Οι κλονισμένες σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και ο ρόλος της Ρωσίας
Shutterstock
Shutterstock
Πετρέλαιο

Οι κλονισμένες σχέσεις ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας και ο ρόλος της Ρωσίας

Μόλις πριν τρία χρόνια, όταν οι πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC+ αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω της πανδημίας, οι ΗΠΑ βρέθηκαν να παίζουν τον ρόλο του ειρηνοποιού. Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για την Ουάσιγκτον, όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η πετρελαϊκή συμμαχία Σαουδικής Αραβίας - Ρωσίας έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει όλων των ειδών τα προβλήματα στην οικονομία των ΗΠΑ και ακόμα και στην εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η απόφαση του OPEC+ για μείωση στην παραγωγή του αργού -για δεύτερη φορά από τότε ο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Ριάντ το περασμένο καλοκαίρι, επιδιώκοντας αύξηση στην παραγωγή- ίσως είναι μόνο η αρχή.

Η ανακοίνωση, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών πετρελαίου κατά περίπου 5 δολάρια το βαρέλι, σημαίνει ήδη ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι μεγαλύτερος, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα εξασφαλίζει μεγαλύτερα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό του στην Ουκρανία.

Σε έναν κόσμο μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών συμμαχιών, η Σαουδική Αραβία ξεφεύγει από την επιρροή της Ουάσιγκτον, καθώς καθορίζει τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου σε συντονισμό με τη Ρωσία. Όταν θέλησε να κατευνάσει τις εντάσεις με το Ιράν, στράφηκε στην Κίνα για να μεσολαβήσει. Η δυτική επιρροή επί του καρτέλ πετρελαίου βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Για δεκαετίες, το αμερικανοσαουδαραβικό σύμφωνο «πετρέλαιο έναντι ασφάλειας» (η συμφωνία Ιμπν Σαούντ- Ρούζβελτ το 1945 έδωσε στις ΗΠΑ πρόσβαση στο σαουδαραβικό πετρέλαιο με αντάλλαγμα την εγγύηση της ασφάλειας του βασιλείου) αποτελούσε πυλώνα της αγοράς ενέργειας. Τώρα φαίνεται να κλονίζεται.

Και ενώ κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η πρόσφατη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί παροδική, πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν τιμές άνω των 80 δολ. το βαρέλι τα επόμενα χρόνια, πολύ πάνω από τη μέση τιμή των 58 δολ. το βαρέλι μεταξύ 2015 και 2021. 

Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι Σαουδάραβες, οι Ρώσοι και οι υπόλοιποι του OPEC+ θα μπορέσουν να διατηρήσουν το ενιαίο μέτωπό τους. Πράγμα, που είναι ευκολότερο όταν οι τιμές είναι υψηλές, αλλά οι συνθήκες αλλάζουν εύκολα.

Τουλάχιστον προς το παρόν, η τιμή του σημαντικότερου εμπορεύματος στον κόσμο καθορίζεται από μια χώρα (Σαουδική Αραβία) την οποία οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν ως φίλη. 

Διαβάστε επίσης:

Υποχωρεί το πετρέλαιο με τους επενδυτές επιφυλακτικούς