Attica Bank: Γυρίζει σελίδα με την ΑΜΚ - Δημιουργείται ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας
Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi / Γιάννης Παναγόπουλος

Attica Bank: Γυρίζει σελίδα με την ΑΜΚ - Δημιουργείται ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας

Γυρίζει σελίδα η Attica Bank και εισέρχεται σε νέα φάση με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πέμπτου τραπεζικού πόλου προς τον οποίο κατευθύνεται ταχύτατα, με πρώτο βήμα την ολοκλήρωση της αποφασισμένης αύξησης κεφαλαίου και την ενίσχυση της τράπεζας και μάλιστα με νέα μετοχική σύνθεση και στόχο τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες κι ενώ αναμένονται σήμερα τελικώς, οι σχετικές ανακοινώσεις μετά από το ΔΣ της τράπεζας και τις συνεννοήσεις των μετόχων, η νέα εποχή της Attica Bank ξεκινά με νέο ισχυρό ιδιώτη μέτοχο τη Thrivest, όπως επίσης και με τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου στη θέση του ΤΜΕΔΕ, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας.

Στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα συμμετέχει και η Παγκρήτια Τράπεζα και συγκεκριμένα με ποσό 34 εκατ. ευρώ (με εγγύηση της Thrivest), ενώ η Thrivest θα συμμετέχει επίσης με ποσό 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με συνολικό ποσό περίπου 40 εκατ. ευρώ θα συμμετέχουν και οι 4 συστημικές τράπεζες για τις οποίες δημιουργείται  δυνατότητα υπεραξιών, από τη νέα τράπεζα που θα δημιουργηθεί μετά τη συγχώνευση με την Παγκρήτια.

Η αιφνίδια ανατροπή λίγο πριν ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου με την απόφαση του ΤΜΕΔΕ να μη συμμετέχει, δεν αλλάζει την απόφαση για ενίσχυση της τράπεζας αλλά διαφοροποιεί τη νέα μετοχική σύνθεση και ταυτόχρονα εμμέσως πλην σαφώς την ισχυροποιεί, αφού η συμμετοχή των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών στην αύξηση αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης των ισχυρότερων πόλων της αγοράς στο σχέδιο εξυγίανσης της Attica Bank.

Ταυτόχρονα, η μη συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ που ήταν ισχυρός μέτοχος επί δεκαετίες στην Attica Bank και ειδικά στις δύσκολες στιγμές της, λειτουργεί τώρα και εμβληματικά σηματοδοτώντας την απαρχή της νέας εποχής για την τράπεζα. Τις εξελίξεις στην Attica Bank όταν αποφάσιζε την τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου, κινούσαν άλλοι μοχλοί και επηρέαζαν άλλοι καταλύτες. 

Οι καταλύτες τώρα στη δημιουργία μίας νέας υγιούς και ισχυρής τράπεζας, είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με αφανή αλλά σημαντικότατο ρόλο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να μην επιτρέψει ρωγμές στην πορεία της συνεχούς αναβάθμισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Είναι η νέα CEO της Attica Bank Ελένη Βρεττού που έχει πιστέψει το σχέδιο διάσωσης. Και είναι βεβαίως ο άνθρωπος των μεγάλων συμφωνιών, Αλέξανδρος Εξάρχου, εκπροσωπώντας τη Thrivest.

Τώρα το νέο έρχεται να αλλάξει το παλαιό και οι εξελίξεις αφήνουν πίσω το δύσκολο παρελθόν για την Τράπεζα Αττικής δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για τη γέννηση ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που θα αποτελεί τον πέμπτο, μη συστημικό, τραπεζικό πυλώνα της χώρας που έχει στόχο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Αττικής θα υπάρχουν τέσσερα ανεξάρτητα μέλη, τα οποία θα προταθούν από την Επιτροπή Υποψηφιοτήτων της τράπεζας. Τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ., όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής όλων των μετόχων.

Για τους μετόχους της τράπεζας είναι σημαντικό ότι στη διοίκηση της τράπεζας δεν θα συμμετέχει φυσικό ή εταιρικό πρόσωπο που να προσδοκά οφέλη από την εμπορική λειτουργία της Attica Bank ή/και από τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη Thrivest Holding να επιδιώκει ως θεσμικός επενδυτής και μέτοχος της τράπεζας την επενδυτική συμμετοχή της σε μια υγιή, καλά κεφαλαιοποιημένη και ανταγωνιστική Τράπεζα Αττικής, η οποία θα μπορεί να είναι κερδοφόρος και να δημιουργήσει υπεραξία για τους μετόχους της, την κοινωνία και την οικονομία.