Αγορές: Aναζητούν κατεύθυνση - Οι τεχνικοί σηματωροί
Shutterstock
Shutterstock

Αγορές: Aναζητούν κατεύθυνση - Οι τεχνικοί σηματωροί

Διανύουμε μια εβδομάδα που από ότι φαίνεται οι αγορές δεν έχουν ιδιαίτερη όρεξη ούτε για ανοδική ούτε για καθοδική κίνηση. Και είναι λογικό μιας και  βρίσκονται εν μέσω της αναμονής τόσο για τα εταιρικά αποτελέσματα σημαντικών εταιρειών αυτή την εβδομάδα, όσο και σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων που θα επηρεάσουν τις επικείμενες αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. 

Μόνο στη Wall,  178 εταιρείες, ήτοι  το 35% του δείκτη S&P 500,  ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, με τους τεχνολογικούς κολοσσούς Microsoft, Alphabet και Texas Instruments να γνωστοποιούν τα μεγέθη τους την Τρίτη, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν οι  General Motors, United Parcel Service, Verizon, Visa, Meta Platforms, Boeing, Amazon, , Intel, Chevron, Exxon Mobil  κ.α.

Μέχρι στιγμής πάντως, για το 19% των εταιρειών του S&P500 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα  πρώτου τριμήνου του 2023 το επενδυτικό συναίσθημα είναι ...χλιαρό. 

Καταρχάς, για να ξεκινήσουμε από την ουσία, η μείωση των μικτών κερδών για τον S&P 500 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις είναι -6,2%. Αν μετά την ολοκλήρωση των  εταιρικών αποτελεσμάτων το ποσοστό της μείωσης των μικτών κερδών παραμείνει πέριξ του  -6,2%, τότε θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη πτώση κερδών που έχει αναφέρει ο δείκτης από το δεύτερο τρίμηνο του 2020 (σ.σ: κατά το οποίο λόγω των lockdowns είχαμε το «βαρύ» νούμερο του -31,6%).

Βέβαια η αγορά  ήταν προετοιμασμένη για τα χειρότερα, εξού και τον Μάρτιο η  εκτιμώμενη μείωση των κερδών για το 1ο τρίμηνο του 2023 ήταν πέριξ του  -6,7%. 

Στα υπόλοιπα στατιστικά προκειμένου να δημιουργήσουμε και μια βάση σύγκρισης για την επόμενη εβδομάδα, από τις εταιρείες που ήδη έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα,  το 63% ανέφεραν θετικά έσοδα  και το 76% ανέφεραν θετική έκπληξη EPS. 

Για το δεύτερο τρίμηνο του 2023, 9 εταιρείες του S&P 500 έχουν εκδώσει αρνητική καθοδήγηση EPS και 5  έχουν εκδώσει θετική καθοδήγηση EPS, ενώ ο προθεσμιακός λόγος P/E 12 μηνών για τον S&P 500 είναι 18,2. Αυτή η αναλογία P/E είναι κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών (18,5) αλλά πάνω από τον μέσο όρο της δεκαετίας (17,3).

Περνώντας τώρα στα μακροοικονομικά νέα της εβδομάδας, περιμένουμε ανακοινώσεις από δύο μέτωπα που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα μιας και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε την επόμενη συνεδρίαση της Fed. 

Βλέπετε, μπορεί το 90% των εκτιμήσεων να συγκλίνει για μια άνοδο επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης, όμως η ρητορική του Πάουελ όσον αφορά τη μετέπειτα επιτοκιακή πολιτική θα εξαρτηθεί σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό από τα στοιχεία  του ΑΕΠ α' τριμήνου των ΗΠΑ αυτή την Πέμπτη και του δείκτη για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης του Μαρτίου την Παρασκευή.(σ.σ:Υπενθυμίζουμε ότι ο εν λόγω δείκτης αποτελεί και τον προτιμώμενο  δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό).

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι τα στοιχεία των δεικτών PMI τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρωζώνη δημιουργούν προβληματισμούς. 

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης μεταποίησης PMI υποχώρησε τον Απρίλιο στο χαμηλό των 45,5 μονάδων, ενώ οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στις 48 και τον Μάρτιο ήταν πέριξ των 47,3 μονάδων. Αν και η επιβράδυνση είναι ένα από τα ζητούμενα για τον έλεγχο του πληθωρισμού, ο δείκτης υπηρεσιών PMI έστειλε αντίθετα μηνύματα, καθώς  ενισχύθηκε στο υψηλό των 56,6 μονάδων, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις των αναλυτών τον τοποθετούσαν στις 54,5 μονάδες. Έτσι ο ενοποιημένος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στο υψηλό των 54,4 μονάδων.

