Ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής

Ιδρύθηκε η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής

Με κεντρικό στόχο την ανάδειξη και προστασία του αρτοζαχαροπλαστείου ως επιχείρησης με πολιτισμική διάσταση και ειδική κοινωνική βαρύτητα για την Ελλάδα, εκπρόσωποι του κλάδου ανακοίνωσαν σήμερα την ίδρυση της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Αρτοποιίας Ζαχαροπλαστικής, με τον διακριτικό τίτλο Ε.ΕΠ.Α.Ζ.

Η Ε.ΕΠ.Α.Ζ. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει ως μέλη εταιρείες ή/και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης ή συνεργάζονται με αυτούς (προμηθευτές πρώτων υλών, εξοπλισμού κλπ). 

Ιδρυτικά Μέλη της Ένωσης είναι οι εταιρείες:

ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ

PAUL

ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΕΣΤΙΑ

ΒΕΝΕΤΗ

ΑΡΤΟΠΟΛΙΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ DAILY BAKERY Α.Ε.

ΣΑΒΟΪΔΑΚΗ

PIETRIS

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ ΓΕΥΣΕΙΣ Α.Ε.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΑΥΡΑΤΗ

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

ΣΟΒΟΛΟΣ

ΤΑ ΓΙΟΥΛΙΑ

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ

ΜΕΛΙΡΡΥΤΟ

FARINE CAFÉ-BOULANGERIE

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΓΑΒΑΝΑΣ

ΡΩΞΑΝΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ

ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ

D. STERGIOU

ΦΟΥΡΝΟΣ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ 

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη τα Ιδρυτικά Μέλη υπέγραψαν το Καταστατικό της Ένωσης και εξέλεξαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε Σώμα ως εξής:

Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, Πρόεδρος
Παύλος Τερκενλής, Α’ Αντιπρόεδρος
Παναγιώτης Στεργίου, Β’ Αντιπρόεδρος
Παντελής Πασχαλίδης, Γραμματέας
Βαγγέλης Πέλεχας, Ταμίας
Πέτρος Πιέτρης, Μέλος
Νίκος Νικολιδάκης, Μέλος
Γεώργιος Παπαχρήστος, Μέλος
Μιχάλης Λεμονής, Μέλος
Λεωνίδας Κίτσιος, Μέλος
Γιώργος Λαζαρίδης, Μέλος
Χρήστος Σόβολος, Μέλος
Φίλιππος Γαβανάς, Μέλος
Φώτης Σταυράτης, Μέλος
Ελευθερία Κοντιλιέρη, Μέλος
Ευάγγελος Αγιακλόγλου, Μέλος
Σπύρος Γαβριηλίδης, Μέλος
Αλέξης Πανόπουλος, Μέλος
Εύα Σαβοϊδάκη, Μέλος
Δημήτρης Νικολοδάκης, Μέλος
Γιώργος Ποντικάκης, Μέλος

Στη συνέχεια, παρουσίασαν τα βασικά ζητήματα που θέτει ο κλάδος ως προτεραιότητες στο δημόσιο διάλογο και στη συζήτηση με τις αρμόδιες αρχές. Τα θέματα αυτά αφορούν:

-Την ανάδειξη της κουλτούρας, της ιστορίας και των πολιτισμικών χαρακτηριστικών που παραδοσιακά διακρίνουν τον ευρύτερο κλάδο της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης και την προστασία αυτού του χαρακτήρα των επιχειρήσεων του κλάδου.

-Τη διαμόρφωση νέου πλαισίου αδειοδότησης των καταστημάτων του κλάδου, που θα λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες του, θα είναι απλό, λειτουργικό και θα εξαλείφει την πολυνομία και την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που δημιουργούν συνθήκες μη νομιμότητας.
-Την αντιμετώπιση εργασιακών θεμάτων όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συμφωνία εργοδότη-εργαζομένου, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και πολιτικές για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο, μεταξύ άλλων.
-Γενναία ρύθμιση για τη στήριξη των επιχειρήσεων του κλάδου έναντι του υπέρογκου κόστους ενέργειας, που απειλεί τη βιωσιμότητά τους και πιέζει ανοδικά τις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης. 
-Καλύτερη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή πολιτικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την κατάργηση ατελέσφορων μέτρων όπως το ειδικό τέλος για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ε.ΕΠ.Α.Ζ. κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης: «Ζητάμε την ένταξη του ελληνικού αρτοποιείου και ζαχαροπλαστείου στα προστατευόμενα επαγγέλματα. Ο κλάδος μας τελεί υπό εξαφάνιση. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Πολιτεία να εκσυγχρονιστεί και να απαλλαγεί από τη μεγάλη γραφειοκρατία, ώστε να μπορέσει με τη σειρά της να στηρίξει τον κλάδο μας να επιτύχει τη βιωσιμότητά του».