Credit Suisse: Η ρευστότητα της τράπεζας δεν άλλαξε την εβδομάδα που κατέρρευσε η SVB
Shutterstock
Shutterstock

Credit Suisse: Η ρευστότητα της τράπεζας δεν άλλαξε την εβδομάδα που κατέρρευσε η SVB

Ο δείκτης κάλυψης μέσης ρευστότητας (LCR) της Credit Suisse, μια ένδειξη που δείχνει πόσα περιουσιακά στοιχεία που προσομοιάζουν με μετρητά διαθέτει η τράπεζα, δεν μεταβλήθηκε μεταξύ 8 και 14 Μαρτίου παρά την παγκόσμια τραπεζική κρίση, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σε υπόμνημα προς το προσωπικό με σημεία συζήτησης για τους πελάτες, με ημερομηνία 16 Μαρτίου και το οποίο είδε το Reuters, η Credit Suisse έγραψε ότι τα σχόλια του CEO Ούλριχ Κέρνερ στις 14 Μαρτίου σχετικά με το μέσο δείκτη κάλυψης ρευστότητας της τράπεζας που είχε βελτιωθεί σε περίπου 150% αναφέρονταν σε μια ανάγνωση του μέτρου από τις 8 Μαρτίου.

Η τράπεζα ανέφερε σε προηγούμενο δελτίο τύπου στις 16 Μαρτίου ότι η τιμή του 150% LCR ήταν από τις 14 Μαρτίου.

Σε δήλωσή της στο Reuters, η τράπεζα ανέφερε ότι «όλα τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε έγγραφα για τους πελάτες μας, τους συναδέλφους μας και άλλους ενδιαφερόμενους είναι σωστά», προσθέτοντας ότι ο μέσος δείκτης LCR ήταν ακριβής στις 8 Μαρτίου και ακριβής στις 14 Μαρτίου.

Μετά από μια κρίση εμπιστοσύνης που εξαφάνισε την αξία των μετοχών της Credit Suisse κατά 25% την Τετάρτη, η τράπεζα ζήτησε έκτακτη γραμμή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας, στην πρώτη τέτοια κίνηση για έναν παγκόσμιο πιστωτικό οργανισμό από την οικονομική κρίση της Lehman Brothers το 2008.

Τους τελευταίους μήνες, οι αναλυτές και επενδυτές μελετούσαν τις ακριβείς λεπτομέρειες για το πόσα μετρητά διαθέτει η τράπεζα ανά πάσα στιγμή, προκειμένου να εκτιμήσουν την ικανότητά της να ανταποκριθεί στις κανονιστικές απαιτήσεις.

Η τράπεζα δήλωσε ότι είχε πέσει κάτω από ορισμένα ρυθμιστικά όρια το τέταρτο τρίμηνο λόγω εκροών που έκτοτε δεν μπόρεσε να αντιστρέψει.

Η χρεοκοπία της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 10 Μαρτίου προκάλεσε παγκόσμια πτώση των τραπεζικών μετοχών και ώθησε τους καταθέτες να μεταφέρουν τα μετρητά τους σε μεγαλύτερους δανειστές που θεωρούνται υγιέστεροι.

Ο άνευ προηγουμένου ρυθμός εκροών στην SVB στις 9 Μαρτίου - πάνω από 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια ημέρα - έθεσε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα μέτρα ρευστότητας των τραπεζών, τα οποία έχουν πλέον παρατηρηθεί να αλλάζουν δραματικά μέσα σε λίγες ώρες.

Η Credit Suisse παλεύει εδώ και μήνες να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών και των επενδυτών μετά από μια σειρά σκανδάλων και ζημιών τα τελευταία χρόνια.

Δείτε σχετικά:

Πώς η στήριξη στην Credit Suisse έλυσε τα χέρια της ΕΚΤ

Η DBRS υποβάθμισε την Credit Suisse σε ΒΒΒ 

Το φθινόπωρο, μια ανυπόστατη φήμη σχετικά με την οικονομική της κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε ένα κύμα που είδε τους πελάτες να αποσύρουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την τράπεζα σε διάστημα αρκετών μηνών.

Οι επισημάνσεις του μεγαλύτερου επενδυτή της την Τετάρτη ότι δεν θα μπορούσε να αυξήσει το μερίδιό του στην τράπεζα, αν χρειαζόταν, λόγω κανονιστικών περιορισμών, προκάλεσαν βαθύ ξεπούλημα των μετοχών και των ομολόγων της, δημιουργώντας κρίση εμπιστοσύνης.

Αξιοποιώντας την κεντρική τράπεζα για κεφάλαια, η τράπεζα θα προσθέσει ρευστότητα αν χρειαστεί.

Στο υπόμνημα προς το προσωπικό που είδε το Reuters, η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι το backstop από την κεντρική τράπεζα δεν πυροδοτεί «γεγονός βιωσιμότητας».

Μια επιχείρηση είναι βιώσιμη, όταν παράγει επαρκές εισόδημα για να παραμείνει σε λειτουργία και ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών και των δανειακών υποχρεώσεων.

Τι είναι ο δείκτης κάλυψης μέσης ρευστότητας (LCR)

Οι τράπεζες υποχρεούνται να διατηρούν μια ορισμένη αναλογία ενεργητικού προς παθητικό. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της δυνατότητας ικανοποίησης των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.

Για να καταλάβει κανείς τι σημαίνει το LCR στον τραπεζικό τομέα, πρέπει πρώτα να αντιληφθεί πώς λειτουργεί. Ο δείκτης προσδιορίζεται με τη σύγκριση του ενεργητικού με τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους γρήγορα και εύκολα. Για να το κάνουν αυτό, ελέγχουν τον λόγο των βραχυπρόθεσμων προς το σύνολο του ενεργητικού. Εάν είναι πολύ χαμηλός, πρέπει να προσαρμόσουν τη στρατηγική τους.

Αυτό ονομάζεται δείκτης κάλυψης μέσης ρευστότητας (LCR). Οι τράπεζες χρησιμοποιούν τον υπολογισμό του LCR, για να καθορίσουν πόση ρευστότητα πρέπει να διατηρούν ανά πάσα στιγμή.

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Τι οδήγησε στη μεγάλη τραπεζική κρίση

Η «αμαρτωλή» ιστορία της Credit Suisse από το 1986 μέχρι σήμερα