Τζ. Ντάιμον (JPMorgan): Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch είναι «γελοία»
AP
AP

Τζ. Ντάιμον (JPMorgan): Η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Fitch είναι «γελοία»

Η υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον οίκο Fitch Ratings δεν έχει τελικά καμία σημασία, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον που την χαρακτήρισε «γελοία». 

«Δεν έχει πραγματικά τόση σημασία», δήλωσε ο Ντάιμον στην εκπομπή Leslie Picker του CNBC. «Επισημαίνουν κάποια ζητήματα τα οποία όλοι γνωρίζαμε».

Πρόσθεσε ότι είναι «γελοίο» το γεγονός ότι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, αξιολογούνται υψηλότερα από τις ΗΠΑ, όταν εξαρτώνται από τη σταθερότητα που δημιουργούν οι ΗΠΑ και ο στρατός τους. 

Η Fitch έλαβε την απόφασή της να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ λόγω των δημοσιονομικών ανησυχιών και της επιδείνωσης της διακυβέρνησης των ΗΠΑ, καθώς και της πόλωσης, η οποία αντανακλάται και από την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ο Ρίτσαρντ Φράνσις, ανώτερος διευθυντής της Fitch Ratings.


Σε μια κίνηση που αιφνιδίασε τους επενδυτές, η Fitch υποβάθμισε την Τρίτη τις ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, επικαλούμενη τη δημοσιονομική επιδείνωση για τα επόμενα τρία χρόνια και τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους που απειλούν την ικανότητα της κυβέρνησης να πληρώνει τους λογαριασμούς της.


«Ήταν κάτι που επισημάναμε, επειδή απλά αποτελεί αντανάκλαση της επιδείνωσης της διακυβέρνησης, είναι ένα από τα πολλά», είπε.

«Έχετε το ανώτατο όριο χρέους, έχετε την 6η Ιανουαρίου. Σαφώς, αν κοιτάξετε την πόλωση και με τα δύο κόμματα ... οι Δημοκρατικοί έχουν πάει πιο αριστερά και οι Ρεπουμπλικάνοι πιο δεξιά, οπότε ο μεσαίος χώρος ουσιαστικά καταρρέει", δήλωσε ο Φράνσις. 

Η κίνηση αυτή έκανε τον Fitch τον δεύτερο μεγάλο οίκο αξιολόγησης μετά τον Standard & Poor's που αφαιρεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες την αξιολόγηση τριπλού Α.


Η κίνηση της Fitch προκάλεσε την κριτική της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, η οποία τη χαρακτήρισε "αυθαίρετη και βασισμένη σε ξεπερασμένα δεδομένα".