Η υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά καταγράφτηκε στα νερά της Μεσογείου

Η υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά καταγράφτηκε στα νερά της Μεσογείου

Τα νερά της Μεσογείου κατέγραψαν την Δευτέρα την υψηλότερη θερμοκρασία στα χρονικά, σύμφωνα με το μεγαλύτερο κέντρο θαλάσσιων ερευνών της Ισπανίας, εν μέσω του ακραίου καύσωνα που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής.

«Ένα νέο ρεκόρ για την περίοδο 1982-2023 καταρρίφθηκε όσον αφορά τη μέση ημερήσια θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας, με 28,71 βαθμούς Κελσίου», ανέφεραν ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών (ICM) της Βαρκελώνης, αφού ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα που έλαβαν από το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 28,25 βαθμοί και είχε καταγραφεί στις 23 Αυγούστου 2003.

Τα δεδομένα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από το Copernicus όμως «είμαστε πεπεισμένοι ότι (…) η διάμεση θερμοκρασία, μέχρι και το πρώτο δέκατο, είναι γενικά σωστή», είπαν οι ερευνητές Χουστίνο Μαρτίνεθ και Εμίλιο Γκαρθία.

Οι επιστήμονες αυτοί προτιμούν να λαμβάνουν υπόψη τους τη διάμεση θερμοκρασία αντί για τη μέση (28,40°C την Δευτέρα) επειδή η τιμή της δεν επηρεάζεται από ακραίες μετρήσεις σε μεμονωμένες περιοχές της Μεσογείου. Τοπικά, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 30 βαθμούς (4 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή) στα νερά μεταξύ Σικελίας και Νάπολης.

Τόσο υψηλές θερμοκρασίες απειλούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Στους καύσωνες της περιόδου 2015-19 στη Μεσόγειο αυξήθηκε η θνησιμότητα τουλάχιστον 50 ειδών (κοράλλια, αχινοί, ποσειδώνιες κλπ) σε βάθος μέχρι και 45 μέτρων, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2022 στην επιστημονική επιθεώρηση Global Change Biology.

 Οι καύσωνες σε Ευρώπη - ΗΠΑ δεν θα συνέβαιναν χωρίς την κλιματική αλλαγή

Ο καύσωνας που «ψήνει» τμήματα της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης θα ήταν «σχεδόν ανύπαρκτος» χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, δήλωσαν την Τρίτη ερευνητές, με τις έντονες θερμοκρασίες να προκαλούν συναγερμούς για την υγεία και να υποδαυλίζουν τις άγριες πυρκαγιές.

Με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πληγεί στο βόρειο ημισφαίριο και με τον Ιούλιο να είναι ο θερμότερος μήνας παγκοσμίως από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα χειρότερα έρχονται αν δεν μειωθούν άμεσα οι εκπομπές που θερμαίνουν τον πλανήτη, όπως αναφέρει το France24.

Σοβαροί καύσωνες έχουν πλήξει τη νότια Ευρώπη, τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, το Μεξικό και την Κίνα αυτόν τον μήνα, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Στη νέα ανάλυση σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασιών, οι επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution διαπίστωσαν ότι οι καύσωνες σε τμήματα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής δεν θα ήταν εφικτοί χωρίς την κλιματική αλλαγή.

Οι έντονες θερμοκρασίες έχουν σαρώσει μεγάλο μέρος των νοτιοδυτικών και νότιων Ηνωμένων Πολιτειών - μεταξύ άλλων στο Φοίνιξ της Αριζόνα, το οποίο υπέστη ρεκόρ τριών συνεχόμενων εβδομάδων με θερμοκρασίες άνω των 43 βαθμών Κελσίου.

Οι πυρκαγιές στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά έχουν προκαλέσει την προσφυγή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, με τους τουρίστες να αναζητούν πτήσεις διαφυγής ενώ έχουν οδηγήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει ότι η χώρα βρίσκεται σε «πόλεμο» με τις φωτιές, δήλωσε το France24.

Στο Πεκίνο, η κυβέρνηση προέτρεψε τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στα σπίτια τους και τα παιδιά να μειώσουν τον χρόνο παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους ώστε να περιοριστεί η έκθεση στη ζέστη.

Το μέλλον θα είναι ακόμη χειρότερο

«Όσο συνεχίζουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα, θα βλέπουμε όλο και περισσότερα από αυτά τα ακραία φαινόμενα», τονίζουν οι ειδικοί ενώ διαπίστωσαν ότι αυτοί οι σοβαροί καύσωνες μπορούν πλέον να αναμένονται περίπου μία φορά κάθε 15 χρόνια στη Βόρεια Αμερική, κάθε 10 χρόνια στη Νότια Ευρώπη και κάθε πέντε χρόνια στην Κίνα.

Και θα γίνουν ακόμη πιο συχνοί - θα συμβαίνουν, δηλαδή, κάθε δύο έως πέντε χρόνια - αν η άνοδος της θερμοκρασίας φθάσει τους 2C, όπως αναμένεται να συμβεί τα επόμενα 30 χρόνια, εκτός αν οι χώρες εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για τη Συμφωνία του Παρισιού και μειώσουν γρήγορα τις εκπομπές ρύπων.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αυτοί οι καύσωνες ήταν πιο θερμοί από ό,τι θα ήταν αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή.

Την περασμένη εβδομάδα ο κορυφαίος κλιματολόγος της NASA Gavin Schmidt δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Ιούλιος του 2023 δεν είναι απλώς ο θερμότερος μήνας από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, αλλά και ο θερμότερος εδώ και «εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες χρόνια».

Όπως και με άλλες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η ακραία ζέστη επιβαρύνει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, πλήττοντας ηλικιωμένους, βρέφη και παιδιά.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τα άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη και άσθμα.

Διαβάστε ακόμα:

Ιταλία: Δύο νεκροί από τις πυρκαγιές