Οι «πρωταθλητές» στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Οι «πρωταθλητές» στο ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών

Χωρίς αμφιβολία, πολλοί λίγοι πίστευαν πέρυσι το φθινόπωρο πως ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα μπορούσε να σημειώσει μέσα σε διάστημα δέκα μηνών άνοδο της τάξης του 70% και από τις 790 μονάδες θα πλησίαζε τις 1.375 μονάδες που είχε δει για τελευταία φορά την άνοιξη του 2014. Όσοι το πίστευαν και έκαναν κάτι για αυτό (δηλαδή αγόρασαν μετοχές) σίγουρα θα νοιώθουν πολύ ικανοποιημένοι.

Χαρούμενοι βέβαια είναι και όσοι είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικές μετοχές από παλαιότερα και δεν χρειάστηκε να τις πουλήσουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα που είδαμε κατά τη διάρκεια των δύσκολων στιγμών που πέρασε η χώρα. Οι λόγοι πίσω από τη μεγάλη αυτή άνοδο είναι λίγο πολύ γνωστοί: η επιστροφή σε μία ομαλή κατάσταση μετά την υποχώρηση της πανδημίας, οι καλές οικονομικές επιδόσεις της χώρας, οι μεγάλες εισροές κεφαλαίων μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η εκτίμηση των διεθνών επενδυτών πως δεν θα αργήσει η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και φυσικά οι πολύ καλές οικονομικές επιδόσεις των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας για αρκετά ακόμα χρόνια είναι το τελευταίο συστατικό της συνταγής της ανόδου της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. 

Χωρίς να έχουμε σκοπό να αδικήσουμε κανέναν, είναι προφανές πως κάποιες μετοχές έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο από άλλες σε αυτή την εξαιρετική ανοδική κίνηση. Οι τράπεζες ανήκουν σίγουρα σε αυτή την κατηγορία, καθώς ύστερα από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας μπόρεσαν να επιστρέψουν σε ένα κανονικό περιβάλλον λειτουργίας και να πείσουν τους επενδυτές πως αξίζει και πάλι να τις βάλουν μέσα στα χαρτοφυλάκιά τους.

Η επιστροφή των προβληματικών δανείων σε μονοψήφια ποσοστά και η επίτευξη οργανικής κερδοφορίας ήταν ίσως τα πιο σημαντικά γεγονότα που έδωσαν το έναυσμα της σημαντικής τραπεζικής ανόδου. Μεγάλη πρωταγωνίστρια είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ). Η επιτυχής εκτέλεση του σχεδίου ανάκαμψης της τράπεζας έκανε τους επενδυτές να πάψουν να την φοβούνται και είχε ως αποτέλεσμα τον πενταπλασιασμό της τιμής της από τα χαμηλά του περυσινού φθινοπώρου.

Εξαιρετικές είναι και οι επιδόσεις των υπόλοιπων τριών μεγάλων τραπεζών, Εθνικής (ΕΤΕ), ALPHA (ΑΛΦΑ) και Eurobank (ΕΥΡΩΒ), οι οποίες υπερδιπλασίασαν τις τιμές τους από τα χαμηλά του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 2022. Η επενδυτική επιστροφή των τραπεζικών μετοχών είχε και συμβολική σημασία, καθώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατάφερε για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια, να δείξει στους διεθνείς επενδυτές πως η οικονομία της χώρας δουλεύει και πάλι φυσιολογικά. 

Φεύγοντας από τον τραπεζικό κλάδο θα εστιάσουμε σε μερικές από τις μετοχές του μεγάλου χρηματιστηριακού δείκτη που ξεχώρισαν με τις αποδόσεις τους. Μία από αυτές είναι η μετοχή της Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), η οποία έχει ανεβεί στο διάστημα που εξετάζουμε κατά τουλάχιστον 150%.

Η επιτυχημένη δραστηριοποίηση του ομίλου σε αρκετούς τομείς όπως η μεταλλουργία, η παραγωγή και πώληση ενέργειας, οι κατασκευαστικές εργασίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  και η δυναμική του επέκταση σε διεθνές επίπεδο αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι ανέβασαν την χρηματιστηριακή του αξία πάνω από τα 5 δισεκατομμύρια Ευρώ.

Πολύ εντυπωσιακή ήταν η άνοδος της Cenergy Holdings (CENER), η μετοχή της οποίας βρίσκεται περίπου 180% πάνω από το προηγούμενο φθινόπωρο, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά σταδιακά ανακάλυψε πως η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο εργασιών που για αρκετά χρόνια θα της εξασφαλίζει πολύ μεγάλες δουλειές σε διεθνές επίπεδο στους τομείς των καλωδίων μεταφοράς ρεύματος και των σωλήνων μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών. 

Πολύ καλή ήταν και η επίδοση της Jumbo (ΜΠΕΛΑ), η οποία βρίσκεται κοντά στο 100% πάνω από τα επίπεδα του φθινοπώρου. Οι καλές οικονομικές της επιδόσεις σαν αποτέλεσμα της σταδιακής επιστροφής των καταναλωτών και οι συχνές διανομές κερδών προς τους μετόχους της βοήθησαν την μετοχή να κινηθεί πιο επιθετικά από όσο μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. 

Δυναμική ήταν και η κίνηση της ΔΕΗ (ΔΕΗ), η οποία ξεπέρασε τις μεγάλες ανησυχίες που είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας της τεράστιας ανατίμησης των καυσίμων και στη συνέχεια προχώρησε και σε μία μεγάλη κίνηση επέκτασης στο εξωτερικό. Η άνοδός της από τα χαμηλά επίπεδα του καλοκαιριού του 2022 έχει ξεπεράσει το 130% και η τιμή της ξεπέρασε με άνεση αυτήν της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου που είχε κάνει το 2021.

Εκτός από τον τραπεζικό, πολύ καλή απόδοση είχε και ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιρειών, βοηθούμενος από τον μεγάλο αριθμό νέων δημοσίων έργων και την βοήθεια από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια. Εδώ την παράσταση έκλεψε κυριολεκτικά η μετοχή της ΙΝΤΡΑΚΑΤ (ΙΝΚΑΤ), η μετοχή της οποίας βρίσκεται τώρα περίπου 170% πάνω από την τιμή στην οποία έγινε η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου στην αρχή του χρόνου. Πίσω από την άνοδο βρίσκεται η μεταμόρφωση της εταιρείας, με νέους βασικούς μετόχους και συνεχή μεγέθυνση της επιχείρησης. 

Σημαντική ήταν η άνοδος και της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (ΓΕΚΤΕΡΝΑ), η οποία βρίσκεται περίπου 70% πάνω από τα επίπεδα του φθινοπώρου 2022. Η επιτυχημένη της δραστηριοποίηση σε πολλούς τομείς για πολλά χρόνια την καθιστά μία από τις πρώτες επιλογές για τους επενδυτές που θέλουν να ασχοληθούν με τον κατασκευαστικό κλάδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μία μεγάλη άνοδο  πρωταγωνίστησαν και μετοχές εταιρειών που έχουν σχέση με την τεχνολογία, την πληροφορική και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό ενόψει και των σημαντικών έργων στον τομέα των ψηφιακών υποδομών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έργων που θα γίνουν και με την βοήθεια των ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι αυτές της Epsilon Net (ΕΠΣΙΛ), της ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ (ΕΝΤΕΡ) και της Profile (ΠΡΟΦ). Και οι τρεις αυτές επιχειρήσεις σημείωσαν σε αυτό το διάστημα άνοδο της τάξης του 80% και στήριξαν και αυτές την ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Κάτι αντίστοιχο με αυτό που αναφέραμε για τον κλάδο της πληροφορικής οφείλουμε να τονίσουμε πως έγινε και με τον κλάδο του τουρισμού, με βασικό και πιο εντυπωσιακό εκπρόσωπο τη μετοχή της μεγαλύτερης ελληνικής αεροπορικής εταιρείας, της Αεροπορίας Αιγαίου (ΑΡΑΙΓ). Η μετοχή της Aegean όπως την ξέρουμε οι περισσότεροι, άργησε κάπως να ξυπνήσει αλλά από εκεί και μετά σημειώνει μια πολύ δυνατή ανοδική πορεία που την έχει φέρει 190% πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα του προηγούμενου Οκτωβρίου. Αρωγός στην ανοδική πορεία της μετοχής στάθηκαν οι εξαιρετικές της επιδόσεις και η εικόνα των περισσότερων ελληνικών αεροδρομίων που είναι πλέον συνεχώς γεμάτα. 

Όπως έχουμε δει πολλές φορές στον αθλητισμό, το δεύτερο ημίχρονο πολύ συχνά δεν είναι ίδιο με το πρώτο, όπως και η τρίτη περίοδος μπορεί να διαφέρει σημαντικά από τη δεύτερη. Ο πρωταγωνιστικός ρόλος αυτών των μετοχών μπορεί να συνεχιστεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα, στον επόμενο ανοδικό γύρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Μπορεί όμως κάποιες από αυτές να δώσουν τη θέση τους σε μετοχές άλλων εταιρειών.

Το σημαντικότερο όμως είναι να συνεχίσουν να υφίστανται οι λόγοι που κάνουν τους Έλληνες και τους διεθνείς επενδυτές να εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση το Χρηματιστήριο Αθηνών και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η ανακάλυψη της ταυτότητας των πρωταγωνιστών του επόμενου γύρου είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα άσκηση την οποία καλούνται να λύσουν οι επενδυτές και οι αναλυτές της αγοράς.