Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, οι σαρωτικές αλλαγές στον χώρο εργασίας έφτασαν πολύ πιο γρήγορα από τις έρευνες που εξετάζουν τις επιπτώσεις τους. Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί, οι οποίοι απασχολούνται -σε μεγάλο βαθμό- σε δουλειές γραφείου, άρχισαν να εργάζονται, ακόμα και μερικώς, από το σπίτι. Πολλοί από αυτούς, ιδίως οι εργαζόμενοι γονείς, προσκολλήθηκαν έντονα στην ευελιξία της τηλεργασίας.
Τους τελευταίους μήνες, καθώς μεγάλοι εργοδότες - συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Disney και Starbucks - προσπάθησαν να καλέσουν τους εργαζόμενους πίσω στο γραφείο, χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν, επικαλούμενοι το ιστορικό της παραγωγικότητας στο σπίτι.
Ωστόσο, μεγάλη έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και του Χάρβαρντ, έδειξε πως, οι εργαζόμενοι που εργάζονται εξ αποστάσεως μπορεί να πληρώνουν μια «επαγγελματική ποινή» για την ευελιξία αυτή. Στη μελέτη διαπιστώθηκε ότι μηχανικοί σε εταιρεία τεχνολογίας που εργάζονταν με τηλεργασία, χωρίστηκαν στα δύο: Αυξήθηκε η παραγωγικότητα των ανώτερων μηχανικών αλλά μειώθηκε η ανατροφοδότηση που λάμβαναν οι νεότεροι μηχανικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εγκαταλείψουν την εταιρεία.
Τα ευρήματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και σχετικά περιορισμένα, καθώς μετρούν άμεσα μία μόνο μορφή αλληλεπίδρασης μεταξύ ενός συνόλου εργαζομένων σε μία τεχνολογική εταιρεία. Όμως οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν κάτι ευρύτερο: Ότι το γραφείο, τουλάχιστον για έναν συγκεκριμένο τύπο υπαλλήλων που εργάζονται στη γνώση, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αρχών της καριέρας, ενώ η καθοδήγηση και η εκπαίδευση που λαμβάνουν οι άνθρωποι αυτοπροσώπως είχε αποδειχθεί μέχρι στιγμής δύσκολο να αναπαραχθεί στο Slack και το Zoom.
Για ορισμένους μεγάλους εργοδότες, η έρευνα επιβεβαιώνει ένα συναίσθημα που τους καθοδηγούσε στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την υβριδική εργασία: «Είναι δύσκολο να αναπαραχθούν οι ευκαιρίες για μαθητεία και μάθηση που προκύπτουν από τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις» δήλωσε η Σάρα Γουότσερ, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Citi, όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Στη Verkada, την τεχνολογική εταιρεία με έδρα την Bay Area που καλεί τους εργαζομένους της στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, οι συνεντεύξεις με αρκετούς εργαζομένους έδειξαν γιατί κάποιοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν θέσεις εργασίας με ευέλικτες ρυθμίσεις αναζητώντας ένα γραφείο όπου μπορούν να καλλιεργήσουν σχέσεις.