Οι χρεοκοπίες των δύο τραπεζών αναβιώνουν ένα νέο κύμα πολιτικού λαϊκισμού, όμοιο με αυτό της κρίσης του 2008 και την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Associated Press αναφέρει το πώς οι Μάικ Πενς και Μπέρνι Σάντερς, που έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές απόψεις, εκφράζουν εντυπωσιακά όμοιες απόψεις για την τωρινή τραπεζική κρίση.
Ο Ρεπουμπλικανός Πενς εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι «ζούμε σε έναν κόσμο όπου ορισμένες πολιτικά ευνοημένες επιχειρήσεις στηρίζονται, υποστηρίζονται και διασώζονται από την κυβέρνηση», ενώ ο Σάντερς δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τον δρόμο του σοσιαλισμού για τους πλούσιους και του σκληρού ατομικισμού για όλους τους άλλους».
Το συναίσθημά τους αντανακλά τον λαϊκισμό που διατρέχει και τα δύο πολιτικά κόμματα τα τελευταία 15 χρόνια αναφέρει το Associated Press.
Εν τω μεταξύ, μια νέα γενιά νεότερων βουλευτών που ευθυγραμμίστηκαν με τους δημοκρατικούς σοσιαλιστές, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ, μπήκε στο Κογκρέσο, ανατρέποντας μακροχρόνια κατεστημένους βουλευτές.
Η σημερινή αναταραχή είναι διαφορετική από εκείνη την εποχή. Ενώ η κρίση του 2008 επικεντρώθηκε σε υποθήκες που κατέχουν πολλές τράπεζες, τα προβλήματα αυτής της εβδομάδας φαίνεται να περιορίζονται πιο στενά σε τράπεζες που δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες για την αύξηση των επιτοκίων.
Η Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβης του Τραμπ στον ΟΗΕ, η οποία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα την προεδρική της εκστρατεία, ήταν πιο άμεση: «Η εποχή της μεγάλης κυβέρνησης και των εταιρικών διασώσεων πρέπει να τελειώσει».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προετοιμάζει την τρίτη του προεδρική εκστρατεία, στράφηκε στην υποδαύλιση του φόβου, προβλέποντας άλλη μια ύφεση τύπου 1930, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που έκανε εν μέσω της κρίσης του 2008.
«ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ 1929", έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. "ΩΣ ΑΠΌΔΕΙΞΗ, ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΈΧΟΥΝ ΉΔΗ ΑΡΧΊΣΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ!!!»