Κυρ. Μητσοτάκης: Πέντε χρόνια μετά το Μάτι μάθαμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις

Κυρ. Μητσοτάκης: Πέντε χρόνια μετά το Μάτι μάθαμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις

Τη δέσμευση ότι όσα χάσαμε από τις πυρκαγιές θα ξαναφτιαχθούν και όσοι επλήγησαν θα αποζημιωθούν ανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι είμαστε σε πόλεμο με τις φωτιές και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ τόνισε την αξία του ότι δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή. 

«Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια. Ευγνωμονούμε την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, την Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία για την αυταπάρνησή τους.

Λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των επίμονων ανέμων τα δάση μας γίνονται ευκολότερα πηγές πυρκαγιών.»

Δείτε τη δευτερολογία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας μας βρίσκει να παλεύουμε με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Παρά την επέλαση της φωτιάς δεν χάθηκε καμία ζωή, αποδεικνύεται ότι απέναντι στη μανία της φύσης κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Το φετινό καλοκαίρι μας βρίσκει με απανωτούς καύσωνες, ισχυρούς ανέμους, στη Ρόδο έχουμε επίμονους ανέμους που ξεπερνούν τα 6 μποφόρ εδώ και μέρες. Στη Ρόδο μετά τη 2η μέρα που η φωτιά είχε δείξει κάποια σημάδια ύφεσηε, η φωτιά έκανε νέα μέτωπα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν οργανωμένα και εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Ευγνωμονούμε πυροσβεστική, πολιτική προστασία, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία, εθελοντές για την αυταπάρνησή τους. Για τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε θα αποζημιώσουμε αυτούς που επλήγησαν. Η Ρόδος αντιμετώπισε πρόβλημα στο 10% των κλινών της. Ο απολογισμός θα έρθει πλήρης, όταν κάνουμε και τον συνολικό μας απολογισμό.

Η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, θα εκδηλώνεται παντού στη Μεσόγειο με μεγαλύτερες καταστροφές, η κυβέρνηση οφείλει να μην αρκείται στην όποια πρόοδο έχουμε πετύχει, αλλά να προσαρμοζόμαστε γρήγορα στις νέες συνθήκες. Η αλλαγή στο κλίμα απαιτεί και αλλαγή κουλτούρας σε όλους. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι από αυτή τη δοκιμασία το κράτος απουσιάζει. Αντίθετα, ήταν παρών.»

Τόνισε, απαντώντας στην κριτική για τις εκκενώσεις,  ότι το 112 είναι πολύτιμο γιατί σώζει ζωές. 

«Να αναλογιστούμε πού θα βρισκόμασταν αν δεν είχαν γίνει αλλαγές. Τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις. Είναι πολύτιμο το 112, έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, Αυτό μάθαμε από την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι. 

«Πάντοτε θα είναι προτεραιότητά μας η ανθρώπινη ζωή, πόσω μάλλον πέντε χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι. Μάθαμε να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις», πρόσθεσε με νόημα. 

Ψήφος αποδήμων: Κίνηση πατριωτική, πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έκανε αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη λέγοντας πως όπως έλεγε, «οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, τόσο περισσότερο την σκέφτονται και την αγαπούν». Αυτόν τον πανίσχυρο δεσμό υπηρετεί και το νομοσχέδιο, τόνισε.

«Οι απόδημοι όσο πιο μακριά είναι από την πατρίδα, έλεγε ο Νίκος Καζαντζάκης, τόσο περισσότερο την αγαπούν. Από το 2019 η κυβέρνηση προσπάθησε δύο φορές να δώσει το δικαίωμα στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, αλλά αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς και ο πρώτος νόμος που ψηφίσαμε έθετε πολλές γραφειοκρατικές προϋποθέσεις.

Ενα μεγάλο εθνικό βήμα έμεινε δυστυχώς μετέωρο. Σήμερα οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε το βήμα να γίνει άλμα. Είναι κίνηση πατριωτική, πρωτοβουλία βαθιά εκσυγχρονιστική.

Η πρωτοβουλία απαντά σε ένα δημοκρατικό αίτημα της περιοχής και ένα διαχρονικό αίτημα της διασποράς. Η συντριπτική πλειοψηφία είμαι βέβαιος στηρίζει αυτή την πρωτοβουλία. Από το 1975 το Σύνταγμα προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους οι πολίτες. Είναι παράλληλα και πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης».

«Πατριώτες της φακής»

O πρωθυπουργός σχολίασε δε και την στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο.

«Ακούστηκε από τα περισσότερα κόμματα, να συγχαρώ τα κόμματα που παρά τις επιμέρους ενστάσεις τους στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία. Θέλω να μιλήσω και για τις 3 αρνήσεις που ακόμη διαφαίνονται.

Θα ήθελα να ακούσω τους υποψηφίους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αν εστερνίζονται τις απόψεις του κ.Τσίπρα, αν έχουν ακούσει αυτή τη φωνή των συμπατριωτών μας από το εξωτερικό. Δεν χρειαζόμαστε τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ήταν καλό αν έστω και με καθυστέρηση ψηφίζατε, ίσως να μπορείτε να πάρετε διδάγματα από την κυρία Κωνσταντοπούλου, τα έφερε έτσι η ζωή, ώστε η κυρία Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη στο ζήτημα αυτό. Αύριο θα κληθείτε να ψηφίσετε, η ιστορία θα μας κρίνει όλους, όπως και θα κρίνει και τον κ.Βελόπουλο. Την ίδια ρύθμιση την ψηφίσατε πριν από ένα χρόνο... Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε από τους Έλληνες του εξωτερικού, νισάφι πια, αμάν πια με τους πατριώτες της φακής...

Αντιμετωπίζουμε θετικά και την προοπτική της επιστολικής ψήφου. Έβλεπα ότι στην Ισπανία ψήφισαν περίπου 2,5 εκατ με επιστολική ψήφο, αν διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι τεχνικά και μπορούμε να βάλουμε τη συζήτηση πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές.» 

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης είχε καλέσει όλα τα κόμματα να δείξουν ωριμότητα και να διορθώσουν αυτήν την άδικη εκκρεμότητα. 

«Ελπίζουμε πως όλα τα κόμματα θα δείξουν πνεύμα ενότητας και ευθύνης και θα στηρίξουν το νομοσχέδιο για να διορθώσουμε όλοι μαζί αυτή την άδικη εκκρεμότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια ξεκίνησε  10 το πρωί με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων και σύμφωνα με την Διάσκεψη των Προέδρων ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα θελήσουν να λάβουν το λόγο η ολοκλήρωση και η ψήφιση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί αύριο.

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4) , απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής, στη συζήτηση και ψήφιση τους την Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Καταψήφισαν ΚΚΕ ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τοποθέτηση στην Ολομέλεια του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται γύρω στη μία το μεσημέρι. Στην συνέχεια τον λόγο θα ζητήσει ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρούλακης.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν.4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τόπο κατοικίας τους.

Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι: Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019. Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ότι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών. Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική. Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλεπόντουσαν στο Ν. 4648/2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει παράλληλα και μια δική του σχετική τροπολογία για το «Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των αποδήμων χωρίς περιορισμούς» που προβλέπει την δημιουργία τεσσάρων εκλογικών περιφερειών αποδήμων ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους.