Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί οι επενδυτές βλέπουν ελκυστικές τις μετοχές
Eurokinissi / Κώστας Κατωμέρης
Eurokinissi / Κώστας Κατωμέρης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Γιατί οι επενδυτές βλέπουν ελκυστικές τις μετοχές

Η ανθεκτικότητα του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη και δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις σκηνές πανικού και φόβου που είχαμε ζήσει σε παλαιότερες εποχές. Ο Γενικός Δείκτης άντεξε στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank, άντεξε στο επώδυνο τέλος της Credit Suisse, άντεξε στον πανικό από την απογείωση των τιμών των CDSs της Deutsche Bank και παρουσιάζει μια αξιοζήλευτη συμπεριφορά μετά την ουσιαστική προκήρυξη των εκλογών.

Η ανοδική διάσπαση των 1.000 μονάδων που συντελέστηκε μέσα στον Ιανουάριο του 2023, δεν αμφισβητήθηκε έντονα ακόμα και στα μέσα Μαρτίου, όταν δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρες οι επιπτώσεις από τη γενικευμένη τραπεζική κρίση και η αύξηση του ρίσκου ήταν διάχυτη ανάμεσα στους επενδυτές. Αυτό σημαίνει, ότι η σταθερότητα και σφριγηλότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος δεν αμφισβητήθηκε στο παραμικρό.

Αλλά και η προκήρυξη των εκλογών, μετά το αρχικό μούδιασμα που προκάλεσε στους επενδυτές, δεν φαίνεται να μεταβάλει αισθητά το αγοραστικό ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό. 

Οι προτάσεις της αντιπολίτευσης που παρουσιάστηκαν σχετικά με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, τη διακοπή της διαδικασίας αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας με σκοπό τη δημιουργία ενός κρατικού δημόσιου πυλώνα, την επιβολή περιθωρίου κερδοφορίας της τάξης του 5% στις ενεργειακές εταιρείες, στις τράπεζες και στα διυλιστήρια, την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων καθώς και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για την ανάπλαση του Ελληνικού, τελικά δεν θορύβησαν την επενδυτική κοινότητα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει δυο διαφορετικά πράγματα. Είτε ότι οι αγορές εκτιμούν πως δεν υπάρχει πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με άξονα τον Σύριζα, είτε ότι ακόμα και να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, ο Σύριζα δεν πρόκειται να προωθήσει αυτές τις ακραίες και λαϊκίστικες θέσεις. 

Όπως και να έχει, οι αγορές εστιάζουν στα θετικά νέα. 

Το πρώτο είναι ότι σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις των επενδυτών θα οδηγηθούμε είτε σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, είτε σε μια κυβερνητική σύμπραξη Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, που δεν θα μεταβάλει την κεντρική οικονομική πυξίδα της χώρας. 

Το δεύτερο θετικό νέο είναι πως η Ελλάδα βρίσκεται μόλις ένα βήμα από την επενδυτική βαθμίδα, όπως ανέφερε και στη χθεσινή του συνέντευξη στο liberalmarkets ο αναλυτής της Bank of America, Θοδωρής Βαμβακίδης. Ένα γεγονός που από μόνο θα επιτρέψει σε νέους θεσμικούς επενδυτές να κινηθούν στη χώρα. 

Το τρίτο θετικό νέο που αποκτά ολοένα και ευρύτερες διαστάσεις είναι η σειρά των deals που συνάπτονται εντός και εκτός χρηματιστηρίου και αποτελούν επιβράβευση όσων συμβαίνουν στην πραγματική οικονομία. 

Και το τέταρτο θετικό νέο είναι πως οι κερδοφορίες που παρουσιάστηκαν στις οικονομικές χρήσεις των εισηγμένων εταιρειών για το 2022, δεν ήταν καθόλου συγκυριακές και συνεχίζουν και μέσα στο 2023. Με αποτέλεσμα να δικαιολογούν τη βελτιστοποίηση των αριθμοδεικτών και των αποτιμήσεων, που με τη σειρά τους, καθιστούν τις μετοχές περισσότερο ελκυστικές στα μάτια των χρηματιστηριακών αναλυτών και των επενδυτικών οίκων. 

Μπροστά του, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει το επίπεδο των 1.075 μονάδων, η ανοδική διάσπαση του οποίου θα ανοίξει το δρόμο προς τις 1.110 μονάδες. Σαν ανεκτό σημείο υποχώρησης παραμένει το επίπεδο στήριξης των 1.020 μονάδων που ανταποκρίθηκε πλήρως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του πρόσκαιρου τραπεζικού «σοκ». 

Ωστόσο, η πορεία του Γενικού Δείκτη δεν είναι δεδομένη. Όσο πλησιάζει η 21η Μαΐου και θα διαμορφώνονται οι τελικοί πολιτικοί συσχετισμοί, η πιθανότητα να μεταβληθεί η ψυχολογική διάθεση των επενδυτών, δεν είναι αμελητέα.