Την πολύ θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας υπογραμμίζει το Bloomberg σε μία ανάλυση στην οποία σκιαγραφεί το προεκλογικό τοπίο της χώρας.
Προβλέπει μάλιστα μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, θεωρώντας ωστόσο την εικόνα της ελληνικής οικονομίας παραπάνω από ενθαρρυντική.
«Από την κατασκευή μιας νέας γραμμής του μετρό μέχρι τις πολυσύχναστες καφετέριες και ταβέρνες και τους τουρίστες που περιφέρονται στις πλατείες όπου κάποτε ταραξίες συγκρούονταν με την Αστυνομία, η επιστροφή της Ελλάδας από τα βάθη της οικονομικής κρίσης είναι αδύνατο να μη φανεί στην Αθήνα», γράφει το Bloomberg.
«Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάκτησης του καθεστώτος της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν όταν η Ελλάδα αθέτησε το χρέος της το 2010 και βυθίστηκε κατά περισσότερο από το ένα πέμπτο. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από την κορύφωσή της στο 28%. Οι έλεγχοι για να σταματήσει η έξοδος των ευρώ καταργήθηκαν πριν από περισσότερα από τρία χρόνια. Οι ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχουν εκτοξευθεί», επισημαίνει.
Θα αποφύγει η Ελλάδα μία ακόμη περίοδο πολιτικού δράματος;
Σημειώνει όμως ότι «το βάρος αυτής της ανάκαμψης εξακολουθεί να βαραίνει ένα εκλογικό σώμα που αγωνίζεται όπως και η υπόλοιπη ήπειρος».
Αναφέρει ότι η πανδημία, η ακρίβεια, το κόστος διαβίωσης, προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει με ένταση όχι μόνο η Ελλάδα αλλά η Ευρώπη και ο κόσμος, δεν έχουν αφήσει αλώβητα τα νοικοκυριά.
Στο δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνεται ότι οι ελληνικές εκλογές μπορεί να μην απολαμβάνουν της δημοφιλίας των εκλογών στη γειτονική Τουρκία, ούτε να είναι το ίδιο κρίσιμες. Ωστόσο, «το διακύβευμα είναι αν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει άλλη μια περίοδο πολιτικού δράματος και να διατηρήσει μια πορεία που έχει βελτιώσει τη διεθνή της θέση και έχει κάνει τη χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν να δραστηριοποιηθούν ξανά».
Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ τονίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ηγείται του μετασχηματισμού της Ελλάδας, μια διαδικασία που «επισκιάστηκε από ένα φρικτό σιδηροδρομικό δυστύχημα και ένα σκάνδαλο κατασκοπείας που ενέπλεξε την κυβέρνησή του».
Οι εκλογές και η πορεία της ελληνικής οικονομίας
Παράλληλα, αναφέρονται τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα. «Το 2022 η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το ασφάλιστρο κινδύνου για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα σε σύγκριση με εκείνο της Γερμανίας έχει μειωθεί στο ένα τρίτο περίπου, κατά το τελευταίο έτος. Διαπραγματεύονται με παρόμοια απόδοση με τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα».
Το δημοσίευμα συνεχίζει: «Η οικονομία αναμένεται να φτάσει φέτος τα 223 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 21.200 ευρώ είναι περίπου 29% μικρότερο από ό,τι στην Τσεχική Δημοκρατία, μια χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού στο λιγότερο εύπορο πρώην ανατολικό μπλοκ της Ευρώπης. Πριν από την κρίση το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν περίπου 37% υψηλότερο από αυτό των Τσέχων».
Διαβάστε ακόμα:
SZ για ελληνικές εκλογές: Ραντεβού στις κάλπες και τον Ιούλιο