Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις διεθνείς αγορές
Shutterstock
Shutterstock

Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις διεθνείς αγορές

Παρά τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις τραπεζικές χρεοκοπίες στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, το εξάμηνο χθες ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο, με μια δυνατή πριμοδότηση από τις μακροοικονομικές ανακοινώσεις της εβδομάδας που μόλις ολοκληρώθηκε. 

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν το εξάμηνο με άνοδο 8,8% , ο S&P 500 με άνοδο 15,5% , ο Nasdaq με θεαματική άνοδο 31% και ο Dow με πιο ήπια άνοδο της τάξης του 3,6%.Το επίμαχο ερώτημα βέβαια δεν είναι άλλο από το αν θα συνεχιστεί η καλή συμπεριφορά των αγορών ή θα έχουμε και πάλι κάποια διαλείμματα.

Ας δούμε λοιπόν τα συμπεράσματα από την εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε και κατά πόσον είναι ικανά να συντηρήσουν ακέραιη την ανοδική κίνηση.

Ο γενικός πληθωρισμός κόβει ταχύτητα- ο δομικός επιμένει

Από το μέτωπο του πληθωρισμού είχαμε και καλά και κακά νέα.

Ξεκινώντας από τα καλά, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της ευρωπαϊκής

στατιστικής υπηρεσίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο σύνολο της Ευρωζώνης

αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,5% τον τελευταίο μήνα, επιβραδύνοντας από το 6,1%

που είχε παρουσιάσει τον Μάιο.

Μάλιστα ο πληθωρισμός υποχώρησε ελαφρώς περισσότερο από όσο περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίο προέβλεπαν ότι θα κινηθεί στο 5,6%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές στο σύνολο της Ευρωζώνης αυξήθηκαν με ρυθμό 0,3% τον Ιούνιο, ενώ οι μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις για άλλη μια φορά προήλθαν από την κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά που αυξήθηκαν μεν κατά 11,7% ετησίως τον Ιούνιο, αλλά επιβράδυναν από το +12,5% του προηγούμενου μήνα.

Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα είδαν τις τιμές τους να αυξάνονται με ρυθμό 5,5% από το 5,8% του Μαΐου, ενώ αυξητικά κινήθηκαν οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών που έτρεξαν με +5,4% από το +5% που είχε προηγηθεί. 

Η παρτίδα επί της ουσίας «σώθηκε» για άλλη μια φορά από τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες συνέχισαν να αποκλιμακώνονται έντονα, με ετήσιο ρυθμό 5,6% μετά τη μείωση 1,8% του Μαΐου.

Στο σημείο αυτό όμως να κάνουμε μια υποσημείωση που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα:όσον αφορά τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο αύξηση μεγαλύτερη (0,3%) της αναμενομένης (0,2%) και ο πληθωρισμός αυξήθηκε υψηλότερα (6,4%, Μάιος: 6,1%) του αναμενομένου (6,3%).

Περνώντας τώρα στα «κακά νέα» σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο δομικός πληθωρισμός - δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές προϊόντων όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα - παρουσίασε μικρή επιτάχυνση στο 5,4% ετησίως από το 5,3% που είχε προηγηθεί.

Ωστόσο, η αγορά επικεντρώθηκε περισσότερο στο γεγονός ότι η μέτρηση ήταν ελαφρώς καλύτερη των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές προέβλεπαν να επιταχύνει στο 5,5% ετησίως.

Σε μηνιαία βάση ο δομικός δείκτης στην Ευρωζώνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,3% μετά το +0,2% του Μαΐου,αλλά και εδώ η αγορά εστίασε στο ότι οι αναλυτές περίμεναν ισχυρότερη επιτάχυνση κατά 0,7%.

Τουτέστιν, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και για τον δομικό πληθωρισμό δεν συνέπεσαν με τις προβλέψεις, καθώς ο πρώτος υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Ιανουάριο του 2022 λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών της ενέργειας, ωστόσο ο δεύτερος παραμένει πηγή ανησυχίας, αφού αυξήθηκε και πάλι κατά τι στο 5,4%.

