Στο τέλος επικράτησαν οι αγοραστές - Κέρδη 0,70%
Χρηματιστήριο Αθηνών

Στο τέλος επικράτησαν οι αγοραστές - Κέρδη 0,70%

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι η σημερινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου χαρακτηρίστηκε από τις συνεχείς εναλλαγές προσήμων, αποτυπώνοντας τη νευρικότητα που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών, μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, αλλά και την αδυναμία για σημαντική ανοδική αντίδραση, παρά τα θετικά πρόσημα που κυριάρχησαν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκε μεταξύ 1.014,84 (-0,84%) και 1.031,97 μονάδων (+0,83%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1.030,65 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,70%, ενώ ο «αδύναμος» τραπεζικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 755,04 (+1,42%) και 730,62 μονάδων (-1,86%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 749,53 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,68%. Ο τζίρος στα 75 εκατ., από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούσαν «πακέτα».

Προς το τέλος της συνεδρίασης οι αγοραστές ανέπτυξαν περισσότερες πρωτοβουλίες, ο γενικός δείκτης κινήθηκε προς νέα υψηλά ημέρας, παίρνοντας βοήθειες και από τις τελικές δημοπρασίες, αλλά και από την έκθεση της Goldman Sachs, με τον οίκο να επισημαίνει πως «οι εκλογές ορίστηκαν για τις 21 Μαΐου και είναι πολύ πιθανό να διεξαχθούν σε δύο γύρους. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται σε καλή θέση για βελτίωση των προοπτικών της και, πιθανώς, αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 21 Απριλίου». 

Τα σενάρια για το αποτέλεσμα της κάλπης και οι πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες αποτελούν καθημερινές συζητήσεις στα χρηματιστηριακά γραφεία, έστω και αν σημαντικός καταλύτης παραμένει και η συμπεριφορά των διεθνών αγορών. Χωρίς αμφιβολία το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς και σε φάση εσωστρέφειας, με τους επενδυτές να τηρούν στάση πτωτικής αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και με τους περισσότερο απαισιόδοξους να φοβούνται πιθανή μεταρρυθμιστική επιβράδυνση, ενώ δεν είναι λίγοι οι εγχώριοι παράγοντες της αγοράς, που θεωρούν πως η ανησυχία από τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, έχει αρχίσει να διαβρώνει τις τιμές στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η εικόνα της εγχώριας αγοράς δείχνει αργή, αλλά σταθερή μείωση της διάθεσης ανάληψης επενδυτικού ρίσκου και πιθανή αναβολή επενδυτικών πρωτοβουλιών από τα θεωρούμενα ισχυρά χαρτοφυλάκια και αυτό επιβεβαιώνεται από την χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα.

Από την άλλη πλευρά, τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα έρχονται να παράσχουν ορισμένα «αναχώματα» στην αργή διολίσθηση των τιμών, ενώ έστω και με πιο επιφυλακτικούς ρυθμούς συνεχίζεται η κινητικότητα σε αρκετούς κλάδους, διατηρώντας τις προσδοκίες για νέα επιχειρηματικά deals.

«Η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οι συνθήκες θα παραμείνουν ευνοϊκές έως και το 2024» αναφέρει η Moody's, τονίζοντας ότι «διατηρεί τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών θετικές (Ba3 positive), λαμβάνοντας υπόψη τις ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες που αναμένονται για το 2023 - 2024 και τη συνεχιζόμενη ισχυρή πιστωτική ανάπτυξη, που στηρίζει τις επιδόσεις τους».

Εν τω μεταξύ, ισχυρή αποδείχθηκε η ζήτηση των επενδυτών για το νέο 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Οι προσφορές έφθασαν έως τα 15,9 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το ύψος του επιτοκίου να «κλειδώσει» στο 3,92%. Ας σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση είχε οριστεί στο mid – swap + 95 μονάδες βάσης, δηλαδή στην περιοχή του 3,97%.

Από την άλλη, στο 3,15% αναρριχήθηκε η απόδοση στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ, του ελληνικού δημοσίου, από 3,07% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία στις 22 Φεβρουαρίου. «Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.187 εκατομμυρίων ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,90 φορές», όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Alpha Bank (+1,57%), Εθνική (+1,24%), Πειραιώς (+2,24%), Τέρνα Ενεργειακή (+3,10%), Aegean Airlines (+1,52%), Autohellas (+1,51%), ΔΕΗ (+1,34%) και ΟΤΕ (+3,33%) και τις μεγαλύτερες απώλειες οι Eurobank (-1,10%), Motor Oil (-2,45%), Σαράντης (-2,40%) και Ελλάκτωρ (-1,46%).

Παραμένουν στο περιθώριο του ενδιαφέροντος μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου ξεχώρισαν θετικά οι Ideal (+4,87%), Ίλυδα (+3,93%), Αλουμύλ (+2,18%) και Premia Properties (+2,71%).