Κορονοϊός: Ορατός ο κίνδυνος σημαντικών ελλείψεων εργατικού δυναμικού
Shutterstock
Shutterstock
Αγορά εργασίας

Κορονοϊός: Ορατός ο κίνδυνος σημαντικών ελλείψεων εργατικού δυναμικού

Η πανδημία της Covid-19 έφερε μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στις μεγάλες οικονομίες, οι οποίες ενέτειναν τις πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο οι οικονομολόγοι προβλέπουν υποχώρηση της τάσης αυτής. 

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο υιοθετούν επιθετική νομισματική πολιτική εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν τον «ουρανοκατέβατο» πληθωρισμό, ωστόσο η αγορά εργασίας σε γενικές γραμμές παραμένει πεισματικά «σφιχτή», σύμφωνα με το cnbc. 

Στα μέσα του 2022, οι ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού που προέκυψαν μετά την πανδημία μετατράπηκαν σε πλεονάζοντα αγαθά και υλικά για τους λιανοπωλητές και τους κατασκευαστές. Ο Τζέφρι Κλέιντοπ, επικεφαλής παγκόσμιας επενδυτικής στρατηγικής της Charles Schwab, αναμένει μια παρόμοια αντιστροφή στην αγορά εργασίας αργότερα το 2023, όταν η καθυστερημένη επίδραση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα αρχίσει να επιδρά.

Από τις ελλείψεις στην υπερπροσφορά

Ο Κλέιντοπ ανέφερε επίσης ότι οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού συμβάλλουν στις ασθενέστερες προοπτικές απασχόλησης. «Το μέγεθος της πρόσφατης σύσφιξης των προτύπων δανεισμού από τις τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υποδηλώνει μετατόπιση από την αύξηση της απασχόλησης στη συρρίκνωση της απασχόλησης τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε.

Η αύξηση της απασχόλησης στον τομέα των υπηρεσιών αποτέλεσε βασικό παράγοντα για την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας έναντι της παγκόσμιας οικονομικής αδυναμίας κατά το τελευταίο έτος, ως αποτέλεσμα της μεταπανδημικής αύξησης της ζήτησης.

Ο Κλέιντοπ τόνισε ότι το χάσμα μεταξύ του δείκτη PMI των υπηρεσιών και της μεταποίησης, ο οποίος βρίσκεται σε ύφεση, είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

«Ωστόσο, η μετατόπιση από τις ελλείψεις σε πλεονασμούς στην αγορά εργασίας μπορεί να μην είναι αρκετά γρήγορη ώστε να μειωθεί σημαντικά ο πυρήνας του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να επιτραπεί στις κεντρικές τράπεζες η ελευθερία να κηρύξουν τη νίκη επί του πληθωρισμού και να αρχίσουν να μειώνουν επιθετικά τα επιτόκια», πρόσθεσε.

Κίνδυνος επανεμφάνισης

Αν και συμφώνησαν ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού στις προηγμένες οικονομίες θα υποχωρήσει φέτος, οι στρατηγικοί αναλυτές της Moody's εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να επανεμφανιστεί χωρίς ουσιαστική πολιτική δράση για την αύξηση του μεγέθους και της παραγωγικότητας του εργατικού δυναμικού, καθώς η γήρανση του πληθυσμού συνεχίζει να συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό.

Ο οίκος αξιολόγησης δήλωσε ότι η γήρανση θα οδηγήσει σε ισχυρή μείωση της διαθέσιμης προσφοράς εργασίας για τις περισσότερες προηγμένες οικονομίες, με τη Νότια Κορέα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Με βάση τις εκτιμήσεις της προσφοράς εργασίας που χάθηκε λόγω γήρανσης μετά την πανδημία του κορονοϊού, η Moody's πιστεύει ότι η επερχόμενη επιβάρυνση θα είναι «σημαντική».