Τι είναι τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που νομιμοποιούνται στην Αγγλία; (vid)
Shutterstock
Shutterstock

Τι είναι τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα που νομιμοποιούνται στην Αγγλία; (vid)

Τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν πλέον να αναπτυχθούν και να πωληθούν στην Αγγλία, ύστερα από αλλαγή της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το BBC, οι υποστηρικτές της τεχνολογίας λένε ότι θα επιταχύνει την ανάπτυξη ανθεκτικότερων καλλιεργειών που θα χρειαστούν στο εγγύς μέλλον εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη, οι επικριτές επιμένουν ότι η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να φέρει τη «καταστροφή» στην παραγωγή τροφίμων και στο περιβάλλον.

Η γονιδιακή επεξεργασία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση σημαντικών αλλαγών στο DNA ενός οργανισμού. Η γονιδιακή επεξεργασία στην Αγγλία καλύπτεται από τον ίδιο αυστηρό κανονισμό που έχει περιορίσει την εμπορική ανάπτυξη των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Το Brexit επέτρεψε στην κυβέρνηση του Ουεστμίνστερ να χαλαρώσει τους κανόνες για τη νεότερη τεχνολογία. Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, δηλώνει ότι οι νέοι κανόνες θα οδηγήσουν σε καλύτερη παραγωγή τροφίμων και θα φέρουν θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην Αγγλία.

Τι είναι τα γενετικά επεξεργασμένα τρόφιμα; 

Για πολλά χρόνια, οι αγρότες παρήγαγαν νέες ποικιλίες μέσω παραδοσιακών τεχνικών διασταύρωσης.

Πλέον, με το νέο νόμο, ανοίγει η «πόρτα» για την ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων αγροτικών ζώων, ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση ωσότου να επιτραπεί.

Ο νόμος επιτρέπει μόνο γενετικές αλλαγές που θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί με φυσικό τρόπο ή μέσω παραδοσιακών προγραμμάτων διασταύρωσης που χρησιμοποιούνται ήδη σήμερα.

Η γονιδιακή επεξεργασία επιτρέπει στους ερευνητές να κάνουν ακριβείς γενετικές αλλαγές στο DNA ενός φυτού, για παράδειγμα να προσθέσουν ένα γονίδιο για να ενισχύσουν την ανάπτυξή του ή να μειώσουν την εξάρτηση από το λίπασμα. Η ίδια αλλαγή θα μπορούσε να παραχθεί με διασταύρωση διαφορετικών ποικιλιών, αλλά θα χρειαζόταν πολύ περισσότερος χρόνος.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα επιτρέπεται η χρήση της γονιδιακής επεξεργασίας και άλλων μεθόδων που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι μια καλλιέργεια που δεν διαφέρει από μια ποικιλία που θα μπορούσε να έχει παραχθεί με φυσικό τρόπο.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας αντιτίθεται εδώ και καιρό σε αυτό και επιθυμεί να παραμείνει στο ίδιο μήκος κύματος με την ΕΕ, αν και η στάση αυτή θέτει τους Σκωτσέζους αγρότες σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.