Αυτό μεταφράζεται ως εξής: H ΕΚΤ δεν έχει κανένα περιθώριο να μη συνεχίσει τις αυξήσεις, καθώς το τελικό επιτόκιο αναγκαστικά πρέπει να ξεπεράσει το 4%, προκειμένου να μειωθεί ο δομικός πληθωρισμός που συνεχίζει να τρέχει με ρυθμούς υπερδιπλάσιους του στόχου της ΕΚΤ.

Περνώντας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι χθεσινές ανακοινώσεις μας οδηγούν σε παρεμφερή συμπεράσματα.

Ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης- πρόκειται για τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Μάιο, μετά από άνοδο 0,4% τον Απρίλιο. 

Ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε σε χαμηλό δύο ετών στο 3,8% από 4,3% τον προηγούμενο μήνα, ενώ και στις ΗΠΑ, όταν περνάμε σε δομικό επίπεδο οι ανοδικές πιέσεις παραμένουν ισχυρότερες. Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης εμφάνισε άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση, από 0,4% τον προηγούμενο μήνα. 

Η αγορά και εδώ όμως εστίασε περισσότερο(!) στο γεγονός ότι η ετήσια άνοδος του δείκτη περιορίστηκε ελαφρώς στο 4,6% τον Μάιο από 4,7% τον Απρίλιο.

Είναι ευνόητο ότι και για τις ΗΠΑ το συμπέρασμα είναι το ίδιο:Τα τελευταία στοιχεία δεν αναμένεται να οδηγήσουν τη Fed να αλλάξει τη στάση της στην επόμενη συνεδρίαση της στις 25-26 Ιουλίου.

Παρά το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα έκανε μια παύση στη νομισματική σύσφιξη στην τελευταία της συνεδρίαση για πρώτη φορά μετά από 11 συνεδριάσεις, οι αναλυτές αναμένουν ότι τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό θα την οδηγήσουν αναγκαστικά σε άλλη μια αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου. 

Άλλωστε και οι ίδιοι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στη Σίντρα της Πορτογαλίας άφησαν να εννοηθεί ότι η αύξηση των επιτοκίων εκ νέου είναι μονόδρομος.

Προαναγγελία ενιαίου μετώπου αυξήσεων από τη Σίντρα

Με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2% και με τις συνθήκες στην αγορά εργασίας να παραμένουν σφικτές, οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκαναν σαφές στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας ότι θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια.

Ο Πρόεδρος της Fed υπέδειξε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές ακόμη έως το τέλος του έτους. Δεν υπέδειξε βέβαια τον χρόνο αυτών των αυξήσεων, ανέφερε όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην Επιτροπή αναμένει ότι θα

είναι σκόπιμο να αυξηθούν τα επιτόκια δύο ή και περισσότερες φορές μέχρι το τέλος τουέτους. 

Δώστε ιδιαίτερη βάση στη φράση «δύο ή και περισσότερες φορές». Υποδηλώνει ότι για τον Πρόεδρο της Fed όλα τα ενδεχόμενα και τα σενάρια είναι ανοικτά.

Ο Πάουελ παραδέχθηκε παράλληλα ότι οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν στις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη σύσφιξη

των πιστωτικών συνθηκών απ’ ό,τι θα προκαλούσαν από μόνες τους οι προηγούμενες

αυξήσεις των επιτοκίων. Παρά το γεγονός όμως ότι η Fed αναγνωρίζει αυτή την πιθανότητα, ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός υποδεικνύει στα στελέχη της Fed ότι έχουν μακρύ δρόμο να διανύσουν εως τον στόχο του 2%. 

Ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δηλώνοντας την Τρίτη ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για νίκη στις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή.

Πράσινο φως από τα stress tests των αμερικανικών τραπεζών

Κατά την άποψη της στήλης το πιο καλό νέο της χρηματιστηριακής εβδομάδας που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν οι ανακοινώσεις από τα stress tests των αμερικανικών τραπεζών.

