«Δεν δίνω καμία πιθανότητα να μην πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα», δηλώνει με βεβαιότητα ο κ. Στουρνάρας.
Γ. Στουρνάρας: Θα υπάρξει κυβέρνηση με τον α' ή β' τρόπο - Γίναμε σοφότεροι με τις κρίσεις
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSΙ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSΙ

Γ. Στουρνάρας: Θα υπάρξει κυβέρνηση με τον α' ή β' τρόπο - Γίναμε σοφότεροι με τις κρίσεις

«Δεν δίνω καμία πιθανότητα να μην πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα», δηλώνει με βεβαιότητα ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οικονομική αβεβαιότητα λόγω των εκλογών και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα υπάρξει κυβέρνηση με τον άλφα ή βήτα τρόπο», ενώ προβλέπει πως το καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα επηρεάσει θετικά το οικονομικό κλίμα και την πραγματική οικονομία. 

«Εγώ πιστεύω ότι θα υπάρξει κυβέρνηση με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο. Νομίζω πως έχουμε γίνει πολύ σοφότεροι μετά τις τελευταίες κρίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε πως «είμαστε σίγουρα κοντά στο τέλος» του ράλι της αύξησης επιτοκίων δανεισμο. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει ακόμη λίγο τα επιτόκια κατά 25 μονάδες μέσα στο έτος και πιθανότατα από το 2024 αυτά θα αρχίσουν να υποχωρούν.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα «σταθερότητα τιμών και χρηματοπιστωτική σταθερότητα πάνε μαζί», ενώ ο ίδιος σημείωσε ποια είναι τα μαθήματα που έχουν λάβει οι κεντρικοί τραπεζίτες από την τελευταία μεγάλη κρίση που ξεκίνησε από τη Silicon Valley Bank και ταρακούνησε ακόμη και τη θεωρούμενη ως ακλόνητη ελβετική τράπεζα Credit Suisse.

Για την επενδυτική βαθμίδα

Ο κ. Στουρνάρας εμφανίζεται απολύτως κατηγορηματικός ως προς το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν δίνω καμία πιθανότητα να μην πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα».

Εξάλλου, εξήγησε ότι αμέσως μετά θα εισρεύσουν στην Ελλάδα μεγάλα κεφάλαια από funds που θα επενδύσουν σε ομόλογα, τράπεζες και θα επιδιώξουν συμμετοχή σε μετοχική σύνθεση ελληνικών επιχειρήσεων. 

Ιδιαίτερη αξία είχε και μια αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για έρευνα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε κερδοσκοπικά funds που επενδύουν σε ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) με χρηματοδότηση από αμερικανικές τράπεζες παράλληλα με τη διαβεβαίωση ότι η ΕΚΤ θα κάνει «ό,τι απαιτείται» (σ.σ. «whatever it takes») για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.