Fed: Τέλος εποχής ή σύντομο time out;
Shutterstock
Shutterstock

Fed: Τέλος εποχής ή σύντομο time out;

Εβδομάδα- κλειδί είναι αυτή που ξεκινάει από σήμερα, καθώς αύριο Τρίτη ανακοινώνονται τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Την Τρίτη επίσης ξεκινάει η διήμερη συνεδρίαση της Fed η οποία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την Τετάρτη, ενώ η ΕΚΤ ανακοινώνει τη νομισματική της πολιτική στις 15 Ιουνίου, με μία νέα αύξηση των επιτοκίων να θεωρείται σχεδόν σίγουρη και τους αξιωματούχους να έχουν ήδη ανοίξει «παράθυρο» και για την αύξηση του Ιουλίου. 

Αν και στην Ευρώπη είναι ξεκάθαρο ότι συνεχίζουμε τις αυξήσεις των επιτοκίων, στις ΗΠΑ η αγορά μετοχών και ομολόγων στοιχηματίζει μεν ότι η Federal Reserve θα σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, αλλά για πολλούς φορείς της αγοράς δεν υπάρχει ορατότητα αν πρόκειται για ολοκλήρωση του κύκλου ή απλά ένα μικρό διάλειμμα. 

Οι προβληματισμοί πίσω από την άνοδο μετοχών και ομολόγων 

Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς είναι πέριξ του 3,74%, ενώ όλοι οι κύριοι δείκτες έκλεισαν πάνω από τους κινητούς μέσους όρους 50 ημερών και 200 ημερών την Παρασκευή, με πολλούς αναλυτές να «γιορτάζουν» το επίσημο τέλος της bear market , καθώς η μητέρα των αγορών, ο S&P 500 έχει αυξηθεί κατά 20% πάνω από το χαμηλό του Οκτωβρίου 2022.

Βέβαια, υπάρχουν και ο προβληματισμοί, με τους περισσότερους να εδράζονται στο γεγονός ότι η πρόσφατη θεαματική άνοδος της αγοράς στηρίχθηκε κυρίως από «μια χούφτα» μετοχές τεχνολογικών κολοσσών.

Προβληματισμοί υπάρχουν και από αρκετούς αξιωματούχους της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι η αγορά μπορεί να προεξοφλεί το τέλος της αύξησης των επιτοκίων, βασιζόμενη κυρίως στο γεγονός ότι τον Μάιο η Fed άλλαξε την ορολογία της και αφαίρεσε από το κείμενο της ανακοίνωσης της «την ανάγκη για πρόσθετη σύσφιξη πολιτικής», αλλά παρά ταύτα είναι λάθος να ταυτίσουμε μια πιθανή απόφαση της Fed να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο με το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης. 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed, Ρότζερ Φέργκιουσον για παράδειγμα, δήλωσε στο CNBC ότι πιστεύει ότι ανεξαρτήτως τις αποφάσεις της Τετάρτης, αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed προκειμένου να μετριαστεί ο πληθωρισμός. 

 Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος που οι επενδυτές δεν πρέπει να αποκτούν υπερβολική αυτοπεποίθηση. Ακόμα κι αν η Fed διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα το τέλος του κύκλου ή ότι δεν θα έρθουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων κατά το υπόλοιπο του έτους». 

Ο Φεργκιουσον δεν είναι μόνος που πιστεύει ότι μια παύση της Fed δεν θα διαρκέσει πολύ. 

Ο πρώην διοικητής της Fed Frederic Mishkin συμμερίζεται τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και πιστεύει ότι η σωστή πορεία της Fed είναι να κάνει απλά μια στάση τον Ιούνιο.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Μπορώ να καταλάβω γιατί η Fed μπορεί να θέλει μια παύση, δεν είναι άλλωστε τρομερό αν το κάνουν. Αλλά νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου o πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, η οικονομία και η αγορά εργασίας παρά την μικρή πρόσφατη αποδυνάμωση εξακολουθούν επίσης να παραμένουν ισχυρές, οπότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να περιορίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις. Επομένως πιστεύω ότι η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και καλύτερα να το κάνει τώρα, προκειμένου να δείξει την ισχυρή δέσμευση της στον έλεγχο του πληθωρισμού».

Βέβαια πολλά θα εξερτηθούν αυτή την εβδομάδα από την έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή του Μαΐου που θα δημοσιευτεί την Τρίτη και θα αποκαλύψει τα τελευταία στοιχεία για την ετήσια και μηνιαία τάση του πληθωρισμού των ΗΠΑ. 

