Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,54% με «οδηγό» τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 0,54% με «οδηγό» τις τράπεζες

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος για 3η διαδοχική ημέρα, υποχωρώντας μέχρι τις 1.079,13 μονάδες (-1,05%), όμως κάπου εκεί ενεργοποιήθηκαν εντολές αγορών στον τραπεζικό κλάδο, με αποτέλεσμα την αντίδραση από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό, την επιστροφή σε θετικό πρόσημο και το κλείσιμο στο υψηλό ημέρας και στις 1.096,42 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,54%. Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 779,9 μονάδες (-2,40%), για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 817,51 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,31%. Ο τζίρος στα 65 εκατ., από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Παρά τη σημερινή αντίδραση, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το Χ.Α. δεν θα δοκιμάσει χαμηλότερα επίπεδα τιμών, εναρμονιζόμενο την εικόνα των διεθνών αγορών, αν επιμείνουν οι ανησυχίες για το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με αναλυτές, οι προσεχείς εκλογές έχουν αρχίσει να επιδρούν όλο και περισσότερο  στο εγχώριο επενδυτικό κλίμα. Από την άλλη, δείχνει να επιστρέφει η ανησυχία για τις αμερικανικές τράπεζες, μετά τη χθεσινή «βουτιά» στη Wall Street της μετοχής της αμερικανικής περιφερειακής τράπεζας First Republic.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας, για το πρώτο τρίμηνο 2023, «αποκάλυψαν» ότι η First Republic έχασε το 40% των καταθέσεών της κατά την περίοδο των τραπεζικών αναταράξεων στις ΗΠΑ, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Η εικόνα των τελευταίων τριών συνεδριάσεων και παρά τη σημερινή αντίδραση, δείχνει ότι οι πωλητές ελέγχουν την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση, έστω και με μικρά ανοδικά διαλείμματα και οι εν δυνάμει αγοραστές, μάλλον, θα περιμένουν μεγαλύτερη ορατότητα, όσον αφορά τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, για να επανέλθουν.

Σε κάθε περίπτωση, στις τάξεις των εγχώριων επαγγελματιών επικρατεί η εκτίμηση ότι οι περισσότεροι εν δυνάμει αγοραστές, θα αναβάλουν τις πιθανές τοποθετήσεις τους, περιμένοντας καλύτερα σημεία εισόδου, αλλά και ομαλοποίηση του διεθνούς χρηματιστηριακού κλίματος.

Προς το παρόν, στις αγορές επιστρέφει η αίσθηση για νέα τραπεζική κρίση και δεν μπορεί να αποκλειστεί νέο κύμα «risk off», αν επιμείνουν οι πιέσεις στις περιφερειακές αμερικανικές τράπεζες.

Εν τω μεταξύ, τρεις μέρες πέρασαν στην Αθήνα στελέχη της UBS, όπου και είχαν συναντήσεις με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς και ελληνικές εισηγμένες. Οι διοικήσεις επανέλαβαν τις προσδοκίες τους για διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων και στην καλύτερη περίπτωση αμετάβλητους όγκους λιανικής (σε μέσο όρο, με κάποιες εξαιρέσεις). Η ελβετική τράπεζα «στέκεται» ιδιαίτερα στη διψήφια αύξηση των εταιρικών δανείων και τα ακόμη χαμηλά beta καταθέσεων. Το επόμενο ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες, όπως τονίζει η UBS, θα είναι η επαναφορά των μερισμάτων, για την οποία οι τράπεζες βρίσκονται σε διάλογο με τον SSM.

Προοπτική σημαντικής ανόδου στη μετοχή της Fourlis βλέπει η Eurobank Equities, η οποία διατηρεί την τιμή - στόχο στα 5,2 ευρώ με σήμα «buy», παρά τη έξοδό της από την Τουρκία. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει την επικείμενη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της ΑΕΕΑΠ της Fourlis, της Trade Estates, η οποία απέχει μερικούς μήνες και συνιστά ένα σημείο κλειδί για το re-rating του ομίλου.

Η Eurobank Equities επισημαίνει το «bullish» guidance που έχει δώσει η διοίκηση της Fourlis μεσοπρόθεσμα, με πωλήσεις 750 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2026, αυξημένες κατά 50% από τα επίπεδα του 2022 και παρόλο που η δική της εκτίμηση βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα, αναφέρει ότι το εν λόγω guidance είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων της εταιρείας.

Από την άλλη, «στο 3,50% αναρριχήθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, από 3,15% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στα τέλη Μαρτίου.  Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.129 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,81 φορές», όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση που, σχεδόν, το σύνολο των τίτλων αντέδρασε από τα χαμηλά ημέρας, με τα μεγαλύτερα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι Alpha Bank (+2,88%), Eurobank (+1,06%), Aegean Airlines (+2,33%), Motor Oil (+1,65%), Εθνική (+3,65%), Πειραιώς (+1,88%), Ελλάκτωρα (+2,01%), ΕΥΔΑΠ (+1,49%) και Σαράντη (+2,66%) και με τις μεγαλύτερες απώλειες ΟΤΕ (-1,19%), Mytilineos (-1,56%), Jumbo (-1,03%). Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που παρέμειναν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος, ξεχώρισαν θετικά οι Έλτον (+4,18%), Άβαξ (+3,29%), Μοτοδυναμική (+2,78%), Ideal (+2,72%) και Fourlis (+2,50%).