Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 43,63% ολοκληρώθηκε το επτάμηνο
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κέρδη 43,63% ολοκληρώθηκε το επτάμηνο

Ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσπαθώντας να αντιδράσει στην υποχώρηση της Παρασκευής, όμως δεν μπόρεσε να επαναπροσεγγίσει τις 1.350 μονάδες, καθώς στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης, έλειψαν οι τραπεζικές βοήθειες και προς το τέλος υποχώρησε σημαντικά από τα πρωινά υψηλά. Με τον τραπεζικό κλάδο, πλην Eurobank (+0,47%) με αρνητική μεταβολή, το βάρος έπεσε στα μη τραπεζικά blue chips, με την μετοχή της Mytilineos (+4,18%) να ολοκληρώνει τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά. 

Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 1.344,55 μονάδες (+0,8-+0%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.335,48 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,12, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 120,5 εκατ., από τα οποία τα 12 εκατ. αφορούσαν «πακέτα». Η λήξη του μήνα, βρήκε τον γενικό δείκτη με κέρδη 4,45% και η λήξη του χρηματιστηριακού επταμήνου με κέρδη 43,63%. 

Από εκεί και πέρα, επέστρεψαν δριμύτερες οι θετικές εκθέσεις από ξένους και εγχώριους οίκους, για την ελληνική οικονομία και τις εγχώριες εισηγμένες. 

«Ο ιαπωνικός οίκος Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα, BBB- με σταθερές προοπτικές (από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως)», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. 

Να σημειωθεί ότι το ελληνικό ενδιαφέρον εστιάζεται και στην προοπτική ένταξης του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings στους επίσημους οίκους που λαμβάνονται υπόψη από την ΕΚΤ, καθώς η σχετική ανακοίνωση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την Scope είναι προγραμματισμένη για τις 4 Αυγούστου. 

«Παραμένουμε με αξιολογήσεις buy για την Εθνική Τράπεζα καθώς φαίνεται να έχει υψηλότερο δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων σε ένα δυσμενές σενάριο αλλά αξιολογούμε επίσης με σύσταση αγοράς την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank, οι οποίες προσφέρουν δύο από τους ισχυρότερους συνδυασμούς βελτίωσης του δείκτη αποδοτικότητας RοTE, του δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων και την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είναι διαπραγματεύσιμες με discount σε σχέση με τις λοιπές τράπεζες που καλύπτουμε στην ευρύτερη περιοχής της Ευρώπης», καταλήγει η Goldman Sachs. 

Η Citi τηρεί πλέον σύσταση «buy» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ οι νέες τιμές - στόχοι είναι τα 2 ευρώ για τις Alpha Bank και Eurobank, από 1,75 ευρώ και 1,70 ευρώ πριν, αντίστοιχα, τα 7,3 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, από 6 ευρώ προηγουμένως, και τα 4 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3 ευρώ πριν. Η εκτιμώμενη μερισματική απόδοση τοποθετείται στο 3% για την Alpha Bank, στο 3,8% για την Eurobank, στο 3,3% για την Εθνική και στο 1,7% για την Πειραιώς. 

Από την άλλη, σαφώς καλύτερη εικόνα περίμεναν οι αναλυτές, μετά τα αποτελέσματα των τραπεζικών «stress tests», αλλά το χρηματιστηριακό ταμπλό έδειξε ότι η είδηση είχε προεξοφληθεί στις τρέχουσες αποτιμήσεις. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ανακοινώνουν αποτελέσματα α΄ εξαμήνου οι Πειραιώς και Eurobank. Στις 1 Αυγούστου ανακοινώνει η Εθνική, στις 3 Αυγούστου  ΔΕΗ και ΟΤΕ και στις 9 Αυγούστου, η Alpha Bank μαζί με την Coca Cola HBC. 

Ξεκινώντας από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με τα μεγαλύτερα κέρδη τους HelleniQ Energy (+3,59%), Mytilineo (+4,18%), Aegean Airlines (+2,67%), Cenergy (+1,01%), Autohellas (+1,34%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,69%)  και με τις μεγαλύτερες απώλειες τους Alpha Bank (-1,18%), Εθνική (-1,73%), Coca Cola (-1,31%), Jumbo (-1,60%), Ελλάκτωρα (-1,96%) και Σαράντη (-2,44%). 

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν θετικά οι Δομική Κρήτης (+14,06%), ΕΚΤΕΡ (+9,65%), ΒΙΣ (+7,97%), Realcons (+7,41%) και Αλουμύλ (+7,21%).