Αν τα στοιχεία αυτά αποκαλύψουν ότι η απόσταση παραμένει μεγάλη από τον στόχο της Fed για τον πληθωρισμό σε συνδυασμό με την αγορά εργασίας που παραμένει σφιχτή- η αύξηση των μισθών έχει αρχίσει να μειώνεται και η ανεργία να αυξάνεται οριακά, αλλά παραμένει το γεγονός ότι αντιστοιχούν 1,7-1,8 θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο, αριθμός κατά πολύ υψηλότερος από τον κανόνα- εκ των πραγμάτων η Fed έχει και άλλο έδαφος να καλύψει. 

Ο αντίλογος

Γενικά η πρόσφατη «ψύξη» της αγοράς εργασίας έχει ξεκινήσει διαφορετικές «κουβέντες στις ΗΠΑ, με ένα μεγάλο μέρος αναλυτών να έχει διαφορετική άποψη από τους προαναφερθέντες και να πιστεύει ότι είναι ένα ηχηρό μήνυμα στη Fed να μετριάσει τη στρατηγική της για αύξηση των επιτοκίων. 

Μπορεί σε ιστορική βάση, η ανεργία να παραμένει εξαιρετικά χαμηλή -κάτω από 4%- αλλά οι αιτήσεις ανεργίας έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021.

Για τον καθηγητή Jeremy Siegel του Πανεπιστημίου Wharton, η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τάση η οποία στο μέλλον θα αναγκάσει τη Fed να αλλάξει γραμμή πλευσης. 

Προς το παρόν, η Fed μπορεί να είναι επιθετική, επειδή δεν υπήρξε μεγάλη αύξηση της ανεργίας και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αισθάνονται σίγουροι για τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας. Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων όμως βρίσκεται σε πτώση. Κάτι που ανέδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη σύμφωνα με τα οποία η αξιολόγηση των καταναλωτών για τις τρέχουσες συνθήκες απασχόλησης παρουσίασε σημαντική επιδείνωση τον Μάιο.

Όπως παρατηρεί λοιπόν ο Siegel : «Αν λάβουμε μια αρνητική αναφορά εργασίας και τον επόμενο μήνα και τον μεθεπόμενο, τότε θα γίνει πρωτοσέλιδο για πρώτη φορά μετά τον Covid. Και τότε οι εργαζόμενοι θα αρχίσουν πραγματικά να ανησυχούν. Ε τότε θα πω ότι ίσως ο πληθωρισμός αρχίσει επιτέλους να βελτιώνεται αισθητά». 

Αυτό που θέλει να πει ο Siegel είναι ότι μια ήπια ψύξη της αγοράς εργασίας είναι ένα από τα ζητούμενα της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής, καθώς μια ήπια προσγείωση της οικονομίας αποτελεί το ιδανικό εργαλείο για να ελέγξουμε τον πληθωρισμό. 

Το στοίχημα βέβαια εδώ είναι η ύφεση να είναι πράγματι ήπια και να μη ξεφύγει των επιθυμητών ορίων. Όπως μας υπενθυμίζει πολύ σωστά όμως η οικονομική συντάκτης Natalie Rose Goldberg του CNBC, σύμφωνα με ένα παλιό ρητό της Wall Street η αγορά εργασίας είναι πάντα η τελευταία που γνωρίζει πότε χτυπάει μια ύφεση. 

Τουτέστιν, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το αν η ύφεση θα παραμείνει «στα μέτρα» των επιδιώξεων της Fed.

Συμπερασματικά, οι αβεβαιότητες όσον αφορά τις μελλοντικές αποφάσεις της Fed παραμένουν, παρά το γεγονός ότι η αγορά των ομολόγων προεξοφλεί ότι μπορεί μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε ακόμα και μειώσεις επιτοκίων!

Στην οικονομία όμως εως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική προσδοκία για μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους. Αντίθετα, εαν παραμείνει ανθεκτικός ο πληθωρισμός, η Fed δεν αποκλείεται ακόμα και να αυξήσει τα επιτόκια σε ένα επίπεδο που ουσιαστικά θα δρομολογήσουν μια ύφεση της οικονομίας.

Μια πιθανή παύση λοιπόν αυτή την Τετάρτη δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, όπως άλλωστε έκαναν και οι Κεντρικές Τράπεζες του Καναδά και της Αυστραλίας, οι οποίες μετά από μια προσωρινή παύση ξεκίνησαν και πάλι τις αυξήσεις. 

Ως επενδυτές αυτή την πιθανότητα πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψιν καθότι ένα ταβάνι επιτοκίων πέριξ του 6% και όχι του 5% σαφέστατα παίζει σημαντικό ρόλο για τις εταιρείες με υψηλό leverage και αυξημένες ανάγκες αναχρηματοδότησης τα ερχόμενα έτη. 

Ας μην ξεχνάμε λοιπόν, συμμετέχουμε μεν στο ράλι της αγοράς, προσέχουμε δε. (Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ). 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.