Ξεκινώντας από το συμπέρασμα των stress tests, οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ σε ένα υποθετικό οικονομικό σενάριο καταστροφής, θα έχαναν 541 δις δολάρια. Ακόμα όμως και μετά από αυτές τις ζημιές θα είχαν αρκετά κεφάλαια προκειμένου να τις απορροφήσουν.

Τουτέστιν, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, οι συστημικά σημαντικές τράπεζες είναι σε θέση να αντέξουν βαριές ζημίες.

Υπόψιν ότι τα αποτελέσματα των stress tests θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να καθοριστούν τα κεφάλαια που πρέπει να κρατήσουν οι τράπεζες τους επόμενους 12 μήνες. 

Εφόσον διαπιστωθεί αν ανταποκρίνονται ή υπερβαίνουν τις απαιτήσεις, θα είναι απαλλαγμένες από τους περιορισμούς της Fed σχετικά με το πόσα κεφάλαια μπορούν να διαθέσουν για μερίσματα μετόχων και επαναγορές μετοχών. 

To 4% του δείκτη των τραπεζών αυτή την εβδομάδα κατά την άποψη της στήλης προεξοφλεί ακριβώς αυτή την προοπτική.

Αρκετοί μάλιστα αναλυτές προχώρησαν μετά τα stress tests στην πρόβλεψη ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις ιδρυμάτων όπως η Goldman, η JPMorgan, η Morgan Stanley και η Bank of America θα μειωθούν λόγω των αποτελεσμάτων των stress tests. Η εκτίμηση αυτή λοιπόν ενίσχυσε τις ελπίδες για υψηλότερα μερίσματα ή περισσότερες εξαγορές μετοχών και οδήγησε τις μετοχές των τραπεζών σε μια καλή εβδομαδιαία άνοδο.

Θα κλείσουμε με τη σύνοψη των βασικών συμπερασμάτων από τα stress tests:

-Οι μικρότερες τράπεζες που δέχθηκαν πιέσεις μετά την κατάρρευση της

SVB, δεν συμπεριλήφθηκαν στα stress tests.

-Στα φετινά stress test οι τράπεζες έπρεπε να δείξουν ότι μπορούν να αντέξουν το εξής σενάριο: H ανεργία αυξάνεται στο 10%, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων πέφτουν 40%,

οι τιμές των κατοικιών μειώνονται 38% και τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια πέφτουν σχεδόν... στο μηδέν.

-Από τις 23 τράπεζες που ελέγχθηκαν, η θυγατρική της Deutsche Bank στις ΗΠΑ

υπέστη το μεγαλύτερο κεφαλαιακό πλήγμα, ακολουθούμενη από την UBS Americas.

-Οι δύο τράπεζες με έδρα στις ΗΠΑ με τη μεγαλύτερη μείωση κεφαλαίου στα τεστ προσομείωσης ήταν η Goldman και η Morgan Stanley. Δεν είναι τυχαίο ότι οι 

δραστηριότητες και των δύο τραπεζών στρέφονται περισσότερο στο trading, γεγονός που τις καθιστά ως τις πιο επικίνδυνες σύμφωνα με τη Fed.

- Οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες θα είχαν απώλειες από trading σχεδόν 80 δις δολαρίων σε ένα σενάριο με επίμονα υψηλό πληθωρισμό που απαιτεί μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, τουτέστιν σε ένα περιβάλλον που δεν διαφέρει από τις τρέχουσες οικονομικές προοπτικές.

-Τα καταληκτικά στοιχεία έδειξαν ότι όλες οι τράπεζες που ελέγχθηκαν, θα πληρούσαν τις

ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις παρά τις προβλεπόμενες απώλειες 541 δις δολαρίων. Από αυτά, 424 δις δολάρια προήλθαν από ζημίες δανείων και 94 δις δολάρια από ζημίες συναλλαγών και αντισυμβαλλομένων.

Οι επενδυτές πρέπει να είναι έτοιμοι για τα πάντα

Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, εντούτοις ο ρυθμός της πτώσης του είναι μικρός, ενώ σε δομικό επίπεδο η πρόοδος είναι σχεδόν δυσδιάκριτη.

