Forbes 2023: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες - Γυναίκα στην κορυφή της λίστας
Shutterstock
Shutterstock

Forbes 2023: Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Έλληνες - Γυναίκα στην κορυφή της λίστας

Για πρώτη φορά γυναίκα είναι η κάτοχος της πρώτης θέσης μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων της Ελλάδας, σύμφωνα με την λίστα του Forbes για το 2023.

Μαρία Αγγελικούση, Αριστοτέλης Μυστακίδης, Φίλλιπος Νιάρχος, Βαρδής Βαρδινογιάνης, Μαριάννα Λάτση και Σπύρος Λάτσης τα ονόματα των Ελλήνων δισεκατομμυριούχων που κατέκτησαν μία θέση μεταξύ των 2.000 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Μαρία Αγγελικούση

Συγκεκριμένα, στην πρώτη θέση της ελληνικής λίστας βρίσκεται η Μαρία Αγγελικούση με περιουσία 5,6 δισ. δολαρίων. Η κα Αγγελικούση, διαδέχθηκε τον πατέρα της, Ιωάννη Αγγελικούση, ο οποίος απεβίωσε τον Απρίλιο του 2021. Η ελληνίδα δισεκατομμυριούχος που βρίσκεται συνολικά στην θέση 455 της παγκόσμιας κατάταξης του Forbes, είναι διευθύνουσα σύμβουλος και ιδιοκτήτρια της ναυτιλιακής εταιρείας Angelicoussis Group.

Ο όμιλος Αγγελικούση διαθέτει 142 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων πετρελαίου, πλοίων μεταφοράς υγρού φυσικού αερίου και πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και εργάστηκε για δύο χρόνια ως γιατρός στο εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας. Το 2008 επέστρεψε στην Ελλάδα και εντάχθηκε στον όμιλο, ως αντιπρόεδρος.

Αριστοτέλης Μυστακίδης

Στη δεύτερη θέση της ελληνικής λίστας, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, ο οποίος βρίσκεται στην θέση 905 στην παγκόσμια κατάταξη, με περιουσία 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια.  Ο κ. Μυστακίδης, παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως διευθυντής της επιχείρησης χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018.

Το 2018, οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και απαγόρευσαν στον Μυστακίδη να υπηρετεί ως διευθυντής λόγω παραβάσεων συμμόρφωσης. Ο κ. Μυστακίδης ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα εμπορεύματα στην Cargill και εντάχθηκε στην Marc Rich & Co. το 1993. Αργότερα, η εταιρεία αγοράστηκε από τη διοίκηση και μετονομάστηκε σε Glencore.

Έγινε για πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011, όταν η Glencore μπήκε στο χρηματιστήριο, και σήμερα κατέχει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας.

Το 2021, ο Μυστακίδης επένδυσε στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας, την Piraeus Capital, μαζί με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο John Paulson.

Φίλλιπος Νιάρχος

Στην τρίτη θέση της ελληνικής κατάταξης βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος, ενώ στην παγκόσμια κατάταξη έχει κατακτήσει την 1.067η θέση, με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Φίλιππος Νιάρχος, ο μεγαλύτερος γιος του αείμνηστου εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, κληρονόμησε μεγάλο μέρος της συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του.

Η συλλογή αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ηθοποιό Edward G. Robinson και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα παγκοσμίως. Λέγεται ότι είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή με έργα του Βαν Γκογκ, ιδίως το αυτοπορτρέτο του χωρίς αυτιά, και περιλαμβάνει το εμβληματικό "Yo, Picasso" του Πικάσο.

Από τότε που κληρονόμησε τη συλλογή, ο Philip έχει προσθέσει μεταπολεμικά και σύγχρονα έργα, συμπεριλαμβανομένων έργων του Andy Warhol και του Maurizio Cattelan.

Βαρδής Βαρδινογιάννης

Στην τέταρτη θέση της ελληνικής λίστας ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο οποίος με περιουσία 1,9 δισ. δολάρια βρίσκεται στην 1.575η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Ο Βαρδής Γ. Βαρδινογιάννης ίδρυσε μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του την Motor Oil Hellas, μια εταιρεία πετρελαιοειδών με έδρα την Ελλάδα, το 1970. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο Αθηνών τον Αύγουστο του 2001. Η Aramco της Σαουδικής Αραβίας ήταν μεγάλος επενδυτής πριν αποχωρήσει το 2005.

Ο μεγαλύτερος γιος του Βαρδή, Γιάννης, είναι αντιπρόεδρος, ενώ ο ανιψιός του, Νίκος, είναι επίσης βασικός μέτοχος. Φέρεται επίσης να είναι ιδιοκτήτης της Vegas Oil and Gas στην Αίγυπτο. Εκτός από την Motor Oil, η οικογένεια επενδύει επίσης στη ναυτιλία, τα χρηματοοικονομικά και τις ποδοσφαιρικές ομάδες.

Μαριάννα Λάτση

Στην πέμπτη θέση της ελληνικής λίστας βρίσκεται η Μαριάννα Λάτση, η οποία με περιουσία ύψους 1,6 δισ. δολάρια βρίσκεται στην 1.804η θέση στην παγκόσμια κατάταξη.

Η κα Λάτση κληρονόμησε την περιουσία του εκλιπόντος πατέρα της, του Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας Γιάννη Λάτση (πέθανε το 2003), μαζί με τα αδέλφια της Γιάννη και Μαργαρίτα. Τα αδέλφια χώρισαν την οικογενειακή περιουσία το 2019, με τη Μαριάννα να αναλαμβάνει τη ναυτιλιακή εταιρεία Latsco και να αποχωρίζεται από τους κλάδους των τραπεζών και των ακινήτων.

Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στον ελληνικό όμιλο GEK Terna και την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand, καθώς και μικρότερα επιχειρηματικά στοιχήματα. Αποχώρησε από μία από τις πρώτες επενδύσεις της, τη νεοφυή εταιρεία πληρωμών Viva Wallet, το 2022, όταν η JPMorgan απέκτησε μερίδιο 48,5% έναντι 850 εκατ. δολαρίων.

Η κα Λάτση εξακολουθεί να κατέχει μετοχές της πετρελαϊκής εταιρείας Helleniq Energy και του ναυπηγείου TALOS μαζί με τα αδέλφια της.

Σπύρος Λάτσης

Στην έκτη θέση της ελληνικής λίστας βρίσκεται ο Σπύρος Λάτσης, ο οποίος με περιουσία 1,5 δισ. δολάρια κατακτά την 1.905η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο κ. Λάτσης κληρονόμησε την περιουσία του εκλιπόντος πατέρα του, του Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας Γιάννη Λάτση (πέθανε το 2003), μαζί με τα αδέλφια του Μαριάννα και Μαργαρίτα. Τα αδέλφια μοίρασαν την οικογενειακή περιουσία το 2019, με τον Τζον και τη Μαργαρίτα να αναλαμβάνουν τις επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα και τα ακίνητα.

Ο Γιάννη και η Μαργαρίτα κατέχουν μετοχές στον όμιλο ιδιωτικών τραπεζών EFG International με έδρα τη Ζυρίχη και στην ελληνική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Lamda Development. Μαζί με τις αδελφές του, ο Γιάννης κατέχει επίσης μετοχές στην πετρελαϊκή εταιρεία Helleniq Energy και στο ναυπηγείο TALOS.

Ο Λάτσης είναι τρεις φορές απόφοιτος του London School of Economics και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Institute for Advanced Study του Princeton.