Σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας με μοχλό τα δάνεια για επενδύσεις
Αρχείο
Αρχείο
Π.Μυλωνάς - Φ.Καραβίας

Σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας με μοχλό τα δάνεια για επενδύσεις

Το μήνυμα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, έχουν ρευστότητα και είναι ασφαλείς και ταυτόχρονα διαθέτουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παρέχοντας περισσότερα επενδυτικά δάνεια έδωσαν οι Έλληνες τραπεζίτες Φωκίων Καραβίας της Eurobank και Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας.

Μάλιστα και οι δύο Έλληνες τραπεζίτες έδωσαν έμφαση στο συγκεκριμένο θέμα τονίζοντας την ανάγκη η Ελλάδα να καλύψει το επενδυτικό κενό, καθώς και ότι μόνο με επενδύσεις δημιουργούνται προϋποθέσεις σοβαρής και μακροχρόνιας ανάπτυξης.

Ειδικότερα για το θέμα αυτό, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική φάση του οικονομικού κύκλου μετά από παρατεταμένη κρίση δεκαετίας, υπάρχει ανάπτυξη το ΑΕΠ μεγαλώνει διαρκώς και τόνισε ότι ο τραπεζικός τομέας έχει μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη, με χρηματοδότηση επενδύσεων». Τόνισε ακόμα ότι η αύξηση των επενδύσεων είναι που κάνει τη διαφορά στην αύξηση του ΑΕΠ κι όχι η κατανάλωση, εντοπίζοντας την αύξηση των εξαγωγών και την ανοδική πορεία του τουρισμού.

Ο κ. Μυλωνάς προέβλεψε ότι μετά τη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ το 2022 η ελληνική οικονομία θα έχει ανάπτυξη 2,2% - 2,4%.

Ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε ότι «δεν είναι η κατανάλωση, αλλά οι επενδύσεις που θα κλείσουν το επενδυτικό κενό με την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι οι ελληνικές τράπεζες εξ’ ολοκλήρου, είναι αυτές που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας και τις επενδύσεις στη χώρα».

Μιλώντας για τα επιτόκια ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι η αύξησή τους ήταν σημαντική για το τραπεζικό σύστημα (αφού τα επιτόκια ήταν μηδενικά ή αρνητικά πριν). Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να υπάρχουν καόννες για να αποφευχθούν κρίσεις. «Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της αύξησης των επιτοκίων και του αντίκτυπου στην οικονομία», είπε. «Είναι δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τον πληθωρισμό και παράλληλα να προσγειώσουν ομαλά την οικονομία. Ιστορικά φάνηκε ότι δεν είναι πάντα εφικτό» προσέθεσε.

Φ. Καραβίας: Δεν αποκλείει μικρότερες αυξήσεις από την ΕΚΤ

Εξήγησε αναλυτικά τα προβλήματα στο management που υπήρχαν στο μοντέλο που ακολουθούσε η SVB και είπε ότι δεν μπορούν να αποκλεισθούν «νέα επεισόδια» στις ΗΠΑ». Τόνισε την επάρκεια του ισχυρού εποπτικού συστήματος στην Ευρώπη, σχολιάζοντας το γνωστό πρόβλημα (φθάνει στο άλλο άκρο) με τις τράπεζες να παραπονούνται για το ρυθμιστικό κόστος. 

Ακόμα έκανε την πρόβλεψη ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει το ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα επιτόκια, εκτιμώντας ότι στην επόμενη σύνοδο της ΕΚΤ το Μάιο, ενδέχεται να δούμε αύξηση επιτοκίων 0,25% αντί για 0,50% που αναμένεται. Μάλιστα δεν απέκλεισε κάποια στιγμή φέτος να δούμε κάποια Κεντρική Τράπεζα να αλλάζει και κατεύθυνση με μείωση επιτοκίων.

Για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και οι δύο τραπεζίτες μετέδωσαν τις θετικές εξελίξεις τόσο από το μέτωπο των επιτοκίων, όσο και για τις τοποθετήσεις τους στα ομόλογα (υπό την έννοια ότι η SBV είχε μεγάλες τοποθετήσεις σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα κι όμως πήρε μεγάλες ζημιές που την πλήγωσαν).

Ο κ. Καραβίας εξήγησε ότι τα στεγαστικά δάνεια είναι λιγότερα λόγω της προβληματικής δεκαετίας που προϋπήρξε και σημείωσε τα δύο προγράμματα διευκόλυνσης: Το ένα για τους ευάλωτους δανειολήπτες με μείωση των επιτοκίων και το άλλο για όλους τους συνεπείς δανειολήπτες με «κλείδωμα» των επιτοκίων. Είπε επίσης ότι πολλοί πελάτες με ρευστότητα εξοφλούν πρόωρα τα δάνειά τους. 

Ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι οι ρυθμιστικές αρχές παρακολουθούν τις τοποθετήσεις των τραπεζών σε κρατικά ομόλογα. Ο CEO της ΕΤΕ είπε ακόμα, ότι ναι μεν υπάρχει υπόλοιπο κόκκινων δανείων στις τράπεζες αλλά πλέον είναι πολύ μικρό και επί της ουσίας δεν αποτελεί πρόβλημα για τις τράπεζες ώστε να δώσουν νέα δάνεια.