Η ισχυρή αγορά εργασίας και η ταχεία αύξηση των μισθών έχουν εντείνει την πληθωριστική πίεση στους κλάδους των υπηρεσιών με υψηλή απασχόληση.

Επιπλέον, οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές εξακολουθούν να τροφοδοτούν

τη ζήτηση και να συμβάλλουν στην επιμονή του πληθωρισμού, ενώ ο κρυφός φόβος όλων είναι ότι αν η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας δεν διατηρηθεί, η όποια πρόοδος σε επίπεδο γενικού πληθωρισμού κινδυνεύει να καταστεί παλάτι στην ακροθαλασσιά.

Όσον αφορά τώρα τους ρυθμούς ανάπτυξης, οι ΗΠΑ «καλά κρατούν» μετά τα αναθεωρημένα στοιχεία της Παρασκευής σύμφωνα με τα οποία το αμερικανικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 2% το πρώτο τρίμηνο αντί για 1,3% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Παρά το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ηπιότερος του τέταρτου τριμήνου του 2022-2,6%- τα τελευταία στοιχεία αμβλύνουν τις ανησυχίες για ραγδαία επιβράδυνση ή και

ύφεση της αμερικανικής οικονομίας υπό το βάρος της μεγάλης νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων μηνών. 

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε στο πρώτο τρίμηνο κατά 1,8%, καταδεικνύοντας ανθεκτική οικονομία, ωστόσο με ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο του μέσου όρου τριάντα ετών (2,5%).

Η Ευρωζώνη από την άλλη πλευρά βρίσκεται ήδη σε τεχνική ύφεση, με το ΑΕΠ να έχει υποχωρήσει τα δύο τελευταία τρίμηνα.

Όσον αφορά δε την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της Κίνας μετά την απομάκρυνση της από την πολιτική «Ζερο Covid» υπάρχει μια εμφανής απογοήτευση, κάτι που θέτει υπό αμφισβήτηση τον σχετικά μετριοπαθή στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη 5% για το 2023.

Άλλωστε και η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα προοιωνίζει χαμηλές επιδόσεις, καθώς τον Ιούνιο υπέστη συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με επίσημα

στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή. 

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι πολλές αναδυόμενες και περιφερειακές οικονομίες

παρουσιάζουν σχετικά αναιμική ανάπτυξη με ηχηρή εξαίρεση την Ινδία, ενώ οι υψηλές πτήσεις του πληθωρισμού αποτελούν βαρίδι σχεδόν για όλες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αύξηση των μισθών και η επιμονή του δομικού πληθωρισμού μας οδηγούν τις περισσότερες από τις Κεντρικές Τράπεζες σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, μια κίνηση που αυξάνει τους φόβους πολλών αναλυτών για μια ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση που με τη σειρά της θα φέρει νέες πιέσεις στο χρέος και τις τράπεζες. 

Τουτέστιν, ένα ήπιο και μετριοπαθές σενάριο είναι το εξής:Μια σύντομη και ρηχή ύφεση είναι θέμα να χρόνου να γίνει αισθητή στις περισότερες οικονομίες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ή κατά το επόμενο έτος.

Αν προσθέσουμε τώρα τις γεωπολιτικές εντάσεις που συνεχίζονται, αλλά και τη

δυσαρέσκεια καθώς και την κόπωση των πολιτών σε πολλές χώρες λόγω του αισθητά

ακριβότερου κόστους ζωής -τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία είναι μια εκ των σοβαρότερων ενδείξεων- κατανοούμε ότι ως επενδυτές, πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. 

Τουτέστιν, τόσο η άνοδος όσο και οι διορθώσεις παραμένουν μέσα στο παιχνίδι-με την πρώτη να είναι πεπερασμένη σε αντίθεση με τις δεύτερες- ενώ τη διαφορά θα κάνει η ορθολογική και μελετημένη σύσταση και στάθμιση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.