Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς - «Δύσκολη απόφαση», λέει ο Μπάιντεν
AP/Evgeniy Maloletka
AP/Evgeniy Maloletka

Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς - «Δύσκολη απόφαση», λέει ο Μπάιντεν

Την απόφαση να στείλουν πυρομαχικά διασποράς προς την Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι στο πλαίσιο στήριξης της Ουκρανικής αντεπίθεσης. 

Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσημα την Παρασκευή την πρόθεση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν με πυρομαχικά διασποράς την Ουκρανία. Σημειώνεται πως αυτή η απόφαση αναβαθμίζει τον τύπο των όπλων που μια δυτική χώρα προμηθεύει την Ουκρανία, καθώς μέχρι πρότινος τα όπλα ήταν συμβατικά. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζό  Μπάιντεν, έκανε λόγο για δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση. «Προσπαθούν να περάσουν μέσα από τα χαρακώματα και να εμποδίσουν αυτά την προέλαση των τανκς», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN, συμπληρώνοντας πως «δεν ήταν εύκολη απόφαση». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι σχετικές δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος τόνισε «αυτό είναι σωστό να γίνει». 

Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με τους συμμάχους και αφότου η κυβέρνησή του «συνέστησε ομόφωνα» την πρόταση αυτή.

Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν δώσει «γραπτές» εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση που θα κάνουν αυτών των όπλων για να ελαχιστοποιήσουν «τους κινδύνους που ενέχουν (τα όπλα αυτά) για τους πολίτες».

Πρόσθεσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς κατά της Ουκρανίας από την αρχή της σύγκρουσης και ότι η χρήση βλημάτων πυροβολικού από την Ουκρανία είναι τόσο συχνή που είναι δύσκολο να διατηρηθεί η παραγωγή.

Το πακέτο βοήθειας ασφαλείας που ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο περιελάμβανε πυρομαχικά διασποράς που εκτοξεύτηκαν από πυροβόλα Howitzer 155 χιλιοστών, 31 επιπλέον πυροβόλα Howitzer, πρόσθετα πυρομαχικά για την αεράμυνα Patriot και αντιαρματικά όπλα.

Νέα drones Penguin, πυρομαχικά για συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) και οχήματα εδάφους όπως μαχητικά οχήματα Bradley και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Stryker συμπεριλήφθηκαν επίσης στη βοήθεια. Πρόκειται για το 42ο τέτοιο πακέτο των ΗΠΑ για την Ουκρανία συνολικού ύψους άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εισβολή.

Αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτάχθηκαν στην απόφαση των ΗΠΑ να παρέχουν πυρομαχικά διασποράς. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν αυτά τα όπλα, τα οποία έχουν σκοτώσει αμάχους.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι κατά της συνεχιζόμενης χρήσης πυρομαχικών διασποράς, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Η σύμμαχος των ΗΠΑ, η Γερμανία, αντιτίθεται επίσης στην αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμοκ. Η Γερμανία είναι ένα από τα 111 κράτη μέλη της Σύμβασης για τα Πυρομαχικά Διασποράς, μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επικρότησαν την κίνηση του Μπάιντεν, αλλά ήθελαν περισσότερα, προτρέποντας την κυβέρνηση των ΗΠΑ να στείλει το τακτικό πυραυλικό σύστημα στρατού ή ATACMS, το οποίο σημείωσαν ότι έχει παρόμοια εμβέλεια με τους πυραύλους κρουζ Storm Shadow που έχει ήδη στείλει η Βρετανία.

Ένας νόμος των ΗΠΑ του 2009 απαγορεύει τις εξαγωγές αμερικανικών πυρομαχικών διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών υψηλότερα από 1%, που καλύπτει σχεδόν το σύνολο του αμερικανικού στρατιωτικού αποθέματος. Ο Μπάιντεν παραιτήθηκε από τις απαγορεύσεις γύρω από τα πυρομαχικά, όπως έκανε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ το 2021 για να επιτρέψει την εξαγωγή τεχνολογίας πυρομαχικών διασποράς στη Νότια Κορέα.

Τι είναι τα πυρομαχικά διασποράς

Τα πυρομαχικά διασποράς αποτελούνται από έναν φορέα (ρουκέτα, βόμβα, οβίδα ή πύραυλο) μέσα στον οποίο βρίσκονται τα λεγόμενα «υποπυρομαχικά».

Όταν ο φορέας διασπάται στον αέρα, τα εκρηκτικά υποπυρομαχικά απελευθερώνονται και διασκορπίζονται σε μια ευρεία περιοχή πάνω από τον εκάστοτε στόχο. Από τη φύση τους, αποτελούν όπλα κάθε άλλο παρά ακριβείας, για αυτό και έχουν προκαλέσει αναρίθμητους θανάτους αμάχων και εγείρουν σημαντικό κίνδυνο για τον πληθυσμό.