Κορυφαίος αξιωματούχος του ΔΝΤ κάλεσε επτά από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να θέσουν ταχύτερα υπό έλεγχο τον κρατικό δανεισμό τους, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού και της χρηματοπιστωτικής αστάθειας.
Ο Βιτόρ Γκασπάρ, επικεφαλής της δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ, δήλωσε στους Financial Times ότι η Βραζιλία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσουν το δημόσιο χρέος κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά την επόμενη πενταετία.
Μέχρι το 2028, η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους παγκοσμίως ήταν σε πορεία να αντιστοιχεί στην αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στον κόσμο. "Μέχρι το τέλος του ορίζοντα προβολής μας - το 2028 - το δημόσιο χρέος στον κόσμο αναμένεται να φθάσει σχεδόν το 100 τοις εκατό του ΑΕΠ", δήλωσε ο Γκασπάρ, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν «επιστροφή στα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν το έτος της πανδημίας».
Η Κίνα και οι ΗΠΑ, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ήταν οι δύο κύριοι παράγοντες της παγκόσμιας αύξησης του δημόσιου χρέους. Ωστόσο, υπήρχε μικρή πειθαρχία από τις χρηματοπιστωτικές αγορές για τη βελτίωση των οικονομικών τους.
«Καμία από τις δύο χώρες δεν έχει αδύναμες επιδόσεις [οικονομικής] ανάπτυξης», δήλωσε ο Γκασπάρ. «Τελικά, οι πολιτικές θα πρέπει να αλλάξουν για να επαναφέρουν το χρέος στη γη, αλλά οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου διαθέτουν ικανότητες και πόρους που δεν διαθέτουν οι περισσότερες άλλες οικονομίες».