Στο «μικροσκόπιο» καταγγελίες περί διαφθοράς κατά του γιου του Ερντογάν
ΗΠΑ - Σουηδία

Στο «μικροσκόπιο» καταγγελίες περί διαφθοράς κατά του γιου του Ερντογάν

Έρευνα για καταγγελίες διαφθοράς σε βάρος του γιου του Τούρκου Προέδρου, Μπιλάλ Ερντογάν εξετάζουν οι Αρχές των ΗΠΑ και της Σουηδίας σύμφωνα με τον πρακτορείο Reuters, με την τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της να το διαψεύδει κάνοντας λόγο για fake news.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, οι Αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς στις ΗΠΑ και τη Σουηδία εξετάζουν μια καταγγελία σύμφωνα με την οποία η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες εάν ένας γιος του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη βοηθούσε εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η Τουρκική προεδρία ανέφερε ότι «η λεγόμενη είδηση που το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει στους συνδρομητές του με ειδικό τίτλο αρχείου είναι γεμάτη από αβάσιμες κατηγορίες κατά του κ. Μπιλάλ Ερντογάν, του γιου του Προέδρου μας» και τονίζει πως: 

«Η δημοσίευση αυτής της επιχείρησης η οποία είναι γεμάτη φανταστικά σενάρια, αγνοώντας τις πιο βασικές ηθικές αρχές της δημοσιογραφίας και στοχοποιώντας την οικογένεια του Προέδρου μας, λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ  εγείρει σοβαρά ερωτήματα».

Η τουρκική προεδρία ισχυρίζεται ότι «αυτές οι επιχειρησιακές ειδήσεις που κατευθύνονται από το αντιτουρκικό λόμπι και τις δημόσιες αρχές για να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία δεν θα βλάψουν ποτέ τη στάση αρχών της Τουρκίας», καθώς και ότι «τέτοιες επιθέσεις κατά του Προέδρου μας, που εντάθηκαν ιδιαίτερα μετά τις Προεδρικές εκλογές της 28ης Μαΐου, σημαίνουν ασέβεια στη βούληση του Τουρκικού Έθνους και είναι μάταιες προσπάθειες που δεν μπορούν να μας αποτρέψουν από το δρόμο μας».

Γιατί κατηγορείται ο Μπιλάλ Ερντογάν

Σύμφωνα με την καταγγελία, η σουηδική θυγατρική μιας αμερικανικής εταιρείας δεσμεύτηκε να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε μίζες εάν ένας γιος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη βοηθούσε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά της χώρας.

Τελικά, δεν καταβλήθηκαν μίζες. Στην πραγματικότητα, η σουηδική εταιρεία Dignita Systems AB εγκατέλειψε απότομα το σχέδιο στα τέλη του περασμένου έτους, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα και τις επικοινωνίες της εταιρείας που είδε το Reuters.

Ο Αμερικανός ιδιοκτήτης της Dignita επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το έργο εγκαταλείφθηκε, λέγοντας ότι έμαθε για "δυνητικά ανησυχητική συμπεριφορά" στην Τουρκία και έθεσε τέρμα σε αρκετούς εμπλεκόμενους.

Το σχέδιο της εταιρείας, σύμφωνα με την καταγγελία, ήταν η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν να περάσει κανονισμούς που θα ενίσχυαν τις πωλήσεις του προϊόντος της Dignita: τα αλκοολόμετρα στο ταμπλό που κλειδώνουν την ανάφλεξη ενός οχήματος όταν ο οδηγός είναι σε κατάσταση μέθης.

Σε αντάλλαγμα για 10 χρόνια εμπορικής αποκλειστικότητας στην πώληση των προϊόντων της, η Dignita δεσμεύτηκε ότι θα πλήρωνε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές λόμπι, μέσω μιας εικονικής εταιρείας, σε δύο ιδρύματα των οποίων ο Μπιλάλ Ερντογάν είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει η καταγγελία.