Τεχνολογικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ: Το Πεκίνο εξετάζει την απαγόρευση εξαγωγών μαγνητών σπάνιων γαιών
AP
AP

Τεχνολογικός πόλεμος Κίνας - ΗΠΑ: Το Πεκίνο εξετάζει την απαγόρευση εξαγωγών μαγνητών σπάνιων γαιών

Η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει τις εξαγωγές ορισμένων τεχνολογιών μαγνητών σπάνιων γαιών, σε μια κίνηση που θα εξουδετέρωνε το πλεονέκτημα των Ηνωμένων Πολιτειών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, ανέφερε η Nikkei την Τετάρτη.

Οι μαγνήτες αυτοί, γνωστοί και σαν μαγνήτες νεοδυμίου, δίνουν τη δυνατότητα στις ανεμογεννήτριες να παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια και στις μηχανές των αυτοκινήτων κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.  

Σύμφωνα με το Nikkei, οι κινέζοι αξιωματούχοι σχεδιάζουν τροποποιήσεις σε έναν κατάλογο περιορισμών τεχνολογικών εξαγωγών, ο οποίος επικαιροποιήθηκε τελευταία φορά το 2020.

Οι αναθεωρήσεις θα απαγορεύσουν ή θα περιορίσουν τις εξαγωγές τεχνολογίας για την επεξεργασία και τον εξευγενισμό στοιχείων σπάνιων γαιών. Προτείνονται επίσης διατάξεις που θα απαγορεύουν ή θα περιορίζουν τις εξαγωγές τεχνολογίας κραμάτων για την κατασκευή μαγνητών υψηλής απόδοσης που προέρχονται από σπάνιες γαίες.

Συνολικά, υπάρχουν 43 τροποποιήσεις ή προσθήκες στο σχέδιο καταλόγου που ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο από τα υπουργεία εμπορίου και τεχνολογίας. Οι αξιωματούχοι έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες και οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε ισχύ φέτος.

«Συναγερμός»

Η Κίνα ανέστειλε τις εξαγωγές σπάνιων γαιών στην Ιαπωνία μετά τις εντάσεις που σημειώθηκαν το 2010 γύρω από τα υπό ιαπωνική διοίκηση νησιά Σενκάκου, τα οποία το Πεκίνο διεκδικεί και αποκαλεί Ντιαογιού.

Η Ιαπωνία ειδικεύεται στην κατασκευή μαγνητών υψηλής απόδοσης από σπάνιες γαίες, ενώ οι ΗΠΑ παράγουν προϊόντα που χρησιμοποιούν τους μαγνήτες. Το επεισόδιο αυτό οδήγησε σε αυξημένη αίσθηση συναγερμού στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ στο μέτωπο της οικονομικής ασφάλειας.

Έκτοτε η Ουάσινγκτον προχώρησε στη δημιουργία μιας αλυσίδας εφοδιασμού με σπάνιες γαίες στο έδαφος των ΗΠΑ. Το μερίδιο της Κίνας στο σύνολο των σπάνιων γαιών που παράγονται παγκοσμίως μειώθηκε σε περίπου 70% πέρυσι από περίπου 90% μια δεκαετία νωρίτερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία.

Ταυτόχρονα, η Κίνα εξακολουθεί να κινεί τα νήματα στον έλεγχο της επεξεργασίας των σπάνιων γαιών. Οι περισσότερες σπάνιες γαίες που εξάγονται στις ΗΠΑ πηγαίνουν στην Κίνα για εξευγενισμό πριν αποσταλούν πίσω στις ΗΠΑ.