Στις ΗΠΑ ο δείκτης μεταποίησης PMI ανέκαμψε τον Απρίλιο ελαφρώς υψηλότερα στις 50,4 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 49 μονάδες - Μάρτιος: 49,2- και ο δείκτης υπηρεσιών PMI ενισχύθηκε σε υψηλό ενός έτους, στις 53,7 μονάδες, έναντι των 52,6 μονάδων του Μαρτίου. 

Τα στοιχεία της μεταποίησης θα προσμετρηθούν με τα υπόλοιπα μακροοικονομικά στοιχεία από τους αξιωματούχους των Κεντρικών Τραπεζών την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να  μας δώσουν το πρώτο στίγμα για το πώς θα κινηθούν εφεξής τα επιτόκια. Μέχρι τότε και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι μικρές διακυμάνσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα ο S&P500 υποχώρησε οριακά , μόλις -0,1% ενώ και αυτή την εβδομάδα κινείται με μικρές διακυμάνσεις και με σαφή αδυναμία ανοδικής διάσπασης των 4147 μονάδων.

 C:\Users\mary\AppData\Local\FX2000\Ekranlar\Gecici.bmp

Το τεχνικό ζητούμενο λοιπόν είναι να διασπάσει σε ημερήσια βάση τις 4147 μονάδες και να μας δώσει εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τη ζώνη των  4190-4195 μονάδων, ήτοι πάνω από τον 90αρη του εβδομαδιαίου διαγράμματος. 

C:\Users\mary\AppData\Local\FX2000\Ekranlar\Gecici.bmp

Ένα τέτοιο σενάριο θα άνοιγε το διάγραμμα για τις 4280-4325 μονάδες, με ενδιάμεσο σταθμό τις 4230 μονάδες. 

Αν δε τα καταφέρει η πρώτη σημαντική στήριξη είναι στη ζώνη των  4100-4124 μονάδων, ενώ οι επόμενες στηρίξεις είναι στη ζώνη των 4035- 4050 μονάδων, στις 4000 και 3960 μονάδες.

Ευθεία γραμμή έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες και το διάγραμμα του Dax, με τις 15920 μονάδες να έχουν γίνει μια ισχυρή αντίσταση, η διάσπαση της οποίας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέγγιση των 16090 μονάδων και εν συνεχεία των 16202 και 16290 μονάδων. Οι πρώτες στηρίξεις είναι στις 15816 και 15736 μονάδες ενώ οι 15430 μονάδες αποτελούν το πρώτο μεγάλο οχυρό σε περίπτωση σοβαρών πιέσεων.

C:\Users\mary\AppData\Local\FX2000\Ekranlar\Gecici.bmp

Ο νέος δείκτης της Wall

Tέλος να αναφέρουμε ότι από χθες οι επενδυτές θα διαθέτουν ένα ακόμα εργαλείο trading, τον δείκτη Cboe 1-Day Volatility Index ή όπως τον αποκαλούν οι traders "0DTEs", μία συντομογραφία για το «μηδέν ημέρες μέχρι τη λήξη» (0 Days To Expiration). 

Πρόκειται για έναν άμεσο μετρητή για τα επίπεδα φόβου της αγοράς που θα μετρά την εκτιμώμενη μεταβλητότητα του S&P 500 για κάθε μεμονωμένη ημέρα, αξιοποιώντας τις τιμές των options του δείκτη τα οποία λήγουν εντός μίας ημέρας ή και λιγότερο. 

Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη αγορά, καθώς από  τις αρχές του 2022 οι συναλλαγές options στα οποία απομένει μία ημέρα -ή λιγότερο- έχουν εκτιναχθεί, σε σημείο που πλέον συνιστούν το ήμισυ του καθημερινού όγκου συναλλαγών των options του S&P 500. 

Στην ουσία ο νέος δείκτης ήρθε να συμπληρώσει ένα κενό της αγοράς, καθώς  ο Cboe Volatility Index -VIX- αποτυγχάνει να αποτυπώσει την αύξηση των συναλλαγών σε συμβόλαια κοντά στη λήξη τους, μιας και βασίζεται σε συμβόλαια παραγώγων που λήγουν σε χρονικό ορίζοντα άνω των 23 ημερών και λιγότερο των 37.

Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης στο διάστημα 8-13 Μαρτίου, ο VIX  αυξήθηκε κατά 7 μονάδες περίπου, ενώ ο δείκτης VIX 1-ημέρας θα είχε υπερδιπλασιάσει τις τιμές του. Αυτό το κενό της αγοράς λοιπόν συμπληρώθηκε ώστε να ικανοποιηθούν και οι πιο απαιτητικοί και δραστήριοι traders.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.