Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι εκλογές έφεραν απώλειες 1,19%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι εκλογές έφεραν απώλειες 1,19%

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, οριστικοποίησε την 21η Μαΐου ως πρώτη Κυριακή των εκλογών. Η αντίδραση της εγχώριας αγοράς ήταν άμεση, με τους δείκτες να γυρίζουν σε αρνητικό πρόσημο και να καταγράφουν νέα χαμηλά ημέρας, παρά τα ήπια θετικά πρόσημα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και με πολλούς χρηματιστές να επισημαίνουν πως «το Χ.Α. μπαίνει και επίσημα σε φάση αβεβαιότητας, με τους επενδυτές να ανησυχούν για το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ή συνεννόηση για σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης συνεργασίας».

Σύμφωνα με τους ίδιους, «σαν πιο θετικό σενάριο δείχνει αυτό της συσσώρευσης, μέχρις ότου η εγχώρια αγορά αποκτήσει μεγαλύτερη ορατότητα για τις εκλογικές ισορροπίες που διαμορφώνονται, αλλά και για την πιθανή κυβέρνηση την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ασφαλώς υπάρχουν και οι πιο συντηρητικά σκεπτόμενοι, που δεν αποκλείουν τριψήφια νούμερα για τον γενικό δείκτη, ιδιαίτερα αν επιστρέψουν οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, εν μέσω της συνεχιζόμενης τραπεζικής αναταραχής.

Ποικίλουν οι πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, με άλλες να αναφέρουν στην πλευρά των σημερινών πωλητών, κατά κύριο λόγο, εγχώριους κωδικούς και άλλες να αναφέρονται σε μειώσεις θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια, που αποφάσισαν να πάρουν τα όποια κέρδη τους, εν όψει λήξης χρηματιστηριακού τριμήνου.

Άλλωστε με αυτούς του τζίρους και με τόσο «ρηχή» αγορά, λίγες εντολές πώλησης σε τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, είναι αρκετές για να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα και διαθέσεις, με αποτέλεσμα και άλλα χαρτοφυλάκια να προστίθενται στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών. Ασφαλώς και η τόσο χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα δεν βοηθά στην εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων, όμως δεν χωρά η παραμικρή αμφιβολία πως η βραχυπρόθεσμη τάση έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση και άλλα επιφυλακτικότερα σενάρια έχουν επιστρέψει στο τραπέζι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου ξεκίνησαν τη σημερινή συνεδρίαση με ανοδικές διαθέσεις, με τον γενικό δείκτη να αναρριχάται μέχρι τις 1.041,64 μονάδες (+0,57%) και τον τραπεζικό δείκτη μέχρι τις 765,63 μονάδες (+1,37%). Ακολούθησε σχεδόν κάθετη υποχώρηση που έφερε τον ΓΔ στις 1.019,7 (-1,55%) και τον ΔΤΡ στις 740,22 μονάδες (-1,99%) και η λήξη των συναλλαγών βρήκε τον γενικό δείκτη στις 1.023,44 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,19% και τον τραπεζικό δείκτη στις 744,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 1,43%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 72,3 εκατ., από τα οποία τα 7,3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, οι επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΓΚΜΕΖΖ (-9,98%), ΣΑΝΜΕΖΖ (-9,99%), ΦΒΜΕΖΖ (-5,42%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (-4,19%), ενώ από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις διακρίθηκαν θετικά οι Πετρόπουλος (+2,13%), Μοτοδυναμική (+1,05%) και Cenergy (+2,52%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με θετική μεταβολή διασώθηκαν οι Eurobank (+0,29%), ΟΠΑΠ (+0,54%), Σαράντης (+1,99%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,63%), ενώ τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες σημείωσαν οι Alpha Bank (-3,30%), Viohalco (-2,32%), Autohellas (-2,62%), Πειραιώς (-2,56%) και Ελλάκτωρ (-2,38%). Υπενθυμίζεται ότι σήμερα και μετά το τέλος της συνεδρίασης, μεγέθη για το 2022 θα ανακοινώσει και η Σαράντης (+1,99%).

Σε ερωτήσεις σχετικά με τα κεφάλαια, τη ρευστότητα και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών, καθώς και των τραπεζών του συνόλου της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) επιχείρησε να απαντήσει η Goldman Sachs. Όπως καταλήγει, «οι τράπεζες της περιοχής έχουν περιορισμένη έκθεση στην εξάρτηση από ΑΤ1 τίτλους, οι περισσότερες έχουν επαρκή κεφαλαιακά μαξιλάρια CET1 και η συνεισφορά του CET1 στο συνολικό τους κεφάλαιο κινείται στο 80%».

Σε ότι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, η Goldman διατηρεί τη σύσταση «buy» σε Alpha Bank, Πειραιώς και Εθνική και «neutral» σε Eurobank, με τις τιμές - στόχους να διαμορφώνονται στο 1,60 ευρώ  για την Alpha Bank, στα 2,20 ευρώ για την Πειραιώς, στα 5,40 ευρώ για την Εθνική και στο 1,40 ευρώ για την Eurobank.

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό δημόσιο έδωσε mandate σε έξι οίκους για νέα 5ετή ομολογιακή έκδοση αναφοράς με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2028, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο. Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, που θα ενεργήσουν ως ανάδοχοι.