Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Wall Street: Μεικτά πρόσημα με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Στάση αναμονής για τα στοιχεία του πληθωρισμού Απριλίου τήρησαν οι επενδυτές στη Wall Street, η οποία έκλεισε με μεικτά πρόσημα. Ανακάμπτουν οι μετοχές των περιφερειακών τραπεζών με ράλι εώς 28%. Ο Dow υποχώρησε 0,17% στις 33.618 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,18% στις 12.256,92 και ο S&P 500 0,035% στο 4.138,14. «Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα θα δείξουν την κατεύθυνση που θα κινηθεί η Fed, μετά το φρενάρισμα αύξησης επιτοκίων που φαίνεται να έχει αποφασίσει. Ωστόσο στην αγορά, εκτός από τα στοιχεία του πληθωρισμού, αξιολογείται η τραπεζική κρίση και κατά πόσο θα έχει συνέχεια» δηλώνει στο CNBC ο Edward Moya, senior market analyst στην Oanda. 

O Γουόρεν Μπάφετ σχολίασε την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο στη γενική συνέλευση της Berkshire. Κατηγόρησε τις ρυθμιστικές αρχές οι οποίες επιβλέπουν το τραπεζικό σύστημα για «στρεβλά κίνητρα», ενώ δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του τόσο στις ρυθμιστικές αρχές όσο και στους πολιτικούς αλλά και τον Τύπο για την ελλιπή ενημέρωση του αμερικανικού κοινού όσον αφορά την κρίση που πλήττει τις αμερικανικές τράπεζες.  Όπως χαρακτηριστικά είπε:«Η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα μοιάζει αρκετά με αυτό που συμβαίνει πάντα: ο φόβος είναι μεταδοτικός. Πάντα...Θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στα άτομα που προκάλεσαν τα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο Αντρέα Ορσέλ, διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής τράπεζας UniCredit προέβλεψε πως θα χρειαστεί στο μέλλον να διασωθούν και άλλες πτωχευμένες τράπεζες στις ΗΠΑ. «Στις ΗΠΑ γίνεται διάσωση προβληματικών τραπεζών, δεν βλέπω καμία προβληματική τράπεζα να διασώζεται στην Ευρώπη», δήλωσε στο CNBC. 

Tην ίδια στιγμή «φουντώνει» η συζήτηση στις ΗΠΑ γύρω από το ύψος του αμερικανικού χρέους. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, τόνισε ότι ενδεχόμενη αποτυχία του Κογκρέσου να ενεργήσει σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει «συνταγματική κρίση», η οποία θα έθετε επίσης υπό αμφισβήτηση την πιστοληπτική ικανότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Η Γέλεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές συνέπειες της χρηματοπιστωτικής αγοράς εάν το ανώτατο όριο του χρέους δεν αυξηθεί μέχρι τις αρχές Ιουνίου, επισημαίνοντας ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με έλλειψη μετρητών. «Οι διαπραγματεύσεις για το θέμα δεν πρέπει να γίνουν «με το όπλο στο κεφάλι του αμερικανικού λαού», είπε η Γέλεν στην εκπομπή «This Week» του ABC.