Εισηγμένες: Το 2022 των μεγάλων ρεκόρ

Εισηγμένες: Το 2022 των μεγάλων ρεκόρ

Μετά από 122 ημέρες από το τέλος της περυσινής χρήσης οι εισηγμένες στο ΧΑ ολοκλήρωσαν την δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους και το παρήγορο είναι ότι αυτή είναι ίσως η μοναδική παραφωνία σε ένα σετ αποτελεσμάτων που χαρακτηρίζεται από επιδόσεις ρεκόρ.

Βέβαια η περίοδος που δημιούργησε αυτές τις επιδόσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ειδικών συνθηκών» αφού οδήγησε σε μεγάλες διακυμάνσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις. Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, η τουριστική ζήτηση, η εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών αλλά και σημαντικά θετικά μη επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα είναι οι βασικές αιτίες πίσω από την πιο παραγωγική χρονιά κερδών των εισηγμένων του ΧΑ.

Η ιστορία έδειξε ότι το 2022 ήταν έτος ρεκόρ για κύκλο εργασιών (106,85 δις ευρώ), λειτουργικά κέρδη (14 δις ευρώ) και καθαρή κερδοφορία (10,4 δις ευρώ) και συνέβη με σημαντικά μικρότερο αριθμό εταιριών (150) σε σχέση με την προηγούμενη υψηλή επίδοση της αγοράς. Το 2009 οι 296 εισηγμένες που δημοσίευσαν μεγέθη είχαν δείξει έσοδα 89,6 δις ευρώ, λειτουργικά κέρδη 11,37 δις ευρώ και καθαρή κερδοφορία 9,98 δις ευρώ.

Επιμέρους οι μισές εισηγμένες εμποροβιομηχανικές εταιρίες έκαναν ρεκόρ κύκλου εργασιών όλων των εποχών, το 39,3% εμφάνισε τα καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα από την ημέρα που μπήκε στο ΧΑ και το 29% των εταιριών είχε την καλύτερη τελική γραμμή (κέρδη μετά από φόρους) στην ιστορία του ως εισηγμένη.

Εκτός από την ένταση που έδειξαν οι εταιρίες ενέργειας και διύλισης σε όλες τις γραμμές καθώς και ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος ξαναμπήκε για τα καλά στο χάρτη της κερδοφορίας τα μεγέθη έχουν πλουραλισμό και συνιστούν ένα ακόμα ρεκόρ για την χρήση του 2022. Το 80% των εταιριών εμφάνισε κερδοφορία (επίδοση ανάλογη της χρήσης 2003 και 2004) ενώ από τις ζημιογόνες 10 γύρισαν σε ζημιές και 10 αύξησαν τις ζημιές τους σε σχέση με το 2021. 

Τα περιθώρια κερδοφορίας αν και επιμέρους δεν κινήθηκαν ομοιόμορφα έδειξαν ότι η συνολική εικόνα συγκράτησε το όφελος της αύξησης της δραστηριότητας. Το λειτουργικό περιθώριο κινήθηκε στο 13,1% (15,5% χωρίς ΔΕΗ και Διυλιστήρια) ενώ το καθαρό περιθώριο έμεινε με άνεση πάνω από το 6% (6,95% χωρίς ΔΕΗ και Διυλιστήρια).

Στις επισημάνσεις που κρατάμε από την χρήση είναι η αδυναμία των εταιριών ύδρευσης ή άλλων εταιριών από κλάδους με έμφαση στην λιανική να περάσουν το κόστος στον τελικό καταναλωτή με αποτέλεσμα την συντριβή της τελικής γραμμής  καθώς και την χρονική υστέρηση που παρατηρήθηκε στην αποκατάσταση των περιθωρίων κερδοφορίας πολλών εμπορικών εταιριών. 

Σε ό,τι αφορά τα Ίδια Κεφάλαια η αύξηση της κερδοφορίας ενίσχυσε κατά 8% την καθαρή θέση η οποία διαμορφώθηκε στα 66,5 δις ευρώ. Τα χρηματικά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 7,7% ενώ ο καθαρός δανεισμός αν και είναι αυξημένος κατά 2,9% στο τέλος της χρονιάς παρουσία επιβράδυνση σε σχέση με το εξάμηνο οπού η σχετική αύξηση ήταν 11,1% απόρροια των υψηλών αναγκών σε κεφάλαια κίνησης κυρίως σε εταιρίες του ενεργειακού κλάδου.

Στο τέλος του 2022 οι ελληνικές εισηγμένες έχουν χαμηλότερο βαθμό μόχλευσης σε σχέση με το 2021: Από τις 2,16 φορές τα λειτουργικά κέρδη ο δανεισμός υποχώρησε στις 1,64 φορές.

Χωρίς την υπέρβαρη σχέση των διυλιστηρίων και των κατασκευών η σχέση αυτή βρίσκεται στο 1,53 από 1,93 το 2021 περιορίζοντας το στρες που αυτή την στιγμή λόγω επιτοκίων δέχονται οι επιχειρήσεις. Τα μερίσματα τέλος ξεπέρασαν τα 2,5 δις ευρώ και θα αυξηθούν προς τα 2,53 δισ. ευρώ καθώς απομένουν ορισμένες εταιρίες που θα ανακοινώσουν τις προθέσεις τους λίγο πριν τις γενικές συνελεύσεις του καλοκαιριού. 

Τα πρώτα μηνύματα από το ξεκίνημα του 2023 είναι ενθαρρυντικά, δεν θα δούμε ωστόσο επιδόσεις που να ξεπερνούν στο κομμάτι των εμποροβιομηχανικών εταιριών τα περυσινά μεγέθη λόγω της σημαντικής υπεραπόδοσης των διυλιστηρίων που θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί σε αυτή την έκταση.

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες φαίνονται ικανές να αναπληρώσουν το «χαμένο έδαφος» στην τελική γραμμή έχοντας αυξημένα επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Κρίνοντας από τις τάσεις του α’ τριμήνου αναμένουμε ένα δυνατό ξεκίνημα του 2023 στο λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τις υποδομές, την κατασκευή, την ενέργεια, τα μέταλλα, τα δομικά υλικά, τις χρηματοοικονομικές εταιρίες και την πληροφορική, κλάδους δηλαδή που αφορούν την συντριπτική πλειοψηφία των εταιριών που διαπραγματεύονται στην ελληνική αγορά. 

Ρίσκο και περιθώρια αστοχιών πάντα υπάρχουν ωστόσο η δυναμική της περυσινής κερδοφορίας έδειξε ότι η παρατεταμένη ελληνική κρίση είχε και ένα καλό: Να προετοιμάσει τις εταιρίες να αντιμετωπίσουν αντίξοες συνθήκες όχι απλά επιβιώνοντας αλλά πραγματοποιώντας ένα ιστορικό ρεκόρ δημιουργίας αξίας.

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα νέο ορόσημο επιδόσεων αρκεί ο σκόπελος των εκλογών να μην αποδειχθεί ξέρα στις οποίες οι εισηγμένες θα χρειαστεί να επιστρατεύσουν εκ νέου την δημιουργική τους ικανότητα για να κρατήσουν το σκάφος στην επιφάνεια.