Wall Street: Κέρδη για τον Dow, απώλειες για τον Nasdaq εν αναμονή του πληθωρισμού

Wall Street: Κέρδη για τον Dow, απώλειες για τον Nasdaq εν αναμονή του πληθωρισμού

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες στη Wall Street με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του πληθωρισμού Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, ο Dow κέρδισε 0,29% στις 33.684,79 μονάδες, ο S&P 500 έμεινε απολύτως αμετάβλητος στις 4.108,94 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 0,43% στις 12.031,88 μονάδες.

«Η αγορά εκτιμά ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed βρίσκονται κοντά στην κορύφωσή τους, ωστόσο η πολιτική της Fed θα ξεκαθαρίσει από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου που αναμένονται. Σε κάθε περίπτωση η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική» σχολιάζει στο CNBC ο Keith Buchanan, manager της Globait Investments. 

Την ίδια στιγμή φουντώνουν οι φόβοι για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, ενώ το ΔΝΤ «ψαλιδίζει» τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 2,8% φέτος και 3% το 2024 έναντι αύξησης 3,4% πέρυσι. Για την Ευρωζώνη προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% φέτος και 1,4% το 2024 έναντι 0,5% και 1,5% που εκτιμούσε τον Οκτώβριο. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί στο 5,3% από 8,4% πέρυσι. Παρά την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο β' εξάμηνο του 2022, η εμπιστοσύνη είναι φέτος μειωμένη σε σχέση με τις αρχές του περασμένου έτους.

Η κατάσταση έχει γίνει πιο σύνθετη μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή και το ΔΝΤ σημειώνει ότι ο κίνδυνος ανώμαλης προσγείωσης, ιδιαίτερα για τις αναπτυγμένες οικονομίες, είναι πολύ μεγαλύτερος. «Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν γίνει πιο σφιχτές, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε λιγότερα δάνεια και χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα, αν η κατάσταση συνεχισθεί», σημειώνει η έκθεση.

«Οι αρμόδιοι για την πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσουν δύσκολα διλήμματα για τη μείωση του πληθωρισμού και τη διατήρηση της ανάπτυξης με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρεται.  Το Ταμείο εκτιμά ότι η μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι σχετικά αργή και η επιστροφή στον στόχο των κεντρικών τραπεζών θα επιτευχθεί το 2025 στις περισσότερες χώρες. «Ο δρόμος για την επάνοδο στη νομισματική σταθερότητα θα μπορούσε να είναι μακρύς», σημειώνει η έκθεση. Προσθέτει, πάντως, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενός σπιράλ αυξήσεων μισθών και τιμών.

Αναφορικά με τα επιτόκια, σημειώνει ότι οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν τις αυξήσεις τους καθώς είναι λίγες οι ενδείξεις υποχώρησης του δομικού πληθωρισμού. «Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, εγείροντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους κάποιων χωρών».