Το παιχνίδι Μασκ με Twitter και κρυπτονομίσματα
Shutterstock
Shutterstock

Το παιχνίδι Μασκ με Twitter και κρυπτονομίσματα

Όλοι μας γνωρίζουμε την αγάπη του Έλον Μασκ για την δημοσιότητα και την αδυναμία του να σταματήσει τις αναρτήσεις στο Twitter, ακόμα και όταν ξέρει πως μπορεί να βρει τον μπελά του. Βέβαια, από την στιγμή που έγινε ιδιοκτήτης του Twitter πέρυσι το φθινόπωρο, δεν χρειάζεται να ανησυχεί μήπως οι υπεύθυνοι του μέσου κοινωνικού δικτύου τον κατηγορήσουν για παραβίαση των κανόνων χρήσης του.

Ως ιδιοκτήτης του Twitter μπορεί μάλιστα να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, ούτε πρέπει να εξηγήσει γιατί το κάνει. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη (ώρα Ελλάδος) γίναμε μάρτυρες μίας ακόμα ενέργειας για την οποία δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής την παραμικρή εξήγηση. Ο Μασκ αντικατέστησε το γνωστό σήμα του Twitter, το μικρό γαλάζιο πουλί γνωστό ως «blue bird logo» με την εικόνα ενός σκύλου ράτσας Shiba Inu η οποία έχει ταυτιστεί με το γνωστό κρυπτονόμισμα Dogecoin.

Ο επιτυχημένος και πάμπλουτος επιχειρηματίας έχει μεγάλη ιστορία με το Dogecoin, όπως και γενικά με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Το έχει υποστηρίξει (προωθήσει όπως έχουν υποστηρίξει μερικοί) πολλές φορές, μάλιστα έχει δώσει στον εαυτό του τον τίτλο του νονού του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος (Dogefather). Το 2021 είχε παρουσιάσει αναλυτικά σχέδια για την εκτόξευση ενός δορυφόρου με το όνομα «Doge-1», η χρηματοδότηση του οποίου θα γινόταν με την χρήση του Dogecoin. Τον Ιανουάριο του 2022, ο Μασκ είχε προαναγγείλει πως οι χρήστες του Dogecoin θα μπορούσαν να αγοράζουν συγκεκριμένα προϊόντα σχετικά με την Tesla χρησιμοποιώντας το κρυπτονόμισμα, ενώ λίγο αργότερα αποκάλυψε πως η αυτοκινητοβιομηχανία που δημιούργησε κατείχε Dogecoin.

Τις πιο πολλές φορές που ο Μασκ αναφερόταν με κάποιον τρόπο σε αυτό το κρυπτονόμισμα, η τιμή του σημείωνε μεγάλη άνοδο και πολλοί υποστηρίζουν πως η μετεωρική του άνοδος από τα λίγα χιλιοστά του δολαρίου μέχρι τα 70 σεντς μέσα σε ένα εξάμηνο από το τέλος του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021. Κατά σύμπτωση ίσως, η ψηλότερη τιμή του Dogecoin σημειώθηκε λίγες μέρες  πριν την εμφάνιση του Μασκ στο τηλεοπτικό show Saturday Night Live, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε αρκετές φορές σε αυτό με κάπως αμφιλεγόμενο τρόπο. 

Αυτά όμως ανήκουν στην ιστορία. Μερικές στιγμές πριν την αντικατάσταση του blue bird logo από το Shiba Inu, η τιμή του Dogecoin ήταν κοντά στα 7,6 σεντς του δολαρίου (0,076 δολάρια). Αμέσως μετά, η τιμή του εκτινάχθηκε και σύντομα ξεπέρασε τα 10 σεντς για να ισορροπήσει αργότερα ανάμεσα από τα 9,5 και τα 10 σεντς του δολαρίου.

Όπως όλα τα πράγματα που έχουν σχέση με τον Μασκ, η άνοδος δεν είναι ανάγκη να μπορεί να εξηγηθεί λογικά. Αν πρέπει να βρούμε μία εξήγηση που δεν έχει σχέση απλά με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίον κινούνται τα κρυπτονομίσματα και ειδικά αυτά που αποκαλούνται meme coins, όπως το Dogecoin, θα πρέπει να αποδώσουμε την άνοδο στις προσδοκίες για χρήση του Dogecoin ως μέσου πληρωμής στο Twitter. Κάτι τέτοιο ομολογουμένως θα ήταν πολύ θετικό για το κρυπτονόμισμα, το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής κάποια ουσιαστική χρησιμότητα. Τον Ιανουάριο είχε γίνει σχετική αναφορά σε άρθρο των Financial Times.

Οι συντάκτες του άρθρου υποστήριζαν πως ο Μασκ και η Twitter είχαν αρχίσει τον σχεδιασμό ενός συστήματος για την διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω του κοινωνικού δικτύου. Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό το σύστημα θα μπορούσε κάποια στιγμή να υποστηρίξει και πληρωμές με χρήση κρυπτονομισμάτων.

