Σουδάν: Διατάχτηκε διάλυση της παραστρατιωτικής ομάδας - Αγωνία για τους Έλληνες
AP Photo/Marwan Ali
AP Photo/Marwan Ali

Σουδάν: Διατάχτηκε διάλυση της παραστρατιωτικής ομάδας - Αγωνία για τους Έλληνες

Τη διάλυση της παραστρατιωτικής οργάνωσης Rapid Support Forces διέταξε ο αρχηγός του στρατού στο Σουδάν, χαρακτηρίζοντάς την επαναστατική ομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας, ενώ μαίνονται για τρίτη ημέρα οι συγκρούσεις της παράταξης με τον στρατό, με τη χώρα να βυθίζεται στη δίνη του εμφυλίου.

Η διαταγή ακολουθεί μια βίαιη διαμάχη για την εξουσία που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 97 αμάχων και τον τραυματισμό 365 από την έναρξη των μαχών νωρίς το Σάββατο, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε η Κεντρική Επιτροπή των Σουδανών Γιατρών, μια ομάδα ακτιβιστών. Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει απολογισμό. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες, επισημαίνοντας πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική. Μεταξύ των σοβαρά τραυματισμένων βρίσκονται και δύο Έλληνες.

Βομβαρδισμοί και αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν το Χαρτούμ τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων κοντά στο στρατιωτικό αρχηγείο και στο Μπαχρί, ακριβώς απέναντι από τον ποταμό Νείλο, κοντά σε μια άλλη βάση, δήλωσαν μάρτυρες στις περιοχές. Καπνός υψωνόταν από τον διάδρομο προσγείωσης του διεθνούς αεροδρομίου της πρωτεύουσας, όπου εκρήξεις και πυρκαγιές ήταν ορατές στις τηλεοπτικές εικόνες.

Το σπάνιο ξέσπασμα βίας στην πρωτεύουσα εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του Σουδάν, φέρνοντας αντιμέτωπες τις ένοπλες δυνάμεις με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), μια πρώην πολιτοφυλακή που επρόκειτο να συγχωνευθεί με τον στρατό και της οποίας οι ηγέτες μοιράζονταν την εξουσία σε ένα κυβερνητικό στρατιωτικό συμβούλιο.

Ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν ηγείται του κυβερνητικού συμβουλίου, ενώ ο ηγέτης των RSF στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμεντί, είναι ο αναπληρωτής του. 

Η παρατεταμένη διαμάχη για την εξουσία αυξάνει τον κίνδυνο να περιπέσει το Σουδάν σε εμφύλιο πόλεμο τέσσερα χρόνια μετά την ανατροπή του επί μακρόν κυβερνώντος απολυταρχικού Όμαρ αλ Μπασίρ σε εξέγερση, καθώς και τον εκτροχιασμό μιας διεθνώς υποστηριζόμενης συμφωνίας-πλαισίου για την έναρξη μιας πολιτικής μετάβασης που επρόκειτο να υπογραφεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Αίγυπτος, η οποία είναι από καιρό επιφυλακτική απέναντι στην πολιτική αλλαγή στο Χαρτούμ, είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν. Ο Χεμεντί έχει καλλιεργήσει δεσμούς με διάφορες ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται η διεθνής κοινότητα. «Υπάρχει μια κοινή βαθιά ανησυχία για τις μάχες, τη βία που συνεχίζεται στο Σουδάν - την απειλή που θέτει για τους πολίτες, που θέτει για το σουδανικό έθνος και ενδεχομένως θέτει ακόμη και για την περιοχή», δήλωσε ο Μπλίνκεν στην Ιαπωνία.

AP Photo/Marwan Ali

«Στο επίκεντρο» οι εγκλωβισμένοι Έλληνες

Εντείνεται η αγωνία για τους Έλληνες που βρίσκονται «σήμερα στο επίκεντρο της διαμάχης», όπως γνωστοποίησε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, που παραμένει εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ μαζί με 15 ακόμα άτομα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μεταξύ των εγκλωβισμένων βρίσκονται και δύο παιδιά.

«Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό σήμερα. Δεν μπορεί κανείς να βγει έξω ούτε τις πόρτες να ανοίξει. Υπάρχουν αδέσποτες σφαίρες, οπότε είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε σημεία που δεν μπορούν να χτυπήσουν σφαίρες γιατί τις προηγούμενες ημέρες χτύπησαν και τις πόρτες και τα παράθυρα, οπότε είμαστε σε σημεία τέτοια που να μην κινδυνεύουμε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών και τις ανάγκες που υπάρχουν τόνισε ότι «Δόξα τω Θεώ, έχουμε επάρκεια σε τρόφιμα και σε νερό. Δεν έχει ρεύμα και νερό, χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μία ώρα την ημέρα, μιάμιση περίπου, για να μπορέσουμε να φορτίσουμε τα κινητά και να προμηθευτούμε νερό από τα φίλτρα γιατί δεν μπορούμε να προμηθευθούμε ούτε πετρέλαιο για να έχουμε τη γεννήτρια σε συνεχή λειτουργία. Είναι δύσκολη κατάσταση[…] Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα».

Για την κατάσταση της υγείας των δυο Ελλήνων τραυματιών είπε ότι «Είναι καλά. Είναι σε νοσοκομείο στο Χαρτούμ και περιμένουν απλά το χειρουργείο διότι δεν μπορούν τα νοσοκομεία εξαιτίας της κατάστασης να προμηθευτούν τα απαραίτητα χειρουργικά υλικά από τα ιατρικά καταστήματα».

Έως έξι οι Έλληνες

Παράλληλα, όπως είπε στο «Πρώτο πρόγραμμα» η κ. Αλεξάνδρα Καλουμέτη, μία εκ των εγκλωβισμένων, 15 άτομα παραμένουν εγκλωβισμένα στη Μητρόπολη, ενώ απ’ έξω ακούγονται ασταμάτητοι πυροβολισμοί. Όπως είπε οι Έλληνες μέσα στο κτίριο είναι πέντε ή έξι. «Είμαστε εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη. Είμαστε καλά, έχουμε φαγητό. Το φαγητό είναι για 2-4 μέρες. Μόνο που οι πυροβολισμοί είναι που ακούγονται ασταμάτητα. Τα μεσάνυχτα είχαν ηρεμήσει λίγο αλλά μετά ξανά από τις 5 το πρωί τα ίδια» περιγράφει. «Έχουμε ρεύμα μόνο όταν ανάβουν τη γεννήτρια. Τώρα έχει μείνει πολύ λίγο πετρέλαιο και δεν ξέρω για πόσες μέρες θα κρατήσει αυτό». 

Όπως αναφέρει υπάρχει επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών και θα προσπαθήσουν να τους βοηθήσουν και να τους προσφέρουν ό,τι μπορούν.

Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Σάββα. «Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν», τονίζει το ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας ότι εκτός από τους δύο Έλληνες τραυματίες που νοσηλεύονται, δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους συμπατριώτες μας που έχουν τραυματιστεί.

Κίνδυνος για ανθρωπιστική κρίση

Ενώ δεν διαφαίνεται κατάπαυση πυρός ή λύση άμεσα, γιατροί και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, στο Σουδάν τα νοικοκυριά δεν έχουν ηλεκτροδότηση παρά μόνο για μερικές ώρες την ημέρα. Σε ορισμένες συνοικίες του Χαρτούμ, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει διακοπεί από το Σάββατο, όπως και η υδροδότηση. Και τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα. Μέσω διαδικτύου, οι γιατροί ανακοινώνουν διακοπές ρεύματος σε χειρουργεία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι «αρκετά από τα εννέα νοσοκομεία του Χαρτούμ που δέχονται τραυματισμένους αμάχους δεν έχουν αίμα, εξοπλισμό μετάγγισης, ορούς που χορηγούνται ενδοφλέβια και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας».

Οι ασθενείς –μεταξύ τους και παιδιά– και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Σουδάν: Έκκληση Γκουτέρες για παύση των εχθροπραξιών