Wall Street: Μεικτά πρόσημα υπό τον φόβο ύφεσης και επιτοκίων

Wall Street: Μεικτά πρόσημα υπό τον φόβο ύφεσης και επιτοκίων

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να προβληματίζονται από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τους φόβους για ύφεση να επιστρέφουν. Τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, όταν ήταν κλειστή η αγορά, έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία προσέθεσε άλλες 236.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, πως η ανεργία μειώθηκε στο 3,5% και οι μισθοί κατέγραψαν αύξηση 0,3%. 

Τα παραπάνω στοιχεία προβληματίζουν τους επενδυτές, καθώς δείχνουν πως η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική και οδηγούν την Fed σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. Όσοι προέβλεπαν πως το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υποχωρήσουν τα επιτόκια φαίνεται πως διαψεύδονται καθώς όλο και περισσότεροι οίκοι βλέπουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από το 2024. «Υπάρχουν φόβοι ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία» σχολιάζουν αναλυτές στο CNBC. 

Σε αυτό το κλίμα ο Dow κέρδισε 0,30% στιις 33.586,51 μονάδες, ο S&P 500 0,10% στις 4.109,11 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε πτωτικά 0,03% στις 12.084,35 μονάδες.

«Υπάρχει αβεβαιότητα στην αγορά σχετικά με την πολιτική της Fed και ουδείς ξέρει τι θα πράξει η κεντρική τράπεζα. Οι περισσότεροι θεωρούν πως τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της περασμένης Παρασκευής οδηγούν τη Fed σε νέες αυξήσεις επιτοκίων και αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης για την αμερικανική οικονομία» δηλώνει στο CNBC ο Greg Bassuk, αναλυτές στην AXS Investments. 

Aπαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την παγκόσμια οικονομία τα επόμενα πέντε χρόνια, με αξιωματούχους του Ταμείου να κάνουν λόγο για τις χειρότερες προβλέψεις των τελευταίων 30 ετών. Το σκηνικό «θα είναι χαοτικό» σύμφωνα με τον Ντάγκλας Ρέντικερ, που εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στο συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το 2010 έως το 2012. 

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, προειδοποίησε για «χρόνια αναιμικής ανάπτυξης» και μέσο ετήσιο ρυθμό στο 3% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως αναμένεται, σύμφωνα με το ΔΝΤ, περίπου το 90% των προηγμένων οικονομιών θα δουν την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική επιβαρύνει τη ζήτηση και επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και τη ζώνη του ευρώ.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια, όσο οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας παραμένουν περιορισμένες μετά τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο στις ΗΠΑ και την Ελβετία. Σημείωσε δε χαρακτηριστικά πως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα «πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και πιο ευκίνητοι από ποτέ».