Σχεδόν διπλάσιες από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας και υπερδιπλάσιες σε σχέση με το 2022 εκτιμά η Εθνική Τράπεζα ότι θα είναι οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου, ενώ σημαντική άνοδο θα σημειωθεί και στις εξαγωγές «πράσινης» τεχνολογίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Τράπεζας, με θέμα «Το παραδοσιακό ελαιόλαδο και η “πράσινη” τεχνολογία: Οι δύο όψεις της ανόδου των ελληνικών εξαγωγών», η ανοδική τάση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο του δίπολου του παραδοσιακού ελαιολάδου και της πράσινης τεχνολογίας.
Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, το «παραδοσιακό» ελαιόλαδο με άνοδο 157% σε αποπληθωρισμένους όρους, έναντι μείωσης 5% στα λοιπά τρόφιμα, σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 6ετίας, διπλασιάζοντας το μερίδιό του στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.
Σε αυτό συντέλεσε η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία, καθώς η αυξημένη ελληνική παραγωγή κατά 51% ετησίως, συνδυάστηκε με υψηλή διεθνή ζήτηση λόγω ξηρασίας και μειωμένης παραγωγής σε ανταγωνιστικές Μεσογειακές χώρες (-48% στην Ισπανία). Σημειώνεται ωστόσο, ότι το ελληνικό ελαιόλαδο συνεχίζει να χάνει σημαντική υπεραξία της τάξης των 1,3 ευρώ ανά κιλό (αντιστοιχώντας σε 200 εκατ. Ευρώ, ετησίως) από το χαμηλό βαθμό τυποποίησης (με άνω των 2/3 να εξάγονται σε χύμα μορφή).
Από την άλλη πλευρά, τα «έντασης τεχνολογίας» μηχανήματα (+17% σε αποπληθωρισμένους όρους) δέχονται ισχυρή ώθηση από τον «πράσινο» ηλεκτρολογικό εξοπλισμό (όπως LED και ηλεκτρικοί μετρητές), με τις ελληνικές εξαγωγές να ξεχωρίζουν σε μεγάλο εύρος προορισμών (από Βαλκάνια μέχρι Βόρεια Αμερική).
Σημειώνουμε, προσθέτει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, ότι σημαντικό τμήμα αυτών παράγονται στην Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο προωθείται στις γειτονικές μας χώρες από ελληνικές εταιρείες που λειτουργούν ως αποκλειστικοί αντιπρόσωποι πολυεθνικών – ανάγοντας έτσι την Ελλάδα σε ρόλο περιφερειακού κέντρου, προωθώντας παράλληλα τη μεταφορά τεχνογνωσίας και ισχυροποιώντας τα εμπορικά δίκτυα στην περιοχή.
Συνεκτιμώντας τις συγκρατημένες προσδοκίες εξαγωγικών παραγγελιών και τη συνεχιζόμενη (αν και χαμηλότερης έντασης) αβεβαιότητα σε βασικές αγορές της Ευρώπης, οι ελληνικές εξαγωγές το 2023 αναμένεται να συνεχίσουν να κινούνται σε ήπια ανοδικούς ρυθμούς.
Βάσει πρόδρομων δεικτών, εκτιμούμε, καταλήγει η ΕΤΕ, ότι ως βασική κινητήριος δύναμη θα παραμείνουν οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες κινούνται με υψηλότερους ρυθμούς σταθερά κατά την τελευταία 6ετια σε σχέση με τις λοιπές ελληνικές εξαγωγές (με την απόκλιση να είναι της τάξης των 6-7 ποσοστιαίων μονάδων).
Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την ενίσχυση επενδύσεων R&D, αυξάνει την πιθανότητα σύγκλισης στο θετικό μας σενάριο για μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη εξαγωγών της τάξης του 8% ετησίως (έναντι 5% στο βασικό μας σενάριο). Παράλληλα, η ενισχυμένη παρουσία του cluster προϊόντων υψηλής τεχνολογίας μπορεί να ευνοήσει ευρύτερα την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.