Η Ευρώπη δεν έχει ακόμα αφήσει πίσω της τελείως την ενεργειακή κρίση επισήμανε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), Φατίχ Μπιρόλ.
«Η Ευρώπη κατάφερε να μετασχηματίσει τις ενεργειακές της αγορές, να μειώσει το μερίδιό της από το ρωσικό φυσικό αέριο σε λιγότερο από 4% ενώ και η οικονομία της δεν πέρασε ακόμα από ύφεση», δήλωσε στο CNBC την Κυριακή.
«Οι εκπομπές (σ.σ. Διοξειδίου του άνθρακα) έχουν μειωθεί και η αποθήκευση φυσικού αερίου βρίσκεται σε πολύ αξιοπρεπή επίπεδα», ανέφερε μιλώντας από τη Χιροσίμα όπου διεξάγεται η Σύνοδος κορυφής της G7.
«Οι χώρες της Ευρώπης έκαναν καλή δουλειά τον χειμώνα», δήλωσε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, τονίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες διαχειρίστηκαν καλά την κρίση, εν μέρει και χάρη σε έναν πιο ήπιο από ό,τι αναμενόταν χειμώνα.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ενεργειακή αγορά της περιοχής έχει ακόμη τρία βασικά εμπόδια να ξεπεράσει φέτος.
Οι απαιτήσεις της Κίνας
Ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός ήταν άφθονος πέρυσι, όταν η Κίνα βρισκόταν ακόμη υπό περιορισμούς και αγόραζε λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο τώρα και η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει έναν πιο δύσκολο χειμώνα φέτος.
Η ζήτηση LNG από την Κίνα αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου στη χώρα είναι ένας «βασικός καθοριστικός παράγοντας» της ζήτησης για τις αγορές φυσικού αερίου.
Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ
Στην παγκόσμια αγορά ενέργειας παρακολουθούν στενά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Λευκού Οίκου και των Ρεπουμπλικάνων για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ. Χωρίς συμφωνία, οι ΗΠΑ ίσως να αντιμετωπίσουν μια χρεοκοπία στις αρχές Ιουνίου, αν και αυτό θεωρείται απίθανο.
Ο Birol δήλωσε ότι μια ενδεχόμενη χρεοκοπία των ΗΠΑ θα προκαλέσει πτώση της ζήτησης πετρελαίου και των τιμών, αλλά συμφώνησε ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο.
«Θα απέφευγα να σας δώσω έναν ακριβή αριθμό, αλλά θα μπορούσαμε να περιμένουμε μια σημαντική πτώση στην τιμή του πετρελαίου αν δούμε μια τέτοια χρεοκοπία».
Η εξάρτηση από τη Ρωσία παραμένει
Μια άλλη βασική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι ενεργειακές αγορές της Ευρώπης είναι ότι η εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως και οι προοπτικές για τον εφοδιασμό είναι αβέβαιες.
Πολλές χώρες της περιοχής υποχρεώθηκαν σε ενεργειακή κρίση πέρυσι, όταν οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώθηκαν σημαντικά.
Οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom προς την Ελβετία και την ΕΕ μειώθηκαν κατά 55% το 2022, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία τον Ιανουάριο.