ικανότητα εύρεσης ευκαιριών συνεπένδυσης με ισχυρούς τοπικούς ή διεθνείς εταίρους είναι απαραίτητη όταν εξετάζουμε νέες επενδύσεις. Επιπλέον, το σταθερό τραπεζικό σύστημα και τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» που διαθέτουν οι επενδυτές κάνουν την Ελλάδα όλο και πιο ελκυστική.

Πώς αντιμετωπίζεται η Ελλάδα στις παγκόσμιες αγορές;

Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σημαντικά θετικά βήματα στη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στις παγκόσμιες αγορές. Οι επενδύσεις μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών όπως η Pfizer, η Google, η JP Morgan, η Amazon και η Microsoft είναι πολύ σημαντικές για τις θέσεις εργασίας, και για τις συνθήκες ανάπτυξης που δημιουργούν, αλλά και για το επενδυτικό κλίμα της χώρας. 

Βλέπουμε επίσης να γίνονται σημαντικά βήματα για την ενίσχυση τόσο της προβολής, όσο και της ρευστότητας των εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πολλές από τις οποίες επεκτείνονται διεθνώς, αναπτύσσοντας το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο αποτύπωμά τους.

Παράλληλα, ελληνικές startups, αλλά και πιο καταξιωμένες μικρές και μεσαίες ιδιωτικές εταιρείες κάνουν γνωστή την παρουσία τους και προσελκύουν νέα κεφάλαια. Για παράδειγμα, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο είδαμε ένα πιο αργό περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων το 2022, ακόμη και σε αυτό το κλίμα οι νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα συγκέντρωσαν 3 δισ. δολάρια, ένα σημαντικό ποσό για το ελληνικό οικοσύστημα. Το 2023 ξεκίνησε επίσης θετικά, καθώς οι νεοσύστατες επιχειρήσεις έχουν ήδη ολοκληρώσει 26 κύκλους χρηματοδότησης και έχουν αντλήσει σχεδόν 300 εκατ. δολάρια από 43 funds επιχειρηματικών κεφαλαίων, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και δύο εξαγορές, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Marathon Venture Capital.

Σε ποιους τομείς η Ελλάδα έχει δυνατότητα ανάπτυξης; 

Η Ελλάδα εξακολουθεί να βγαίνει από μια δύσκολη οικονομική περίοδο και υπάρχει σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης στην οικονομία σε πολλούς τομείς. 

Κατά την άποψή μας, αυτοί οι τομείς παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες ευκαιρίες: Τουρισμός και φιλοξενία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αγροτικές επιχειρήσεις. Και στους τρεις τομείς υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης και εξυγίανσης, ευνοϊκό περιβάλλον τοπικής και διεθνούς πολιτικής και καλά χρηματοδοτικά μέσα. 

Τέλος, τα έργα τεχνολογίας και βιομηχανικής ανάπτυξης σε υλικά μπαταριών και ορυκτά είναι ένας αναπτυσσόμενος ευρωπαϊκός τομέας τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να αναπτύξει και να προσελκύσει επιπλέον διεθνή κεφάλαια.

Σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού οι πελάτες σας σε ποιους τομείς επενδύουν;

Η επενδυτική πρόκληση για το επόμενο έτος είναι η εξεύρεση τρόπων δημιουργίας πραγματικών αποδόσεων κατά τη διάρκεια εξαιρετικά υψηλού πληθωρισμού. Οι πελάτες μας επενδύουν σε περιουσιακά στοιχεία ανθεκτικά στον πληθωρισμό, όπως ακίνητα, εμπορεύματα και υποδομές, τομείς όπου μπορούμε να τους βοηθήσουμε να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν διαφορετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

 Πιστεύετε ότι τα υψηλά επιτόκια από τις Κεντρικές Τράπεζες απειλούν την ανάπτυξη σε ΕΕ και ΗΠΑ;

Όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ομιλία της πριν λίγες ημέρες, «οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να εξασφαλίσουν σταθερότητα σε μια εποχή που κάθε άλλο παρά σταθερή είναι».

Φαίνεται ότι οι πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα αποδειχθούν χρήσιμες για τη μείωση του πληθωρισμού, αλλά επειδή οι αυξήσεις των επιτοκίων γίνονται, ταυτόχρονα,  σε πολλές χώρες, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Κατανοώ και έχω τον ίδιο φόβο που μοιράζονται πολλοί αναλυτές για έναν παγκόσμιο κίνδυνο ύφεσης, που εν μέρει προκαλείται από αυτήν τη συγχρονισμένη παγκόσμια αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες. 

Είναι μεγάλη πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να τονώσουν την παραγωγή σε αυτό το περιβάλλον και να δημιουργήσουν πρόσθετες επενδύσεις προκειμένου να διατηρήσουν μια δυναμική ανάπτυξης.