Πιθανώς οι οπαδοί του Dogecoin να θεωρούν πως η εμφάνιση του logo του κρυπτονομίσματος στις σελίδες του Twitter αποτελεί κάποιου είδους προαναγγελία της χρησιμοποίησής του για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πληρωμών. Αν υποθέσουμε πως η αλλαγή του logo του Twitter είχε όντως κάποια χρησιμότητα και δεν εντάσσεται στην συνηθισμένη, και παράλογη για πολύ κόσμο, συμπεριφορά του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, φανταζόμαστε πως κάποια στιγμή θα ακούσουμε κάτι σχετικό από τον Μασκ ή την εταιρεία του. 

Δεν μπορούμε όμως να αποκλείσουμε την πιθανότητα να πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες προσπάθειες του Μασκ να περάσει καλά κάνοντας όλο τον κόσμο να αναρωτιέται τι σκέφτεται ή τι θέλει να κάνει. Ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με τα κρυπτονομίσματα, ο επιχειρηματίας έχει μπερδέψει πάρα πολλές φορές πολύ κόσμο. Αναφερθήκαμε νωρίτερα στην ιστορία του με το Dogecoin αλλά οι δημόσιες παρεμβάσεις ή αναρτήσεις του δεν έχουν περιοριστεί σε αυτό.

Πολλές φορές έχει αναφερθεί με γενικό τρόπο στα κρυπτονομίσματα και το λαμπρό τους μέλλον και με ειδικότερο τρόπο σε κάποια από αυτά. Οι αναφορές του στην Tesla και το Bitcoin είναι πάρα πολλές και κάποιες από αυτές έχουν γίνει και στα πλαίσια επίσημων εκδηλώσεων της αυτοκινητοβιομηχανίας την οποία έχει συνιδρύσει και διευθύνει. Είχε ενημερώσει αρκετές φορές τους μετόχους της Tesla και τους φίλους του Bitcoin για την απόφαση της εταιρείας να αγοράσει τον «βασιλιά» των κρυπτονομισμάτων, όπως και για την πώληση μεγάλου μέρους των Bitcoin που είχε αγοράσει, παρά το γεγονός πως ο Μασκ είχε δηλώσει δημοσίως πως κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να γίνει.

Μεγάλη δημοσιότητα είχε δοθεί και στην ανακοίνωση πως η αυτοκινητοβιομηχανία θα δεχόταν το Bitcoin ως μέσο πληρωμής από τους αγοραστές των αυτοκινήτων της. Αυτό όντως έγινε για ένα διάστημα αλλά μετά σταμάτησε. 

Δεν είναι φυσικά εύκολο να εξηγήσουμε με λογικό τρόπο τις συνεχείς και συχνά αντικρουόμενες μεταξύ τους δηλώσεις του Μασκ και των εταιρειών που ελέγχει, σχετικά με τα κρυπτονομίσματα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα της τάσης του να μην μπορεί να κρατήσει τις σκέψεις του μυστικές. Μπορεί να οφείλονται στην ακόρεστη δίψα του για δημοσιότητα και στην ανάγκη του να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Δεν αποκλείεται να γίνεται και στα πλαίσια της διασκέδασης ενός πάμπλουτου ανθρώπου. Είναι γεγονός πάντως πως μέχρι στιγμής δεν του έχει κοστίσει κάτι, όπως άλλωστε και οι περισσότερες αναρτήσεις και δηλώσεις του. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν ένα δικαστήριο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης αποφασίσει να μην απορρίψει την αγωγή που έχουν ασκήσει εναντίον του, ζητώντας αποζημίωση 258 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κάποιοι επενδυτές που έπαθαν ζημιές από το Dogecoin. Οι επενδυτές υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του Μασκ ήταν μέρος μίας απάτης από την οποία ο Μασκ και άλλοι κάτοχοι Dogecoin αποκόμισαν μεγάλα κέρδη πουλώντας σε υψηλές τιμές πριν αρχίσει η κατάρρευσή του, η οποία ακολούθησε την εμφάνιση του Μασκ στο Saturday Night Live.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι νομικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματία έχουν ζητήσει από τον δικαστή να «πετάξει την αγωγή στα σκουπίδια», κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο να γίνει. Το ενδιαφέρον είναι πως οι δικηγόροι του υποστηρίζουν πως οι κατά καιρούς δηλώσεις του Μασκ σχετικά με το Dogecoin ήταν εντελώς αβλαβείς (innocuous) και πολύ συχνά χαζές ή χωρίς λογική (silly). Έχοντας ακούσει αυτό, δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση αν η αντικατάσταση του μπλε πουλιού από το Shiba Inu του Dogecoin εντάσσεται στην τελευταία κατηγορία.