Με στρατιωτική επέμβαση απειλεί το δυτικοαφρικανικό μπλοκ - Ενεργειακός αποκλεισμός από τη Νιγηρία
AP
AP

Με στρατιωτική επέμβαση απειλεί το δυτικοαφρικανικό μπλοκ - Ενεργειακός αποκλεισμός από τη Νιγηρία

Το δυτικοαφρικανικό περιφερειακό μπλοκ ECOWAS έστειλε αντιπροσωπεία στον Νίγηρα την Τετάρτη για να διαπραγματευτεί με τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία κατά το πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας, ενώ οι επικεφαλής της περιφερειακής άμυνας συναντήθηκαν στη γειτονική Νιγηρία.

Η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) έχει επιβάλει κυρώσεις στον Νίγηρα και δήλωσε ότι θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση βίας εάν οι πραξικοπηματίες δεν αποκαταστήσουν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ εντός μιας εβδομάδας από την περασμένη Κυριακή.

 

«Η στρατιωτική επιλογή είναι η τελευταία επιλογή στο τραπέζι, η έσχατη λύση, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο αυτό», δήλωσε ο Αμπντέλ-Φαταού Μουσάχ, Επίτροπος της ECOWAS για τις πολιτικές υποθέσεις, την ειρήνη και την ασφάλεια.

«Υπάρχει ανάγκη να αποδείξουμε ότι δεν μπορούμε μόνο να γαβγίζουμε αλλά και να δαγκώνουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους στην Αμπούτζα.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας στον Νίγηρα είναι ο πρώην στρατιωτικός ηγέτης της Νιγηρίας Αμπντουλσαλάμι Αμπουμπακάρ, ο οποίος έφτασε την Τετάρτη για να ξεκινήσει συνομιλίες με τη χούντα, δήλωσε ο Μουσάχ.

Της χούντας στον Νίγηρα ηγείται ο πρώην επικεφαλής της προεδρικής φρουράς του Μπαζούμ, στρατηγός Αμπντουραχμάνε Τιανί, ο οποίος έκλεισε τον Μπαζούμ στο παλάτι του την περασμένη Τετάρτη και αργότερα αυτοανακηρύχθηκε αρχηγός του κράτους.

Η ECOWAS αγωνίζεται να περιορίσει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στη Δυτική Αφρική, καθώς στα κράτη - μέλη Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και Γουινέα έχουν επίσης σημειωθεί πραξικοπήματα τα τελευταία δύο χρόνια, μαζί με μια απόπειρα πραξικοπήματος στη Γουινέα-Μπισάου.


Το περιφερειακό μπλοκ έχει υιοθετήσει την πιο σκληρή γραμμή του για τον Νίγηρα, ωθώντας το Μάλι και τη Μπουρκίνα Φάσο, που επίσης κυβερνώνται από χούντες, να δηλώσουν ότι οποιαδήποτε επέμβαση στον Νίγηρα θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου και εναντίον τους.

Ο Νίγηρας είναι βασικός σύμμαχος της Δύσης στη μάχη κατά των ισλαμιστών ανταρτών και το πραξικόπημα καταδικάστηκε από ξένες δυνάμεις που φοβούνται ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στους μαχητές να κερδίσουν έδαφος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρετίζει θερμά  τις ενέργειες της ECOWAS και (αυτές) είναι πράγματι αποφασιστικές ενέργειες με ισχυρή δέσμευση στη δημοκρατία», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλίβερλι μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Νιγηρίας Μπόλα Τινιούμπου στην Αμπούτζα την Τετάρτη.

Οι πραξικοπηματίες ηγέτες ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι άνοιξαν ξανά τα χερσαία και εναέρια σύνορα του Νίγηρα με την Αλγερία, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι, τη Λιβύη και το Τσαντ, αφού τα έκλεισαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα χερσαία σύνορα που άνοιξαν εκ νέου βρίσκονται κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της ερήμου. Οι βασικές πύλες εισόδου του Νίγηρα για το εμπόριο και τις συναλλαγές παραμένουν κλειστές λόγω των κυρώσεων που έχει επιβάλει η ECOWAS. 

 

Η Νιγηρία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας



Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τη Νιγηρία προς τον Νίγηρα στη γραμμή μεταφοράς 80MW Birnin-Kebbi μηδενίστηκε την Τετάρτη, όπως προκύπτει από έγγραφο της κρατικής υπηρεσίας κοινής ωφέλειας του Νίγηρα.


Το μπλοκ των 15 χωρών της ECOWAS, στο οποίο περιλαμβάνεται η Νιγηρία, αποφάσισε την Κυριακή να κλείσει τα σύνορα με τον Νίγηρα, να απαγορεύσει τις εμπορικές πτήσεις και να σταματήσει τις οικονομικές συναλλαγές μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της περασμένης εβδομάδας.

 

Απομακρύνσεις Ευρωπαίων πολιτών

Η Γαλλία και η Ιταλία απομακρύνουν Ευρωπαίους πολίτες από τον Νίγηρα εν μέσω αυξανόμενων φόβων για συγκρούσεις. Τα πρώτα στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν κυρίως Ευρωπαίους υπηκόους προσγειώθηκαν στο Παρίσι και τη Ρώμη την Τετάρτη.

«Χθες και σήμερα, με τη βοήθεια των Γάλλων φίλων μας, καταφέραμε ήδη να πετάξουμε περισσότερους από 40 Γερμανούς έξω από τον Νίγηρα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες πτήσεις την Τετάρτη.

«Με την ίδια ενότητα και αποφασιστικότητα υποστηρίζουμε και εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, τις διεθνείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα», είπε η ίδια.

Η Γαλλία δήλωσε ότι έχει εκκενώσει περισσότερους από 350 Γάλλους μέχρι στιγμής.

«Τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν εξελιχθεί άσχημα, αλλά εξακολουθεί να είναι ωραίο να επιστρέφουμε εδώ", δήλωσε ένας Γάλλος που επαναπατρίστηκε μιλώντας στην τηλεόραση του Ρόιτερς.

"Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα εκεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Για εμάς, που μας ενδιαφέρει αρκετά, θα το παρακολουθούμε στενά", είπε.

Η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιταλία έχουν στρατεύματα στον Νίγηρα σε αποστολές αντιμετώπισης της εξέγερσης και εκπαίδευσης, βοηθώντας τον στρατό να καταπολεμήσει ομάδες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση για την απόσυρση των στρατευμάτων. Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια των Γερμανών στρατιωτών.

Οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική επέμβαση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας πρέπει να αποκλειστεί, καθώς θα "εκλαμβανόταν ως νέος αποικισμός", δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Ο Νίγηρας είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο, του ραδιενεργού μετάλλου που χρησιμοποιείται ευρέως για την πυρηνική ενέργεια και τη θεραπεία του καρκίνου.

Η Επιτροπή της ΕΕ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα φυσικού ουρανίου για να μετριάσει τυχόν βραχυπρόθεσμους κινδύνους εφοδιασμού.